Sır gibi saklanan eser açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Sır gibi saklanan eser açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2012 11:30

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sır gibi saklanan, yeni bulunan tarihi eseri tanıttı. Bakan, Eserin 10 yıl önce İngiltere'ye kaçırıldığını ve bir vatansever tarafından takibi yapılarak ülkemize iadesi sağlandığını belirtti. Günay toplantıyı ise "Bu eseri ülkemize getirmek çok sevindirici. Allah bunu elimizden almasın." sözleriyle bitirdi.

Haberin Devamı

Günay'ın Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği basın toplantısında haftalardır sır gibi saklanan ve kamuoyunda büyük merak uyandıran eseri açıklandı. Toplantının sonunda eylül ayında yeni bir eser daha kamuoyuna açıklayacağının müjdesini verdi.

MERAKLA BEKLENEN ESERİN VE ÇALINDIĞI CAMİNİN FOTOĞRAFLARI

İşte basın toplantısından notlar...

“İngiltere’de bazı vatansever arkadaşlarımız tarafından takibi yapılarak, bugün sizlere tanıtılan 34 parça halindeki bu çinilerin 8 Ağustos tarihinde ülkemize iadesi sağlanmıştır."

"Bu eser gördüğünüz kadar sağlam değildi. Bir puzzle gibi yer bir taşı yerine koyduk. Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Ankara Etnografya Müzesi çalışmaları yürüttü. Ve bu eseri Ankara Etnografya Müzesi'nde sergilemeye başlayacağız."

Yaptığımız takiplere bir diğer örnek ise Bursa İli, Yenişehir İlçesi’nde bulunan Sinanpaşa Camii’nde 17.02.1998- 21.07.2001 ve 31.01.2002  tarihlerinde vuku bulan üç  hırsızlık olayı sonucu çalınan çinilerdir.

Haberin Devamı

“10 yıl önce Bursa İli, Yenişehir İlçesi’nde bulunan Sinanpaşa Camii’nde  17.02.1998- 21.07.2001 ve 31.01.2002  tarihlerinde tarihlerinde vuku bulan üç  hırsızlık olayı sonucu çalınan çinilerdir.

"Eser pencere üstü süsüdür. Ve İznik çinisidir.”

 “Üzerinde Haşr Suresi’nin 23.Ayeti’ni yazılı.”

"Bu eserde 'esenlik veren, selamet veren, emin olunan, iman edilen, himaye eden, koruyan gözeten, aziz her şeyi yaptırabilen ve en yüce olan' yazıyor."

"Hem anlam olarak hem yazım olarak hem de süsleme olarak çok güzel. Bu eseri ülkemize getirmek çok sevindirici. Allah bunu elimizden almasın. Katkı yapan tüm arkadaşlarıma bir kez daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum" 

 



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!