Sınırlar değişmez

Güncelleme Tarihi:

Sınırlar değişmez
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2016 01:47

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’yi ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’le Çırağan Sarayı’nda bir araya geldi. İki bakan, açıklamalarında Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde kontrolünde tuttuğu bölgelerde federasyon ilan ettiğini duyurmasıyla ilgili soruya Çavuşoğlu özetle şu yanıtı verdi:

İRAN’LA AYNI DÜŞÜNÜYORUZ

‘Hangi güçlerin PYD/YPG’yi kullandığını görüyoruz. Bunu kardeşimiz İran da görüyor. PYD, DEAŞ ile Suriye’nin toprak bütünlüğü, Suriye’nin özgürlüğü için mücadele etmiyor ki. Kendisine kanton oluşturmak için, Suriye’nin topraklarının belli bir bölümünü işgal etmek için mücadele ediyor. Suriye’yi bölmek istiyorlar. Biz buna karşıyız. Biz İran’la birlikte Suriye’nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Dolayısıyla bu tür girişimlere karşıyız ve karşı olmaya devam edeceğiz. Esad konusunda İran’la farklı düşünebiliriz. Bu konudaki farklılığımızı da gizlemiyoruz. Ama Suriye’de barış konusunda İran’la aynı düşünüyoruz.’
Zarif de Suriye’nin toprak bütünlüğüne vurgu yaparak, şunları söyledi: “Coğrafi sınırlar değişmez. Bizim politikamız her zaman bütün ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı, Irak ve Suriye’nin istikrarı yönünde olmuştur. Özellikle Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozacak bütün eylemlere karşıyız. Suriye’nin siyasi bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü konusunda Türkiye ile hemfikiriz. Fikir ayrılıkları diyalogla çözülebilir konulardır.”

Haberin Devamı

TERÖRÜN ÇİRKİN YÜZÜ

Bakan Çavuşoğlu, Beyoğlu’ndaki canlı bomba saldırısıyla terörün çirkin yüzünü bir kez daha gösterdiğini belirterek, “Amasız bir şekilde terörle mücadelede ortak hareket etmemiz lazım. Terörle mücadelede Türkiye ve İran arasındaki işbirliğini daha da güçlendirme konusunda kararlılığımızı ortaya koyduk” dedi. Zarif ise “Her şeyden önce güzel şehir İstanbul’da yaşanan terör olayını, insanlık dışı gerçekleşen olayı aslında terörün ne kadar çirkin yüzü olduğunu gösterdi. Türk devlet ve milletine başsağlığı diliyorum bu terörde ölenler için. Bütün terör olaylarını lanetleyerek yüce Allah’tan ölenlere rahmet, ailelerine sabır ve yaralılara da şifa diliyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!