Siyasetçiler kendilerini “Mısırlı Erdoğan” diye satıyor

Güncelleme Tarihi:

Siyasetçiler kendilerini “Mısırlı Erdoğan” diye satıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2011 10:51

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır ziyaretiyle başlayan Kuzey Afrika turu dış basında geniş yer buldu.

Haberin Devamı

İşte Erdoğan’ın Arap ülkeleri turuna ilişkin dış basında çıkan haberler:

NEW YORK TIMES: Siyasetçiler kendilerini “Mısırlı Erdoğan” diye satıyor

Bölgede ayaklanmaların yaşandığı bir dönemde, Türkiye’nin Arap dünyasında güçlenen konumundan ve etkisinden faydalanmak isteyen Başbakan Tayyip Erdoğan, dün akşam Mısır televizyonunda İsrail’i “Batı’nın şımarık çocuğu” olarak tanımladı.

İsrail’le son dönemde yaşanan ateşli tartışmadan önce bile Erdoğan, İslamcı siyasete, çoğulcu anayasal demokrasiye ve enerjik ekonomik kalkınmaya bağlılığı dolayısıyla bölgede aslanlaştırılıyordu. Mısır’da siyasetçiler kendilerini çoğu zaman “Mısırlı Erdoğan” diye satmaya çalışıyor.

Erdoğan, dün akşam Mısır’da katıldığı talk show’da sunucu tarafından, “Sadece Türkiye’deki geniş kitleler tarafından değil, Arapların ve Müslümanların da çoğunluğu tarafından hayranlık duyulan bir insan” olarak tanımladı.

Haberin Devamı

EL CEZİRE: Erdoğan’ın ziyareti bazı Arap liderleri rahatsız edebilir

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Mısır ziyaretiyle ilgili olarak Kahire merkezli Uluslararası Gelecek ve Strateji Çalışmaları Merkezi Başkanı Adil Süleyman, “Bölgesel bir rol için rekabet olacağı kesin. Mısır şu an böyle bir rol oynayacak konumda değil dolayısıyla Erdoğan bundan faydalanmaya çalışıyor” dedi.

Süleyman hem Mısır hem de Türkiye’nin son dönemde İsrail’le gergin günler yaşamasına karşın bir işbirliğine gitme ihtimallerinin düşük olduğunu söyledi. “Konu İsrail olduğunda büyük bir anlaşma yapacaklarını sanmıyorum” diyen Süleyman “Çok fazla abartı var. Bence pratik bir durumdan ziyade tiyatro oynanıyor” dedi.

Tel Aviv Üniversitesi’nden Ortadoğu analisti Uzi Rabi ise Erdoğan’ın ziyaretinin “Arap dünyasındaki ayağını sağlamlaştırma” girişiminin bir parçası olduğunu belirtti.

Rabi, “Erdoğan, Kahire ziyaretini Arap sokaklarında ne kadar popüler olduğunu ölçmek için bir barometre olarak kullanacak. Ancak bazı Arap liderler Erdoğan’ın bu popülerlikten beslendiğini görmekten memnun olmayabilir” dedi.

REUTERS: Mısır ve Türkiye arasında rekabet yok

Haberin Devamı

 

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin, uzun yıllardır koltuklarından ayrılmayan Arap liderleri deviren halk hareketlerinin dostu ve yardımcısı olduğunu ortaya koyacağı, Kuzey Afrika turunun başlangıcında, Mısır’da çok sıcak karşılandı.

 

Hüsnü Mübarek’in deviren sokak protestolarını düzenleyen genç aktivistlerin oluşturduğu 6 Nisan Hareketi’nden Muhammed Adil, “Ziyaret önemli. Türkiye’yle ve Arap dünyasına yardım edip, Arap devletlerinin İsrail karşısındaki siyasi konumunu güçlendirmek isteyen herkesle ilişkilerimizi korumalıyız” dedi.

 

Erdoğan’ı karşılamaya giden Hani isimli 21 yaşındaki üniversite öğrencisi ise, “Buraya ‘Teşekkür ederim’ demeye geldim. Çünkü o başka hiç kimsenin söylemediği şeyleri söylüyor” dedi.

 

Haberin Devamı

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ise iki hükümet arasında bir rekabet olmadığını belirtti. Amr Rüşdi, “Erdoğan’ın ziyaretinin sonuçları Türkiye’nin Mısır’a önem verdiğini, Mısır’ın da Türkiye’yle iyi ilişkiler kurmaya hevesli olduğunu gösterecek” dedi.

WASHINGTON POST: Bir kez daha İsrail günah keçisi haline getiriliyor

İsrailliler, Arap Baharı’nın diktatörlüğe karşı bir halk hareketinden Yahudi devletine yönelik bir başka saldırıya dönüştüğünden kaygılanıyor ve bu kaygıları temelsiz değil.

Birçok Arap ve Türk’ün İsrail’e öfkeli olduğuna şüphe yok. Ancak Ortadoğu’da çoğu zaman olduğu gibi bu tutkuların hükümetler tarafından yönlendiriliyor. Bölgenin lideri olmak isteyen Başbakan Tayyip Erdoğan, Benjamin Netanyahu hükümetine karşı bir kampanya düzenledi. Erdoğan BM’nin soruşturmasında İsrail’in Gazze ablukasının ve filo müdahalesinin yasal olduğu sonucuna varmış olmasından dolayı kızgın. Dahası İsrail’i azarlamayı Suriye’yle görüşmekten daha kolay görüyor.

Haberin Devamı

İsrail on yıllardır ilk kez bu kadar yalnız görünüyor. Ancak aslında çaresiz bir seyirciden çok öte: Netanyahu hükümeti BM panelinin aşırı güç kullanımı olduğuna hükmettiği 9 Türk’ün öldürülmesi dolayısıyla özür dileseydi krizi önleyebilirdi.

Yine de Erdoğan’ın ve Mahmud Abbas’ın faydadan çok zarar getirecek ve sorumsuz girişimlerine direnmek İsrail’in olduğu kadar batılı hükümetlerin de çıkarına. Arap Baharı’nın taleplerinin İsrail’le ilgisi yok. Arap Baharı, otoriter bir düzeni sonlandırıp, durgun toplumları hareketlendirmeyi amaçlıyor. İsrail’i bir günah keçisi haline getirmek, değişim isteğini tatmin etmeyecek.

LA STAMPA: Erdoğan Arap baharını fethetmeye gidiyor

 

Haberin Devamı

Bu rutin bir gezi değil, ekonomik kalkınma ve politik istikrar gibi konular gündeme gelecek. Erdoğan’ın bu ziyaretiyle bölgede son 8 ayda yaşanan karışıklıktan sonra Türkiye bölgedeki yeni düzene yapacağı katkılarla başrolde yer almak istiyor. Bölgede ticari nüfuzunu genişletme arzusunda olan Erdoğan'ın seyahatine 170 iş adamı katıldı.


Kahire'deki devrimcilerin havaalanından şehir merkezine kadar olan sokakları Türk bayraklarıyla donatması, Arap dünyasında bir referans haline gelinmesi, Türk Başbakanı’nın gururu oldu. Başbakan Erdoğan Kahire'de Filistin lideri Mahmud Abbas ile bir araya gelecek ve Filistin'in Birleşmiş Milletler nezdinde yapılacak devlet olarak tanınma oylamasına Türkiye'nin vereceği desteği aktaracak.


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Türkiye'nin Mısır ile gizli askeri ittifak yapmasından korkuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!