Sıvas'ı hayvanları meşhur etti

Güncelleme Tarihi:

Sıvası hayvanları meşhur etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2002 01:48

Sıvas'ın kendine özgü hayvanları, dünya kamuoyunun büyük ilgisini çekiyor. Dünyanın en sadık, zeki ve güçlü çoban köpeği Kangal'ın yanı sıra, sedef hastalığını tedavi eden dünyadaki tek merkez Balıklı Kaplıca'nın ‘‘doktor balıkları’’nın ardından, şimdi de otomobilde seyehat eden yavru ‘‘dana Ferhat’’ dünyanın gündemine geldi.

KANGAL KÖPEĞİ

Cesur, zeki ve hassas

Tüm dünyada meraklılarının fan kulüpleri kurduğu Kangal köpeği, sadakati ve zekası ve gücüyle tanınıyor. Kangal İlçesi'nde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı çiftlikte üretilen Kangalların yavruları, 200 dolardan satılıyor. Yoğun ilgi nedeniyle Kangal köpekleri için 5-6 ay sıra bekleniyor. Kangalların yurtdışına çıkarılması özel izne tabi.

DOKTOR BALIKLAR

Sedefi 21 günde iyileştiriyor

Kangal İlçesi'nde sedef hastalığını tedavi eden dünyadaki tek merkez olan Balıklı Kaplıca'daki ‘‘doktor balıklar’’ üç gruptan oluşuyor. ‘‘Delici, emici ve pansumancı’’ olarak nitelenen balıkların benzeri, dünyanın başka hiçbir yerinde yok. İl Özel İdaresi'ne ait olan, ancak Fikret Ünsal adlı işadamı tarafından işletilen kaplıcanın 36-38 derece sıcaklıktaki suyunda yaşayan balıklar, sedef hastalığını 21 gün içinde tedavi edebiliyor. Doktor balıklardan bazıları geçen yıl Almanlar tarafından çalınarak, yurt dışına kaçırıldı ve burada bir klinik açıldı. Bu durum kamuoyunda büyük yankı yarattı.

DANA FERHAT

Serçeye bindi, şöhret oldu

Sivas'ın dünyaca şöhrete ulaşan son hayvanı ‘‘dana Ferhat’’ oldu. Ferhat, sahibi Mehmet Toker'in ‘‘Serçe’’ modeli otomobilinin arka koltuğunda, veterinere götürülürken Anadolu Ajansı muhabiri Muammer Başkan tarafından görüntülenince şöhreti yakaladı. Sıcaklığın eski 20 dereciyi bulduğu geçtiğimiz günlerde Ferhat'ın veterinere götürülürken çekilmiş görüntüleri, dünyanın birçok televizyon ve gazetelerinde yayınlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!