Sirius nedir?

Güncelleme Tarihi:

Sirius nedir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2018 14:52

Eski çağlardan beri Sirius büyük bir gizeme sahiptir. Din, mitoloji ve gökbiliminde adı geçen ve bizlerde de merak konusu olan Siruis nedir, nasıldır, mitolojide, dinde ve bilimde yeri nedir? İşte, Sirius hakkında bilinmesi gerekenler

Haberin Devamı

Sirius ya da Akyıldız, Büyük Köpek Takımyıldızı’nda yer alan bir çift yıldız. Çıplak gözle tek yıldızmış gibi görünen Sirius; Sirius A ve Sirius B olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan daha büyük olan Türkçe’de Akyıldız ismiyle bilinen Sirius-A bileşeni Sirius A, Sirius B’den Dünya’ya daha yakındır ve çıplak gözle görülebilen en parlak yıldızdır. Sirius B yıldızı ise teleskopsuz görülememektedir. İçsel olarak, Sirius Güneşten 20 kat daha parlak ve iki kat daha büyüktür.

SİRİUS-A

Sirius çift yıldız Sistemi’nde iki yıldızdan büyük olanı Sirius-A’dır. Güneş'ten 23 kat daha parlak ve beyaz bir yıldızdır. Bununla birlikte Ay, Jüpiter veya Venüs kadar parlak görülmez. Dünyaya yakınlık bakımından 7.sırada yer almaktadır. Yerkürenin hemen hemen her bölgesinden çıplak gözle görülebilmektedir. Fakat İzlanda ve Grönland’ın bazı bölgeleri gibi, kuzey kutbuna yakın en kuzeyindeki yerleşim bölgelerinde görülememektedir. Sirius-A Sirius-B’den ağır elementler olup Güneş'e oranla 7 kat fazla demir içermektedir.

Haberin Devamı

SİRİUS-B

Teorik olarak 1844 yılında Alman astronom Friedrich Bessel ve gözlemsel olarak 1862'de Amerikalı Alvan Graham Clark tarafından keşfedilmiştir. Siruis-A yıldızından en büyük farkı çıplak gözle görülememesidir. Eşi siruis Dünyadan daha küçük olmasına rağmen 400.000 kez daha ağırdır. Sirius-B’nin yüzeyi Dünya’daki en sert nesne kabul edilen elmastan 300 kere daha serttir.

KUTSAL METİNLERDE SİRUİS

Sirius A ve B yıldızlarıda yay Gibi Yörüngelerinde Dolaşır... Bu Yayların Birinin Tamamlanması dönüşümünü Dogonlar 60 yılda olduğunu kabul ederek her 60 yılda bir bayram düzenlerler. Fakat bilim adamlarına görü dönüş 49,9 yılda bir gerçekleşir.1800 lü yıllarda keşfedilmiş olan Siruis Yıldızının adı 1400 yıl önce Kuran'da adı geçmektedir. Arapça karşılığı Şira olan Siruis yıldızı Kuran’da Necm yani Türkçe’si ile Yıldız suresinin 49. ayetinde yer almaktadır. Söz konusu yıldızdan surenin 49’uncu ayetinde söz edilmesi ve aynı surenin 9’uncu ayetinde iki yıldızın yörüngelerini ima edercesine “iki yay” ifadesinin geçmesidir. Her iki ayetin sayıları yani 49 ve 9 yan yana getirildiğinde ise söz konusu yıldızların kimi astronomlarca ileri sürülmüş dönüşüm süreleri olan 49,9 sayısının oluştuğu görülmektedir.

9-Onunla arasındaki mesafe, iki yay kadar yahut daha az kaldı
49-Ve muhakkak ki, Şira’nın (Şira Yıldızı’nın) Rabbi O’dur.

Haberin Devamı

Mitolojide Siruis
Siruis, Öğretilerde köpek, kurt, çakal biçiminde simgelenmiştir. Ok ve yayla ifade edilmiştir.
-Yunan mitolojisinde avcı Orion’un köpeğidir.
-Çin geleneğinde, göksel sarayın bekçisi göksel kurttur. Çin geleneğine nereden geçtiği pek bilinmeyen “Göksel kurt” ifadesi Orta Asya Türkçe’sinde 'gök böri' ya da 'bör-teçene'dir.
-Çin mitolojisinde, Sirius yayla ifade edilir. Sirius’un Çince’deki adı Hu-Şi, “Yay ve Ok” anlamına gelir.
-Yunan mitolojisinde Sirius köpek-yıldız olarak adlandırılır; Sirius yıldızının yer aldığı takımyıldız da Büyük Köpek Takımyıldızı olarak adlandırılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!