Siyaset ve diplomasinin büyük kaybı

Güncelleme Tarihi:

Siyaset ve diplomasinin büyük kaybı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2018 23:30

EMEKLİ büyükelçi, siyasetçi Deniz Bölükbaşı (69) bir süredir mücadele ettiği hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Millet Partisi ve Cumhuriyetçi Millet Partisi’nin kurucusu, Türk siyasetinin renkli simalarından Osman Bölükbaşı’nın oğlu olan Deniz Bölükbaşı, 2003’te 1 Mart tezkeresi için ABD’yle yürütülen müzakerelerin Türk heyet başkanıydı. MHP milletvekili olarak Meclis’e giren Bölükbaşı, 2011’de FETÖ’nün kaset şantajının ardından partisinden istifa etmişti.

Haberin Devamı

Başkent Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Adnan Torgay dün yaptığı açıklamada Bölükbaşı’nın ölümünü, “Ağır tedaviler uygulandığı sırada bile görevi ve işlerini eksiksiz olarak yerine getirdi. Kronik bir hastalıkla mücadele içindeydi. Tıbbın bütün tedavi yöntemleri eksiksiz olarak kendisine uygulanmasına rağmen özellikle son 48 saatte çok hızlı bir şekilde durumu ağırlaştı. Bugün (dün) sabah saat 08.10’da da kendisini kaybettik” diye duyurdu.

TERÖR SALDIRISINDAN KURTULDU

23. dönem MHP Ankara Milletvekili olan Bölükbaşı, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Atina ve Bonn büyükelçiliklerinde ‘Elçi Müsteşarlığı’ görevlerinde bulundu. Lizbon Büyükelçisi olarak görev yaptı. Dışişleri Bakanlığı Birinci Hukuk Müşavirliği görevini yürüttü. Başbakan Yardımcısı Dış Politika Başdanışmanlığı’na atandı. Cenevre Dünya Ticaret Örgütü nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi oldu. 23. dönemde Parlamentolararası Birlik (PAB) Türk grubu üyesi oldu.

Haberin Devamı

1991'de Atina'daki Türkiye Büyükelçiliği'ne müsteşar olduğu dönemde 17 Kasım terör örgütünün saldırısına uğrayan Bölükbaşı, olayı şöyle anlatmıştı: "‘Evimden çıktım, zırhlı aracıma bindiğim anda pek yakına parkedilmiş çalıntı bir araca yerleştirdikleri 25 kilogram TNT'yi uzaktan kumandayla patlattılar. Aracın zırhlı olması sayesinde ağır yaralı olarak kurtuldum. Sol bacağımda 30-35 parçalı kırık vardı. Tam sekiz ay hastanede kaldım.’’

Bölükbaşı, 1 Mart 2003 tezkeresi sürecinde Türkiye tarafının en üst düzey diplomatik temsilcisiydi. Türkiye adına ABD ile müzakereleri yürütmüştü.

ABD’nin toprak ve hava sahasını kullanmak için Türkiye’den izin istediği tezkere Meclis’te kabul edilmemişti.

‘HAFIZALARDAN ASLA ÇIKMAYACAK’

- CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Deniz Bölükbaşı’nın eşi Sema Bölükbaşı’nı telefonla arayarak taziyede bulundu. Erdoğan, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu’nu da telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. İhsanoğlu, bir toplantıya katılmak üzere bulunduğu Bakü’de kalp rahatsızlığı geçirmişti

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Bölükbaşı’nın vefatı nedeniyle paylaştığı taziye mesajında özetle şunları kaydetti: “Sayın Ahmet Deniz Bölükbaşı’yı zamansız kaybetmenin derin acısını yaşıyoruz. Devlet ve siyaset kademelerinde fedakârca hizmet veren, Dışişleri Bakanlığı’nda üstlendiği mühim görevleri vatan sevgisiyle yapan, TBMM’ye uzanan mücadele hayatıyla da milli gönüllerde saygın bir yer edinen Sayın Bölükbaşı hafızalarımızdan asla çıkmayacak, asla unutulmayacaktır. Merhum arkadaşımız son nefesine kadar üretmekten, millet ve memleket meselelerine kafa yormaktan hiç vazgeçmedi, hiç de yorulmadı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!