Sırada tiyatro festivali var

Güncelleme Tarihi:

Sırada tiyatro festivali var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2002 13:51

Film Festivali'ni geride bırakan İstanbul, şimdi başka bir festivale hazırlanıyor. Geçen yıl ekonomik kriz nedeniyle yapılamayan 13. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, 18 Mayıs ile 4 Haziran tarihleri arasında. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği festival, tiyatro sanatının farklı renklerini sunacak sanatseverlere.

Haberin Devamı

13. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nin programı, düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. En büyük değişiklik, festivalin bundan böyle iki yılda bir yapılacak olması.

AÇILIŞ NAZIM HİKMET'LE

Doğumunun 100'ncü yılında çeşitli etkinliklerle anılan Nazım Hikmet anısına hazırlanan özel proje festival kapsamında Rumeli Hisarı'nda seyirciyle buluşacak. Festivalin açılış gösterisi olan Nazım'a Armağan, Genco Erkal'ın, ünlü şairin şiirlerinden uyarladığı bir çalışma.
Müzik Selim Atakan'a ait. Projede Yıldız Kenter, Ayla Algan, Zeliha Berksoy, Jülide Kural, Tilbe Saran., Zeynep Tanbay, Zuhal Olcay ve Işık Yenersu rol alıyor.

Festivalde yer alan Nazım Hikmet oyunları bu kadarla sınırlı değil. İstanbul Devlet Tiyatrosu, Mehmet Ulusoy'un yönettiği Benerci Kendini Niçin Öldürdü? ile festivalde. İstanbul Şehir Tiyatrosu, Rutkay Aziz'in yorumladığı Memleketimden İnsan Manzaraları'nı, şairin doğum günü olan 3 Haziran'da Haydarpaşa Garı'nda sahneleyecek.

Haberin Devamı

İSTANBUL KÜLTÜR SANAT VAKFI 30 YAŞINDA

Vakıf kuruluşunun 30'ncu yılını Fransa'dan katılan Plasticiens Volants adlı topluluğun sunacağı sokak tiyatrosu gösterisi ile kutlayacak. Barcelona ve Sydney Olimpiyatları'nda da sahne alan topluluk, ilk gösterisini 23 Mayıs'ta Ortaköy'de yapacak. İkinci gösteri Kuşların Dili, 25 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda.

Kendilerine kral aramaya çıkan kuşların öyküsünü anlatan bu oyun bir Acem masalından uyarlama. Topluluk parlak renkli irili ufaklı kuş maketleriyle havai fişekler ve müzik eşliğinde Taksim Meydanı'ndan Divan Oteli önüne kadar bir yürüyüş yapacak. Daha sonra da Taksim meydanına dönecek.

ORTAK YAPIMLAR

İlk kez 1999 yılında Herakles ile başlayan ve Önceki Günler, Dumrul ile Azrail adlı oyunlarla devam eden Ortak Yapımlar, Projeler bölümümde bu kez Şahika Tekand'ın, Sophokles'in Kral Oidipus'undan uyarladığı Oidipus Nerede? adlı oyun var. Oyun, Stüdyo Oyuncuları ile European Culture Center of Delphi'nin ortak çalışması.

Bu bölümde yeralan oyunlardan biri de Kadınlar Devleti. Aristophanes'in Ekklesiazusen'inden Yücel Erten'in uyarladığı oyun, erkeklerin yönetiminden hoşnut olmayan kadınların iktidarı ele geçirme mücadelesini anlatıyor.

Haberin Devamı

Genç yaşta yaşama veda eden Sarah Kane'in Tutku ve Psikoz 4.48 adlı eserlerinden derlenen Kıvranış, Emre Koyuncuoğlu'nun yaptığı bir uyarlama.

Kumpanya, Aslı Mertan'ın tartışma projesi ve Naz Erayda'nın yorumuyla Yine Ne Oldu? adlı oyunu kentin çeşitli açık alanlarında sahneleyecek.

Tiyatro Oyunevi'nin Unutmak adlı oyunu iktidar, şiddet, ikna teknikleri ile hesaplaşan ve politik mesajlar içeren bir oyun.

Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu, Behiç Ak'ın Tek Kişilik Şehir adlı oyunuyla festivalde.

İstanbul Devlet Tiyatrosu, Edip Cansever'in aynı adlı nehir şiirinden uyarlanan Ben Ruhi Bey Nasılım'ı bu kez festival seyircisi için sahneleyecek.

Bu yılki festivalde İstanbul dışından bir 'yerli' misafir de var: Eskişehir Belediye Tiyatrosu. Topluluk, Bilgesu Erenus'un Misafir'ini sunacak sanatseverlere.

Haberin Devamı

SHAKESPEARE İLE BULUŞMA

Bu bölümde de usta yazar William Shakespeare'in oyunları ya da onun eserlerinden uyarlamalar yeralıyor. İstanbul Şehir Tiyatrosu Othello'yu, Rumeli Hisarı'nda sahneleyecek. Watermill, West Berkshire Play House, VI Henry'den uyarlanan Gülün Öfkesi ile festivalde. Bu oyunu Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tamamen erkek oyunculardan kurulu bir kadro sahneleyecek.

SES, IŞIK , BEDEN

1970 yılında yönetmen Elizabeth LeCompte tarafından New York'ta kurulan The Wooster Grup festivalin en iddialı topluluklarından biri. Oyunlarını multimedya ve multi track sistemiyle buluşturan topluluk Bu Atış Sana Birdie, adlı oyunuyla konuk oluyor.

Haberin Devamı

İsviçre'den gelen Hashirigaki, bir Heiner Goebbels yapımı. Oyun, üç kadın ve üç ayrı dünya sunuyor seyirciye. Japonca'da "koşmak, acele etmek" anlamına gelen Hashirigaki sözcüğü aynı zamanda Amijima'da Ölüm adlı bir Kabuki oyununun da ilk sözcüğü. Goebbels, oyunda Gertrude Stein'ın Amerikalıların Oluşumu adlı metnini temel olarak kullanıyor.

Festivalin, Dans Tiyatrosu bölümünde yeralan Schaubühne am Lehniner Plmatz, Bedenler, Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu Seyahatname 2003 adlı eserleri sahneleyecek.

ONUR ÖDÜLLERİ

Festivalin Onur Ödülleri, Türk tiyatrosundan Şükran Güngör'e, yurtdışından da Avusturyalı oyun yazarı Tankred Dorst'a verilecek.

Haberin Devamı

FESTİVAL MEKANLARI

Festival gösterileri; Rumeli Hisarı, Ortaköy ve Taksim Meydanı, Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salon, Oda Tiyatrosu ve Aziz Nesin Sahnesi, Enka Vakfı Oditoryumu, Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu, Feriye/Hamdi Saver Tiyatro Salonu, Oyun Atölyesi Sahnesi'nde izlenebilecek.

ATÖLYE ÇALIŞMASI

"Bedenler" (Körper) adlı gösterinin koreaografı Sacha Waltz, profesyonel dansçılarla iki gün sürecek bir atölye çalışması yapacak.
(Hüriyetim/Kültür_ Sanat)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!