Sınırdaki mayınlar böyle patlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Sınırdaki mayınlar böyle patlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2010 11:35

GAZİANTEP’in Suriye sınırındaki Karkamış Antik Kenti'nde bir ay önce başlayan mayın temizleme çalışmalarında şu ana kadar 150 bin metrekarelik alanda 21 anti tank mayını bulundu. 50 yıl önce döşenen anti tank mayınları, tarihi eserlerin zarar görmesini engellemek için elle çıkarıldıktan sonra Fırat Nehri kenarında patlatılarak imha edildi.

İŞTE O ANLAR - FOTO GALERİ

Hitit ve Asurlular dönemine ait tarihi kalıntıların bulunduğu Karkamış Antik Kenti’nde, ihaleyle işi alan Nokta Yatırım İnşaat’ın, Azerbaycan Ulusal Mayın İmha ekibinin de desteğiyle 25 kişilik ekiple başlattığı mayın temizleme çalışmaları sürüyor. Karabağ’da mayın temizleme konusundaki çalışmaları nedeniyle deneyimli olan Azeri uzmanların gözetiminde süren çalışmalarda çıkarılan anti tank mayınları, askeri yetkililerin kontrolünde, Fırat Nehri kıyısında açılan 5 metre derinlikteki çukura özel giysili ekipler tarafından dikkatli şekilde konuldu. Daha sonra düzenekle, 3 ve 4’erli gruplar halinde patlatılan mayınların sesi, yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki ilçe merkezinden de duyuldu. İmha sırasında jandarma ve sınır askeri görevlileri çevre güvenliği aldı ve siviller patlatma alanına yaklaştırılmadı. Şiddetli bir gürültüyle patlatılan mayınların şarapnel parçaları 500 metrelik alana dağıldı. Olumsuz bir olaya karşılık bir ambulans da hazır bekletildi. 

ELLE TEMİZLEMEYE İLK ÖRNEK

Mayınlı Alan Sorumlusu Bülent Keklik, temizleme çalışmalarında makine kullanılmadan elle mayın çıkarma ve imha etme işleminin dünyada ilk kez Karkamış’ta kullanıldığını belirtti. Patlatma işlemi sırasında tarihi eserlere zarar vermemek için özen gösterdiklerini kaydeden Keklik, şunları söyledi:

“Makine kullanmak ve sahada patlatma yapmak tarihi eserlere zarar vereceği için mayınları 1 kilometre kadar uzakta çukurlar açarak imha yoluna gidiyoruz. Mayınları da tarihi eser titizliğiyle çıkarıyorum. Tarihi eserler fırçayla üzerindeki tozlar alınıp, ne kadar hassas davranılarak çıkarılıyorsa, mayınları temizlerken de aynı şekilde titiz çalışıyoruz. Taşıma yapılırken bunları kum sandıkları içerisinde sahadan çıkartıyoruz. Aracımızla saha dışına gidebileceğimiz en uzak noktaya, en emniyetli yere götürüp orada imhasını yapıyoruz. Şimdi mayının merkezine doğru ilerliyoruz. Tahminimiz bin civarında mayın bulmak.”

Nokta İnşaat firmasının sahibi Murat Keklik ise taahhüt ettikleri 10 aydan daha kısa sürede mayın temizleme işini bitireceklerini ifade etti. Murat Keklik, “Bizim çalışmalarımız umduğumuzdan iyi gidiyor, hızlı gidiyor. Dünya standartlarında bir çalışma yapıyoruz. Aslında dünya standartlarından da üstte bir çalışma yapıyoruz. Onun gururunu yaşıyoruz şu an. Azerbaycan’dan gelen ekiple bu işi kısa sürede bitireceğiz. Bu alanı inşallah davulla zurnayla teslim edeceğiz” dedi.

Azerbaycan Ulusal Mayın Temizleme Kurumu Direktörü Nazım Ahmet ise mayın temizleme ekibine sürekli eğitim verdiklerini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!