Cancer Research Dergisi'nde yer alan rapora göre, laboratuvarlarda fareler üzerinde araştırma yapan bilim adamları, siyah ahududunun, yemek borusu (esophageal) kanserini önlediğini gözledi.
Farelere, bu kanseri oluşturan NMBA maddesini enjekte eden araştırmacılar, gruplara ayırdıkları farelere, normal diyet, normal diyet ile birlikte yüzde 5-10 oranında siyah ahududu ve sadece siyah ahududu verdiler. NMBA enjekte edilmeden önce ve sonra normal diyetin yüzde 5 ile 10'u arasında siyah ahududu verilen farelerde, kanser tümörlerindeki sayının, yüzde 39- 49 arasında azaldığı saptandı. Ahududu verilmeyen farelerde herhangi olumlu bir değişim gözlenmedi. Normal diyetin yüzde 5'ini siyah ahududu olarak alan farelerde ise 35 hafta sonra, tümör sayısının yüzde 66.5 indiği belirlendi. Uzmanlar, diyetin yüzde 5'ini siyah ahududu olarak alan farelerde kanserin önlenme oranını, diyetin yüzde 10'unu siyah ahududu olarak alan farelere göre daha fazla buldu.
Araştırmacılar, bazı meyvelerde kanseri önleyici kimyasal bileşimlerin yüksek oranda bulunduğunu ve bu meyvelerin çok fazlaca tüketilmesinin kanserin oluşumunu engelleyebileceğini belirtiyorlar. Bu nedenle, insanların meyve yemekten sakınmamaları gerektiğine de işaret eden uzmanlar, meyvelerin normal oranda ve çeşit olarak tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını vurguluyorlar.