Sınırsız ev eğlencesi

Güncelleme Tarihi:

Sınırsız ev eğlencesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2005 00:41

Sayısal ses ve görüntü sistemleri, kamera ve fotoğraf makineleri, kaydediciler, DVD oynatıcılar ve buna benzer cihazlar, artık çoğumuzun hayatında önemli bir yere sahip. Hayata eğlence katmaya ve yaşanan anları kaydetmeye yönelik bu ürünlerin sıkı bir rekabet içinde olduğu pazara renk getiren firmalardan biri de Panasonic.

Bu ayın başlarında Panasonic AVC Networks Company Başkan Yardımcısı Kenjiro Kuno, Tekofaks Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bermek’in davetlisi olarak Türkiye’deydi. Sayısal ses ve görüntüleme ürünlerini içine alan Panasonic AVC Networks Company, Panasonic’in 14 bölümden oluşan şirket ağı içinde en büyük paya sahip. Biz de kendisini yakalamışken tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir ilgiyle karşılanan sayısal ses ve görüntü sistemlerinin geleceği hakkındaki görüşlerini aldık, tüketicilere öğütlerini derledik.

Kuno, ev eğlencesi kavramının sadece başkaları tarafından hazırlanan görüntüleri seyredebileceğiniz bir ortam değil, aynı zamanda kendi video kameranız ve sayısal fotoğraf makinenizle kaydedeceğiniz anların da görüntülenebileceği bir merkez olarak değerlendirilebileceğini belirtiyor. Bu sistem içinde her bileşen farklı görevler üstleniyor.

CİHAZLAR ARASI ETKİLEŞİM

Sayısal fotoğraf makineniz ve kameranız görüntüleri topluyor, SD bellek kartları verinin farklı cihazlar arasında aktarılmasını sağlıyor, DVD kaydedici tüm bu verileri tek bir medya üzerinde toplama görevini üstleniyor, tüm bunlar televizyon ekranında görüntüleniyor. Kısacası tüm bu ürünler bir araya gelerek, hayatın içinden alınmış anları bir arada sunabilecek bir ekosistem oluşturuyorlar. Bu sistemin merkezinde görsel kontrol merkezi olarak likit kristal veya plazma televizyon yer alıyor.

Ev eğlence sistemlerini oluşturacak görüntüleme cihazlarının seçiminde görülen temel eğilim, büyük ekranların daha çok tercih edildiği yönünde. Bu alanda kullanılan likit kristal ve plazma teknolojileri birbirilerine farklı yönlerden üstünlük gösteriyorlar. Kuno bu noktada 32 inç ve altı ekranlarda likit kristal televizyonları önerirken, 37 inç ve üzeri ekranlarda plazmanın daha ideal bir seçenek haline geldiğini belirtiyor. Bu da gelecekte ekranlar büyüdükçe plazma teknolojisinin daha çok önem kazanacağını gösteriyor.

Büyük ekranların daha çok tercih edilmesi ve büyüyen boyutlarda plazma teknolojisinin daha iyi sonuç vermesi nedeniyle Panasonic AVC, görüntüleme alanında plazmaya odaklanmayı tercih ediyor. Örneğin geçtiğimiz yıl Viera serisini plazma ve likit kristal televizyon pazarıyla tanıştıran Panasonic, bu yıl Viera serisinin 8.6 milyar renge sahip devasa boyutlu yeni modellerini satışa sundu. CeBIT Bilişim Eurasia’da da tanıtılan 65 inç (165ekran) Viera modelleri, Japonya ve Amerika’da kullanılmaya başlayan ve Avrupa’da da çok yakında devreye girmesi beklenen yeni nesil, yüksek çözünürlüklü sayısal TV yayınlarını (HDTV) da destekliyor.

Geniş ürün yelpazesi

Fotoğraf çekerken titremeyi önleyen Mega O.I.S. teknolojisi ve Leica lenslerle donatılmış 12X optik yakınlaştırma özelliğine sahip Lumix sayısal fotoğraf makineleri, 3CCD teknolojisine sahip e-cam MiniDV kameralar, hem sabit disk hem DVD üzerine kayıt yapabilen Diga DVD kaydedici gibi cihazlar, firmanın bu alandaki ürün portföyünün diğer bazı örneklerini oluşturuyor.

Kuno, Panasonic’in teknolojik anlamda öncü konumuna rağmen sayısal ses ve görüntü ürünleri konusunda Türkiye pazarına girmekte biraz geç kaldığını itiraf ediyor. Ancak bu gecikmenin Tekofaks’ın agresif yaklaşımıyla kısa zamanda bir dezavantaj olmaktan çıkacağını düşünüyor ve ‘Bizim anlayışımıza göre iş sadece ürünler üzerinden değil, aynı zamanda insanlar üzerinden inşa edilir’ diyor.

HDTV nedir?

Açılımı High Definiton TV olan HDTV, sayısal TV yayıncılığında günümüzün en gelişmiş standardına karşılık gelir. Örneğin normal NTSC yayınlarında ekranda 525 satır varken, HDTV standardında satır sayısı 1125’tir. Taranan satır sayısı arttıkça görüntünün çözünürlüğü, yani görüntülenebilen detayların sayısı ve kalitesi yükselir. Ayrıca HDTV görüntü normal TV yayınlarına oranla 5 kat daha fazla bilgi içerir. Bu da daha fazla detay, dolayısıyla görüntü netliğinin artması demektir.

Plazma ve likit kristal arasındaki fark nedir?

Bu iki teknoloji arasındaki en bariz fark kullanılan teknolojilerdir. Plazma televizyonlarda görüntüyü oluşturan elektronlar ısıtılan gazın plazma haline geçmesiyle elde edilir. Likit kristal televizyonlarda görüntü elde etmek için sıvı kristal ve renk filtreleri kullanılır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!