Sırplar TRT ekibine süngülerle saldırdı

Güncelleme Tarihi:

Sırplar TRT ekibine süngülerle saldırdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gözü dönmüş Sırplar, göçe zorlanan Arnavutlar'ı görüntülemeye çalışan TRT ekibine dipçik ve süngülerle saldırdılar. Linç edilmekten zor kurtulan, kamera ve fotoğraf makineleri kırılan ekip, Üsküp Büyükelçiliği'ne sığındı.

Priştine'de Sırp askeri, polisi ve milis güçlerinin saldırısına uğrayan TRT ekibi, bu vahşice saldırıyı en ince noktasına kadar Hürriyet'e anlattı.

Hürriyet, Sırplar tarafından linç edilmekten son anda kurtulan muhabir Ercan Demir (33), kameraman Mustafa Karaca (35) ve Sinan Köse'ye (32) Sırpların elinden kaçarak sığındıkları Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği'nde ulaşmayı başardı. Muhabir Ercan Demir, dünkü vahşi saldırıyı Hürriyet'e şöyle anlattı:

KAMERA PARÇALANDI Priştine'den göçe zorlanan bir Arnavut grubunu görüntülemeye başladık. Tam bu esnada yanımıza asker, polis ve milislerden oluşan bir Sırp birliği geldi. Dipçiklerle süngülerle bize saldırdılar. Kendilerine Sırp yetkililerden aldığımız ve 12 Nisan'a kadar Priştine'de kalabileceğimizi belgeleyen akredite kartlarımızı göstermeye çalıştık. Küfür ederek 15-20 kişilik bu grup bize vurmaya devam etti. Hepsi birden Mustafa'nın üzerine çullandı. Kamera paramparça oldu. Sırplar bu defa kudurmuş gibi her tarafında bantlarla TV yazan resmi aracımızın camları, farları, tamponları ve plakalarını paramparça ettiler. Araç telefonunu söküp aldılar.

MAKİNEMİ KIRDILAR

Sırplara karşı koymaya çalışıyorduk. Ancak gücümüz yetmiyordu. Aracın bagaj kapağını parçaladılar. Bütün bavullarımızı yerlere attılar. Tüm giyeceklerimiz, yanımızda bulundurduğumuz gıda ürünleri yere savruldu. Benim üzerimden eksik etmediğim 10 yıllık fotoğraf makinem da tekme darbeleri ile paramparça edildi. Makinemi kurtarmaya çalıştıkça her yerime darbe yedim. Benim üzerimde bulunan pasaportumu aldılar. Türk pasaportumu görünce bir kahkaha atıp İngilizce ‘‘Türk alçakları’’ diyerek yine saldırıya geçtiler. Artık linç edileceğimizi düşünmeye başladık. Neden olduğunu anlayamadığımız bir şekilde bize vurmaya son verdiler. Titreye titreye üzerimiz, başımız yırtık vaziyette aracımızı bindik. Yolda görüntülemeye çalıştığımız Arnavut grubuna rastladık. Makedonya sınırına vardığımızda bize, ‘‘Sakın bizi asker, polis dövdü demeyin. Bunu söylerseniz, Sırplar sizi sınırdan bırakmaz. Haydutlar yolumuz çevirdi deyin’’ uyarısı yaptılar.

KOSOVA'YA GİTMEYİN

Uzun, korkulu ve yorucu bir yolculuktan sonra sınır kapısına geldik. sınırdaki Sırplara, ‘‘Hırsızlar tarafından dövüldük’’ dedik. Her tarafımızı aradıktan sonra Makendonya'ya geçmemize izin verdiler. Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği'ne sığındık. Hiçbir meslektaşımıza Kosova'ya gitmelerini önermiyoruz.

DIŞİŞLERİ KINADI

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, TRT muhabiri Ercan Demir, kameraman Mustafa Karaca ve ulaştırma görevlisi Sinan Köse'ye yapılan saldırı şiddetle kınandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!