Şişli'de “Milli Mücadelede İlk Adım Yürüyüşü”

Güncelleme Tarihi:

Şişlide “Milli Mücadelede İlk Adım Yürüyüşü”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2011 13:25

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, 92 yıl önce milli mücadeleyi başlatmak için ayrıldıkları Şişli'deki evden Dolmabahçe'ye geçerek “Bandırma” vapuru ile Samsun'a gidişleri, öğrenciler tarafından gerçekleştirilen “Milli Mücadelede İlk Adım Yürüyüşü” ile temsili olarak canlandırıldı.

Haberin Devamı

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen yürüyüş, Şişli'deki Atatürk Müzesi önünden başladı.
Atatürk'ü canlandıran Özel Nilgün Doğay Lisesinden Efehan Masatçı, Atatürk Müzesinden çıkarak Dolmabahçe'ye hareket etti. Temsili Atatürk'e, Şişli Kaymakamı Mehmet Öklü, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürbüz Akbulut ile ilçedeki ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler eşlik etti.

Öğrenciler, yürüyüş sırasında büyük boy Türk bayrağı ve Atatürk resimleri taşıdı. Marşlar eşliğinde devam eden yürüyüş, Dolmabahçe'de son buldu.
Halkoyunu gösterileri, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşma yapan Şişli Kaymakamı Öklü, 16 Mayıs'ın, Atatürk'ün, Türk milletinin kurtuluşu için başlattığı milli mücadele yürüyüşün ilk adımı olduğunu belirtti.

Bu başlangıcın Türkiye'nin çağdaş bir Cumhuriyet olarak doğmasına, çağdaş ülkeler ailesinin onurlu bir üyesi olarak kalmasına yol açtığını dile getiren Öklü, “Çünkü bugün bütün kazanımlarımız bu ilk adımla başlamış ve bu büyük yürüyüş hala devam etmektedir. Devam etmektedir, çünkü onun bize göstermiş olduğu çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma emri, hala bu yürüyüşle devam etmektedir” dedi.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de bugünün Türkiye Cumhuriyeti için en önemli gün olduğunu dile getirerek, 16 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, Şişli'deki evden büyük bir inanç ve gayretle, Türk ulusunu kurtarmak için yola çıktığını ifade etti.

“Bu olay gerçekleşmeseydi, ulusal birliğin, toprağın ve bayrağın bu kadar güçlü olamayacağını” dile getiren Sarıgül, “16 Mayıs 1919 tarihindeki ruhu ve heyecanı aynı şekilde taşımalıyız. Ülkemizi bölmek ve parçalamak isteyen zalimler bilmelidir ki, Mustafa Kemal'in gençleri dimdik ayaktadır. En büyük arzumuz, Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkelerini, prensiplerini, Cumhuriyetin değerlerini geliştirmeliyiz ve güçlendirmeliyiz” dedi.

Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü Akbulut da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türk milletinin, Anadolu'daki parçalanmışlığını, bitaplığını ve düşman işgali altında inlemesini hissedince, Türk milletinin geleceğini tesis etmek, ülkenin bekasını kurtarmak için Şişli'de kaldığı evden, 16 Mayıs 1919 tarihinde silah arkadaşlarıyla birlikte hareket ettiğini söyledi.

Bu nedenle 16 Mayıs'ın çok önemli bir gün olduğunu ifade eden Akbulut, “Bugün, kurtuluşumuzun, var oluşumuzun başlangıcı olarak kabul edilmektedir. 7 yıldır devam eden bu gelenek, bundan sonraki dönemlerde de devam edecektir. Gençlerimizin bu heyecanı kavramalarını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.
Atatürk ve silah arkadaşlarını canlandıran öğrenciler, temsili “Bandırma” vapuruna bindikten sonra katılımcılar tarafından karanfillerle uğurlandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!