Siyasetin yeni cephesi: Samsat Steli

Güncelleme Tarihi:

Siyasetin yeni cephesi: Samsat Steli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2012 00:00

Haberin Devamı

Times gazetesinin haberine göre Türkiye, İngiltere’den Samsat Steli’nin iadesini istedi. Gazeteye göre Türkiye’nin son iki yılda dünyanın dört bir yanındaki müzelerde hak iddiasına hız vermesinin siyasi bir boyutu var.

İNGİLTERE’de yayınlanan Times gazetesi Türkiye’nin Londra’daki British Museum’da bulunan Samsat Steli’nin iadesini istediğini yazdı. “Elgin mermerlerini unutun, kültür üzerinden siyasetin yeni cephesi bu taş levha” başlığını kullanan gazeteye göre Türkiye, ocak ayında stelin iadesini isteyerek, “Yunanistan’dan sonra müzedeki bir obje üzerinde hak iddia eden ikinci ülke” oldu. Komagene Kralı Antiochus’un Herakles’i selamlarken tasvir edildiği stelin, zeytin ezmek için değirmen taşı olarak kullanılmak üzere ortasından delindiğini anlatan gazete, 1882’de bulunan eserin, 1927’de müze koleksiyonuna girdiğini belirtti. Gazete haberine şöyle devam etti:

Hak iddiaları hızlandı

Haberin Devamı

“Türkiye son iki yılda dünyanın dört bir yanındaki müzelerde hak iddiasına hız verdi. Bunların arasında Paris’te Louvre, Berlin’de devlet müzesi, New York’ta Metropolitan, Los Angeles’ta Paul Getty müzeleri var. Türkiye ayrıca tartışmalı objelerin bulunduğu müzelerin başka eserleri ödünç alıp sergileme taleplerini de geri çevirmeye başladı.”
Yine Times’a göre Sidamara lahtinden alınan bir Eros başının iadesi için başvurulan Londra’daki Victoria and Albert Müzesi bu nedenle Osmanlı sanatı konusunda planladığı bir sergiyi ertelemek zorunda kalmış. Müze, iade yerine, eseri süresiz olarak ödünç vermeyi önermiş. Times, “Bu tartışmaların net şekilde siyasi bir boyutu var. Her iki kurumun yetkilileri de hükümetin çözüm bulmaktansa anlaşmazlıklara siyasi amaçlarla dikkat çektiğinden şüpheleniyor” ifadesine yer verdi.

Yenikapı metro müzesi için 300 milyon lira gerekiyor

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark alanı için 42 projenin başvurduğunu ve Yenikapı’da yapılacak müze istasyonun 300 milyon liraya mal olacağını söyledi. Topbaş, 9 projenin içinden en uygulanabilir olanın seçileceğini belirtti. Yenikapı’daki kazıların İstanbul’un tarihini 8 bin 500 yıl önceye götürdüğünü anlatan Topbaş “Bu istasyonu sadece metro düğüm noktası olarak değil aynı zamanda bir müze istasyonu olmasını arzu ettik. Projeler oldukça mükemmel. 9 projeden 3’ü seçilecek ve belediyemiz uygulanabilirliğini dikkate alarak karar verecek” dedi. Jürinin karar vermekte zorlandığını ifade eden Topbaş hangi projenin uygulanacağı ilerleyen zamanlarda belli olacağını söylerken, projenin hayata geçmesinin yaklaşık 300 milyon liralık bir yatırım gerektireceğini belirtti. m Fatma AKSU

Haberin Devamı

Son 4 yılda 3 bin 272 eser getirildi

En son Perge atik kentinden kaçırıldıktan 31 yıl sonra tekrar Antalya’ya getirilen ‘Yorgun Herakles’ heykeli altı kısmıyla birleştirildikten sonra ziyarete açılmıştı. Yurtdışından 1998-2002 arasında 492 eser, 2002-2007 arasında 756 eser, 2007 sonundan günümüze kadar da 3 bin 272 eser getirildi.

Newsweek: Türkiye’den arkeolojik şantaj

TÜRKİYE’nin yurtdışına Anadolu’daki kazılardan çıkarılmış tarihi eserlerin iadesini istemesi Amerikan Newsweek dergisi tarafından “Türkiye’nin Arkeolojik Şantajı” başlıklı bir analize konu oldu. Owen Matthews imzalı yazıda, 1878’de Alman arkeolog Carl Humann’ın dönemin sultanı 1’inci Abdülhamid’in verdiği izinle Bergama’dan Zeus Sunağı’nı çıkarması hatırlatıldı. Dergi artık bu tür keşiflerin “tehdit altında olduğunu” yazdı. Newsweek’e göre Türk Kültür Bakanlığı son yıllarda yabancı müzelerdeki Anadolu kökenli eserler konusunda yürüttüğü sesli kampanyayı daha da ‘saldırgan’ hale getirdi. Bu çerçevede Türkiye’nin yabancı arkeologların kazı lisansını iptal edebileceği ileri sürüldü. Matthews, tarihi eserlerin aidiyeti meselesinin çetrefilli olduğunu savunarak, “Türkiye önce kendi müzelerinde bakımsızlığa mahkûm olan eserlere sahip çıksın” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Pavyonu Emre Baykal’a emanet

2013 yılında gerçekleştirilecek Venedik Bienali 55. Uluslararası Sanat Sergisi’nde Türkiye Pavyonu’nun küratörlüğünü Emre Baykal üstlenecek. Venedik Bienali 55. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu Küratörü Emre Baykal, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Türkiye Pavyonu için oluşturduğu Esra Aysun, Cengiz Çekil, Mine Haydaroğlu, Adriano Pedrosa ve Cristiana Perrella’den oluşan Danışma Kurulu tarafından seçildi.

Pera Müzesi ‘Google Art Project’te

PERA Müzesi, Google ve 40 ülkeden 151 önemli sanat kurumunun işbirliğinden oluşan Google Art Project’e dahil oldu. Sanatseverler artık sadece birkaç tıkla Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Oryantalist Resim Koleksiyonu’nun yanı sıra ‘Kütahya Çini ve Seramikleri’, ‘Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri’ ile ‘Eski Istanbul Fotoğrafları’ koleksiyonlarını da keşfedebilecek.
Geliştirilmiş ‘Benim Galerim’ (My Gallery) özelliği sayesinde kullanıcılar Google Art Project’te yer alan 30 bin sanat eseri arasından istediklerini seçerek kişisel galerilerini oluşturabilecekler. Projenin diğer ortakları arasında, Tate, Victoria & Albert Müzesi, The National Gallery, Museo Thyssen-Bornemisza, New York Modern Sanat Müzesi (MoMA), Beyaz Saray, Uffizi Gallery, Rijksmuseum, Versay Sarayı, Frick Koleksiyonu, Metropolitan Müzesi, Van Gogh Museum, Reina Sofia, Musée d’Orsay gibi önemli kurumlar da yer alıyor.

Haberin Devamı

Tiyatro Festivali’nin biletleri satışta

İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı tarafından 10 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında düzenlenen 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nin biletleri satışa çıktı. Festival, yurtdışından 5, Türkiye’den 40’a yakın tiyatro ve dans topluluğunun 100’ü aşkın gösterisiyle İstanbullu seyircilerle buluşacak. Biletix satış kanalları ile İKSV’den satışa sunulan biletlerle sanatseverler, ‘BitamBiöğrenci’ projesine destek vererek, 15 veya 50 liralık bir katkıyla gösterilere 3 ya da 10 öğrencinin katılmasını sağlayabilecek.

Sanatlı bayram

ÜÇ aydır çocuklara yönelik sanat atölyeleri düzenleyen Türkiye’nin çağdaş sanat alanındaki ilk ofis müzesi Borusan Contemporary, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında özel bir atölye programı hazırladı. Bayram, Borusan Contemporary’de 21-22 Nisan tarihlerinde, dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan çocukların konu alındığı ‘Bizim Dünyamız’ atölyesiyle kutlanacak. Çocuklar, sanat eğitimcisi Gazi Selçuk yönetiminde ve sanatçı İlke Yılmaz eşliğinde; eğlenceli bir ortamda tasarımlarını gerçekleştirecekler.

Haberin Devamı

‘Sevimli Kahraman’ 62 ilde çocuklarla ücretsiz buluşacak

ÜLKER’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı onuruna geleneksel hale getirdiği ‘Ülker Çocuk Sinema Şenliği’, bu yıl 21 Nisan’da beşinci kez çocuklarla buluşacak. Şenliğin bu yılki filmi, sirk hayatından sıkılıp arkadaşlarıyla Avustralya çöllerinde maceraya atılan koala Jonny’nin hikâyesini anlatan ‘Sevimli Kahraman.’ Film, 21 Nisan Cumartesi günü 62 ilde ve Kıbrıs’taki 157 sinema salonunda ücretsiz olarak gösterilecek. Yıldız Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker, “5 yıl önce 50 ille başlamıştık. Bugün 62 ile ulaştık. Şenlik sayesinde eğitimi, gelir seviyesi ne olursa olsun tüm çocuklar eşit şekilde mutlu olmanın tadını çıkarıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!