Sınırlı af yolda

Güncelleme Tarihi:

Sınırlı af yolda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit, af çalışmalarıyla ilgili olarak ‘‘Kamu vicdanını rahatsız edici bir af kesinlikle olamaz’’ dedi. Ecevit, affın sınırlı olacağını bildirdi.

Başbakan Bülent Ecevit, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün açıkladığı af yasasının sınırlı kapsamda olacağını ve kamu vicdanını rahatsız etmeyeceğini bildirdi.

Ecevit dün Başbakanlığa gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Adalet Bakanı Türk'ün birkaç gün önce hazırladığı af yasasının kapsamının sorulması üzerine Ecevit, ‘‘Bu sınırlı bir af yasası olacak. Kamu vicdanını rahatsız edici bir af yasası kesinlikle sözkonusu değil’’ dedi.

Kamuoyunun bu konudaki duyarlılıklarını bildiklerini ve paylaştıklarını kaydeden Ecevit, yasal düzenlemede bu duyarlılığın da gözönünde tutulacağını söyledi.

ORTAKLARLA AYNI FİKİRDEYİZ

Koalisyon ortaklarıyla aynı düşünceyi paylaştıklarını kaydeden Ecevit, ‘‘Bir yandan pişmanlık yasası dağdaki tuzaklara düşürülen militanlara bir kurtuluş yolu açacak. Onunla birlikte sınırlı bir af yasası üzerinde çalışılıyor’’ diye konuştu.

Ecevit, Türk Silahlı Kuvvetlerinin irticai yayınlar konusunda RTÜK'ün görevini yapmadığı şeklinde bir eleştirel rapor hazırladığı ve bunu MGK'ya sunduğu şeklindeki haberler hatırlatılınca ise ‘‘Görmedim. Bu raporlarla ilgili türlü türlü söylentiler çıkıyor. Her söylenti üzerinde duramam’’ dedi.

İşte af taslağı

DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in isteği üzerine, geçen yıl kader mahkumları için bir af taslağı hazırlanmıştı. DSP'nin hazırlığı, ‘‘genel af’’ yerine ‘‘sınırlandırılmış, şartlı affı’’ öngörüyordu. Taslağın hazırlandığı dönemde, bu aftan yararlanacakların sayısı da belirlenmişti. Geçen yılın rakamlarına göre cezaevlerinde 63 bin 468 tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Af kapsamına girecek hükümlü ve tutuklu sayısının 30 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. DSP'nin taslağına göre aftan yararlanacak kesimler şunlar:

Küçük suçlar

TCK veya diğer yasalarda düzenlenen kabahatlar af kapsamına girecek. Dikkatsizlik veya tedbirsizlik nedeniyle ölüme sebebiyet, trafik suçları gibi kastı olmadan işlenen suçlardan ve kader mahkumu olarak anılan adi suçlardan, bıçaklama, yaralama kavga, hırsızlık gibi suçlardan mahkum olanların cezaları affedilecek.

Ceza indirimi

Bu tür cürümlere mahsus cezalardan; idam cezası 30 yıl hapis cezasına, müebbet ağır hapis cezası 24 yıl ağır hapis cezasına dönüştürülecek. Af kapsamına giren hürriyeti bağlayıcı cezaların 12 yılı affedilecek. TCK ve diğer yasalarda yer alan ferdi cezalar ile para cezaları kaldırılacak.

15 yaşından küçükler

Suç işlediği tarihte 15 yaşını doldurmamış küçüklere verilen cezaların tamamı ile suçu işlediği tarihte 15 yaşını bitirmiş olup 18 yaşını bitirmemiş olanların cezalarının 18 yılı affedilecek.

Basın suçları

DSP'nin taslağında, basın yoluyla işlenen suçların dava ve cezalarının ertelenmesi yöntemi düşünülüyor.

Memura disiplin affı

TBMM Genel Kurul gündeminde bekleyen, Memurların Disiplin Cezalarının Affı hakkındaki yasa tasarısının da çıkarılması hedefleniyor. İrtici faaliyetlere karışan memurlar, sicil affından yararlanamayacak.

Öğrenciye sınav hakkı

Yükseköğretim kurumlarında başarısızlık nedeniyle veya kendi istekleri ile ilişiği kesilenlere de yeni sınav hakkı verilmesi öngörülüyor. Başörtüsü veya bir başka nedenle eyleme katılan, bu yüzden okullarıyla ilişiği kesinler, aftan yararlanamayacak.

Bölücülere af yok

Anayasa'nın 14'üncü maddesi gereğince, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk devletinin ve cumhuriyetinin varlığını tehlikeye düşürmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, devletin bir kişi veya zümre tarafından yönetilmesini veya sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde egemenliğini sağlamak, dil, ırk, din ve mezhep ayrımını yaratmak veya sahir herhangi bir yoldan bu kavram ve görüşlere dayanan bir devlet düzenini kurmak amacıyla işlenen TCK ve Terörle Mücadele Yasası ile diğer kanunlarda düzenlenen suçlar af kapsamı dışında tutulacak.

Orman yakana af yok

Anayasa'nın 169'uncu maddesi gereğince ormanları yakmak, orman yok etmek veya daratlmak amacıyla işlenen suçlar af kapsamı dışında kalacak.

Devleti dolandırana af yok

Zimmet, irtikap ve rüşvet, görevi kötüye kullanma, işkence, cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, evrakta sahtecilik, uyuşturucu imali ve ticareti, silah kaçakçılığı, cebren ırza geçme, küçükleri baştan çıkarma ve iffete taarruz, adam öldürme cürümleri, dolandırıcılık ve dolanlı iflas, emniyeti suistimal, mal bildiriminde bulunulmaması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Yasası'nda yer alan suçlar, vergi suçları af kapsamı dışında kalacak.

Önceki aftan yararlananlar

Daha önce bir aftan yararlanıp yeniden suç işleyenler de getirilecek aftan yararlanamayacaklar. Çıkarılacak aftan yararlanacaklar, 5 yıl içinde, bir yıldan uzun süreli hürriyeti bağlayıcı bir cezayı gerektirecek suç işledikleri takdirde, eski cezalarının geri kalan kısmını da çekecekler.

Erbakan ve Erdoğan da af kapsamı dışında

Anayasa Mahkemesi'nin RP'yi kapatmasına neden olan Necmettin Erbakan ile arkadaşları; Şevket Kazan, Halil İbrahim Çelik, Şevki Yılmaz, Ahmet Tekdal ve Hasan Hüseyin Ceylan Anayasa'nın 14 ve 69'uncu maddeleriyle bağlantılı suç işlediklerinden af kapsamına alınamayacaklar. Aynı şekilde hakkındaki 10 aylık mahkumiyet kararı kesinleşen İstanbul Büyükşehir eski Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın affı da TCK'nın 312'inci maddesi gereğince mümkün olmayacak.

Zorunlu fotoğraf

Haftasonunu Trabzon'da geçiren ve yoğun bir tempoyla 16 ilçede incelemelerde bulunan Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, gezinin en ilginç sürprizini Arsin'de yaşadı. Gazeteciler, Araklı DSP ilçe teşkilatını ziyareti sırasında Bakan Türk'e, duvarda asılı Genel Başkanı Bülent Ecevit'in bez posteriyle fotoğraf çekmek istediklerini söyledi. Ancak Türk, ‘‘Ben espri olsun diye fotoğraf çektirmem’’ diyerek bu isteği reddetti. Ardından Arsin'e geçen Bakan, partisinin ilçe teşkilatını da ziyaret etti. Burada oturduğu koltuğun tam yanında yine Ecevit'in bez posterinin olduğunu gören Bakan Türk, önce şaşırdı ardından da ‘‘Fotoğraf çekmek isteyenler, şanslısınız’’ dedi. Araklı'da çektirmek istemediği fotoğrafı Arsin'de zorunlu olarak çektiren Bakan'ın yorgun olduğu gözlendi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!