Sınırda salgın tehdidi

Güncelleme Tarihi:

Sınırda salgın tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2013 00:00

Türkiye sınırı yakınındaki Atme bölgesinde kurdukları derme çatma çadırlarda silahların gölgesinde yaşayan Suriyeli ailelerin çocukları, psikolojik sıkıntı ve düzensiz beslenmenin yanı sıra salgın hastalık tehdidiyle karşı karşıya.

Haberin Devamı

Suriye'de şiddet olayları  devam ederken, evlerini terk ederek elektrik ve suyun bulunmadığı güvenli  bölgelerde çadırlarda kalan Suriyeliler zor şartlarda yaşıyor. Özellikle  çocuklar, başta salgın hastalık olmak üzere bir çok olumsuzlukla karşılaşıyor.

SINIRDA SALGIN TEHDİDİ / FOTO GALERİ
       
Ülkelerinde yaklaşık 3 yıldır devam eden olaylar nedeniyle yaşadıkları  yerleşim yerleri terk ederek güvenli olan bölgelerde kurdukları çadırlara  yerleşen binlerce Suriyeli, zor hayat koşullarında yaşam mücadelelerini  sürdürüyor.
       
Suriye'nin Atme kasabası yakınlarında kendi imkanlarıyla kurdukları derme  çatma çadırlarda barınan 24 bin Suriyeli elektrik, su ve yeterli beslenme  olmaması nedeniyle hastalıklarla karşı karşıya kalıyor.
       
Çadırların bulunduğu alandaki yokluktan ve hijyenik olmayan şartlardan en  çok etkilenen ise çocuklar. Olanlardan habersiz kimi yeni doğmuş kimi ilkokul  çağındaki çocuklar salgın hastalık, düzensiz beslenme, psikolojik sıkıntılar ve  silahların gölgesinde bir yaşam sürüyor.
       
Atme'deki çadırlarda yeni doğan bebekler dahil 15 bini aşkın Suriyeli  çocuk yaşıyor. Elektrik ve su olmayan çadırlarda çocukların büyük çoğunluğu  yıkanamıyor. Birçoğu ateşli hastalık olmak üzere deri rahatsızlıklarına yakalanan  Suriyeli çocuklar, dengeli beslenemediği için de halsiz düşüyor.
         
Sağlık merkezinde tedavi
       
Çadırların bulunduğu alanda konteynerden oluşturulan ve gönüllü 3  doktorun çalıştığı sağlık merkezinde, başta çocuklar olmak üzere hastalananlara  gerekli müdahaleler yapılmaya çalışılıyor.
       
Sağlık merkezinden sorumlu Doktor Suha Ahmet, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, 3 aydan bu yana çadırların bulunduğu alanda hizmet vermeye  çalıştıklarını, ancak tıbbi donanım açısından yetersiz olduklarını söyledi.
       
Çocukların yeteri kadar beslenemediğini, buradaki ortamın hijyenik  olmadığını ifade eden Ahmet, bölgedeki kuyulardan çıkarılarak kaynatılmadan  kullanılan suların da büyük bir tehlike oluşturduğuna dikkati çekti.
       
Buradaki ortamın çocuklar için hiç uygun olmadığını vurgulayan Ahmet,  “Çocuklar burada sürekli yıkanamıyor. Temizlik olmadığı için de bir çok çocuk  bitleniyor. Ayrıca yeterli beslenmenin bulunmaması ve temizliğin olmaması  nedeniyle özellikle ateşli hastalıklar ve deri rahatsızlıkları her geçen gün  artıyor” diye konuştu.
       
Sağlık konteynerine günde 300'e yakın çocuğun geldiğini belirten Ahmet,  birçok çocuğun da yaşadıkları nedeniyle konuşmakta güçlük çektiğini ve  psikolojisinin bozuk olduğunu kaydetti.
       
Suriye'deki olaylarda anne babasını kaybetmiş olan çocuklara özel ilgi  gösterdiklerini vurgulayan Ahmet, ellerinden geldiği kadar çocukları mutlu etmek  için çabaladıklarını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

İHH: “50 bin insan ölümcül hastalıklarla karşı karşıya”
         
Bu arada İHH İnsani Yardım Vakfı'nca yapılan açıklamada, ülkelerindeki  olaylardan kaçarak Türkiye sınırına yakın bölgelerde kurulan 5 kamptaki 50 bin  insanın ölümcül hastalıklarla karşı karşıya olduğu belirtildi.
       
Açıklamaya göre, Suriye içinde bulunan kamplarda yapılan incelemelerde  insanların sağlıksız ortamlarda, salgın hastalıklarla mücadele ettiklerinin  gözlendiği ifade edildi.
       
Suriye'deki Atme, Kah, Kerame, Akrabat ve Babel Hava'daki kamplarda büyük  sıkıntıların bulunduğunun ifade edildiği açıklamada, şöyle denildi:
       
“İki yılını dolduran Suriye olaylarıyla milyonlarca insan evlerini terk  ederek komşu ülkelere veya bu ülkelere yakın güvenli yerlere sığınmak zorunda  kaldı. Buralara sığınan sivil insanlar, oluşturulan kamplarda hayatlarına devam  etmeye çalışıyor. Suriyeliler su, yiyecek, kıyafet ve barında gibi sorunlarının  yanı sıra hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Alt yapının olmadığı  kamplarda, atıklar kampların orta yerinde oluşturulan çukurlarda biriktiriliyor.  Çocuklar ise ölümcül hastalıklara yakalanma riskinden habersiz, burada biriken  suyla oynuyor. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte bölgede salgın hastalık riskleri  de her geçen gün artıyor. Suriye'de Türkiye sınırına yakın 5 sığınmacı kampı  bulunuyor. Temiz su, banyo ve tuvaletlerin yetersiz olduğu kamplarda yaklaşık 50  bin insan yaşıyor. Türkiye sınırına yakın Suriye'de kurulan 5 kampta yaşayan 50  bin insan ölümcül hastalıklarla karşı karşıya. Bu konuda acil olarak tedbir  alınmalıdır.”
       
Kamplarda sağlık taramasına katılan Dr. Emel Dilek Temel de, bölge  halkına koruyucu hekimlik destekleri, dezenfektan ürünler ile bir an önce  eğitimlerin verilmesi gerektiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!