Şirket kurma yaşı 15'e indi!

Güncelleme Tarihi:

Şirket kurma yaşı 15e indi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

106 ülkede 2,5 milyon öğrencinin yararlandığı Genç Başarı Vakfı gençlere ekonomiyi öğretiyor.

Borsa neden iner-çıkar? Şirket bütçesi nasıl hazırlanır? Repo nasıl yapılır? Liseli öğrenciler bu soruların cevaplarını Genç Başarı Vakfı tarafından okullarda düzenlenen kulüp çalışmalarında öğreniyorlar.

Ortada yönetim kurulu başkanı, sağında pazarlama, solunda reklam müdürü ve yönetim kurulunun diğer üyeleri. Erkekler lacileri çekmiş, kızlar en şık döpiyeslerini giymiş. Başkan şirketin faaliyetlerini anlatıyor. Dinleyenler Türkiye'nin iş dünyasının tanınmış isimleri, öğretmenler ve medya. Anlatanlar Kabataş Lisesi, lise ikinci sınıf öğrencileri.

Türkiye'de 1997 yazından beri faaliyet gösteren Genç Başarı Eğitim Vakfı'nın amacı, gençlerin girişimciliğe gereken önemi vermelerini sağlamak, işletmeciliği ve ekonomiyi anlamaları ve hazır insan kaynağı oluşturmaları için genç insanları eğitmek, onlara esin kaynağı olmak.

Genç Başarı-Türkiye, Uluslararası Genç Başarı Vakfı'nın Türkiye'deki Franchise'ı olarak faaliyet gösteriyor. Ekonomik kavramların günlük yaşama dönük olarak öğretildiği, şu anda 161 ülkede uygulanan program Türkiye'de Kabataş Lisesi, Darülşafaka Lisesi, İzmir Özel Amerikan Lisesi, Robert Kolej ve Bursa Tan Lisesi'nde yürütülüyor.

SİVİL TOPLUM KURULUŞ

Genç Başarı Vakfı işletmeler, vakıflar ve bireyler tarafından desteklenen, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu. Borsa neden iner çıkar, repo nasıl yapılır, faaliyet raporu ne demektir, şirket bütçesi nasıl hazırlanır gibi ekonomi dünyasını ilgilendiren cevapların soruları konusunda lise öğrencilerini aydınlatıyor. Yalnız teorik bilgiyle de kalmayıp öğrendiklerini pratikte uygulama imkanını da sağlıyor. Başında Korkmaz İlkorur'un bulunduğu vakıf liselerde yaptığı anketlerle ekonomiye ilgili öğrencileri belirliyor. Çalışmalar kulüp faaliyeti şeklinde yürütülüyor. Okulun öğretmenlerinden biri önce vakfın eğitimine katılıyor sonra çocukları eğitiyor. Rehber olarak, Türkçeye çevrilmiş ve adapte edilmiş bir Genç Başarı Vakfı yayını kullanılıyor.

Vakfın yöneticisi Meral Çavuşoğlu, ekonominin bir ders olarak okutulması için girişimde bulunduklarını, ancak Milli Eğitim'in müfredatını değiştirmenin çok zor olduğunu, bu sebeple çalışmalarını kulüp faaliyeti şeklinde yürüttüklerini söylüyor: ‘‘Amacımız özellikle az gelişmiş bölgelerdeki devlet liselerine ulaşmak. Okul müdürlerinin konuya sıcak bakması bizim için çok önemli. Ancak onların desteği ile okullara açılabiliyoruz.’’

Lise ikinci sınıf öğrencisi Aydos Özel'in yönetim kurulu başkanı olduğu şirket, iki aylık eğitimden sonra geçtiğimiz nisan ayında kuruldu.

Genç Başarı Vakfı

Genç Başarı Vakfı (Junior Achievement), 1919 yılında Amerika'da kuruldu. Kurulduğu günden itibaren hızla büyüdü.

ABD'de 1 milyonun üzerinde genç öğrenci vakıfta eğitiliyor.

Dünyada 106 ülkede yaklaşık 2,5 milyon öğrenci Genç Başarı Vakfı'nın eğitim programıyla tanışmış durumda.

Ülkelerin ihtiyaçlarına göre yeni programlar üretiliyor. Örneğin Güney Amerika ülkelerinde bankacılık ve turizm konularına ağırlık veriliyor.

ABD'deki en yeni programlardan biri ‘‘Nasıl Yıldız Olunur?’’ Spor ve sanat dünyasında yıldız olmanın kuralları ve menajerlik bilgileri bu programın konusu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!