Siverekli kadınlar bilgisayar öğreniyor

Güncelleme Tarihi:

Siverekli kadınlar bilgisayar öğreniyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2003 19:54

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesindeki kadınlar Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) sayesinde hayata bağlandı. Üçüncü yaşını kutlayan Siverek Ace ÇATOM'da bugüne kadar bin 500 kadın çeşitli kurslara katıldı. Kaynak bulmakta zorlanan merkezde kursa başlayan kadınlardan küçük miktarlarda da olsa para alınmaya başlandı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kadınların statüsünü yükseltmek amacıyla kurulan Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM), imkansızlıklara karşın kadınların hayatını değiştirmeye devam ediyorlar.

GAP İdaresi, Türkiye Kalkınma Vakfı işbirliğiyle 1995'ten beri bölgede 27 ÇATOM'un kurulması sağlandı. Bu merkezler GAP Bölgesi'ndeki kadın ve genç kızların yaşam kalitesini yükseltmeyi, cinsiyet dengeli kalkınmayı ve kadınların gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bulunan Ace ÇATOM, bu merkezlerin 23'üncüsü. GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Procter & Gamble (P & G) işbirliği ile kurulan merkez, özel sektör, kamu ve yerel yönetim işbirliğiyle açılan ilk merkez olma özelliğini taşıyor.

Üçüncü yaşını kutlayan Siverek Ace ÇATOM'un kurslarına şu ana kadar bin 500 kadın katılmış. Dikiş kursunu bitiren kadın sayısı 540, bilgisayar eğitimi alan kadın sayısı 550. 164 çocuğa okul öncesi eğitimi verilmiş.

Merkezin müdürü Derya Işıkalan, pamuk hasat zamanı olması nedeniyle şu anda devam oranlarının düşük olduğunu belirterek, yıl içerisinde kurslarına kadınlardan büyük talep geldiğini kaydediyor. Nakış, okuma yazma, çocuk eğitimi, anaokulu, bilgisayar, sağlık, bağlama konularında kurslar düzenliyorlar. Işıkalan, bütün kurslara çok ilgi gösterildiğini ama en çok ana sınıfı, nakış eğitimi ve çocuk eğitimine talep olduğunu söylüyor. Şu anda anasınıfında 40 öğrenci, nakışta 20 öğrenci, okul sonrası eğitimde 55 öğrenci bulunuyor. Işıkalan, kasım ayı içerisinde pamuğa giden kadınların dönmesiyle bu sayıların artacağını dile getiriyor.

EN BÜYÜK SORUN, KAYNAK

Kadınların sosyalleşmelerini ve meslek edinmelerini sağlayan Siverek Ace ÇATOM'da en önemli sorun kamu kaynaklarından ödenen eğitmen ücretlerinin kesintiye uğraması. Gönüllü eğitmen bulunamaması da sorunu büyütüyor. Bilgisayar eğitimi vermelerine karşın internet için kaynak bulamamaları onları kursa başlayacak kadınlardan küçük miktarlarda da olsa para almaya itmiş.

Işıkalan, birtakım olumsuzluklara karşın merkezin ilçedeki kadınların hayatlarını değiştirdiğini vurguluyor:

‘‘Keşke bu merkezler daha önce kurulsaydı. Buradaki kadınlar kendi benliklerinin farkına vardılar. Bilgilendiler, bilinçlendiler, birey olduklarını anladılar. İnanması zor gelebilir ama bu bir gerçek. ÇATOM onlar için dönüm noktası oldu.‘‘

Kurslar dışında kadınların sosyalleştikleri toplantılar da düzenliyorlar. 23 Nisan gibi bayramlarda da kutlamalar yapıyorlar. Yeni bir uygulama olarak da uzakta oturan ve merkeze gelemeyen kadınlara yönelik üç dört kişinin yararlanacağı ÇATOM'lar açmaya başlamışlar.

Kursiyerler aldıkları eğitimden çok memnun. Nakış kursuna katılan Nejla İlbatmış (18), bir aydır bu kursa devam ediyor. Hafta içi her gün katıldığı kursu çok seviyor. Kendisini bu konuda geliştirip, dışarıya iş yapmayı hedefliyor.

Mülkiye Bahar (20) da, nakış kursuna katılıyor. Dışarıya çeyiz için nakış yapıp satarak harçlığını çıkarıyor. Kendisine böyle bir imkan tanınmasından son derece memnun. Kardeşi de aynı kursa devam ediyor.


ÇATOM’UN AMAÇLARI

Okuma yazma oranını yükseltmek,

Çocuk bakımı ve eğitimi konusunda bilgilenme sağlamak,

Gelir getirici alanlarda bilgilenmelerini sağlamak,

Kendini ifade gücünü artırmak,

Birlikte iş yapma bilincini geliştirmek,

Kendini ifade gücünü artırmak,

Sağlık bilincini ve bilgisini geliştirmek,

Özgüven duygusunu geliştirmek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!