Sıvas'ın 'doktor balıkları' Almanların hizmetinde

Güncelleme Tarihi:

Sıvasın doktor balıkları Almanların hizmetinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2001 01:53

Sıvas'ın Kangal ilçesindeki Çermik kaplıcalarında yaşayan ve dökülen deriyi yiyerek başta sedef olmak üzere pek çok hastalığa iyi gelen balıklar, Almanya'da bir sağlık merkezinde de hastaların hizmetine sunuldu.

Sıvas'tan götürdüğü balıkları akvaryumda üreten ve balıklar için kaplıcadaki koşulları sağlayan sağlık merkezinin yöneticisi Peter Krauss, kısa süre içinde sonuç almaya başladıklarını söyledi.

Dünyada sadece Sıvas'ın Kangal ilçesindeki Çermik kaplıcalarında yaşayan ve sedef hastalığını tedavide önemli rol oynayan 'doktor balıklar'ı Almanya'ya götüren girişimciler, ürettikleri balıkları özel sağlık merkezleri açarak kullanmaya başladı.

Sıvas'ın Kangal ilçesindeki Kavak köyü yakınlarında bulunan Çermik kaplıcalarında yaşayan dokuz santimetre uzunluğundaki balıkların ünü kısa sürede dünyaya yayıldı. Bunun ardından yurtiçinden ve yurtdışından pek çok kişi Sıvas'a hücum etti. Balıkların, başta sedef olmak üzere pek çok hastalığı iyi gelmesi üzerine, balıklar çeşitli yollarla yurt dışına çıkartıldı. 'Doktor balıklar'ı özel akvaryumlarda çoğaltan, Kangal'daki suyun kimyasal özelliğini araştırarak buna göre Almanya'da besin üreten Almanlar, özel bir sağlık merkezini hizmete açtı. Sağlık merkezi yöneticisi Peter Krauss, Kangal'dan getirdikleri balıkların her şeyi ile ilgilendiklerini, suyun sıcaklığından, sertlik derecesine, içindeki minerallere kadar her özelliğinin dikkatle değerlendirildiğini söyledi. Sedef hastalığının tedavisinde büyük başarı gösteren 'doktor balıklar,' Alman medyasının da ilgisini çekti. Aylık 1.300 mark tutan tedaviden olumlu sonuç alan Gabi Darya adlı kadın, başlangıçta bu yöntemi çok yadırgadığını, ancak, aldığı sonucun son derece şaşırtıcı olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!