Sınırda radar savaşları: Şam ve Lübnan sınırında da var

Güncelleme Tarihi:

Sınırda radar savaşları: Şam ve Lübnan sınırında da var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2012 21:19

Fransız gazetesi Le Figaro, Rusya’nın Suriye-Türkiye sınırında radar sistemi kurduğunu yazdı. Özgür Suriye Ordusu askerlerini gözlemlemek için kurulduğu belirtilen radar, Türkiye topraklarına yaklaşık 10 km mesafede bulunuyor. Radar sayesinde Kürecik ve ABD’’nin İncirlik üsleri de gözetlenebilecek.

Haberin Devamı

Suriye’nin kaderinin konuşulacağı G-20 zirvesi öncesinde tansiyon yükseliyor. NATO’nun füze kalkanı projesi çerçevesinde Malatya Kürecik’te kurduğu radar sistemine karşı Rusya da iddiaya göre, Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırına radar sistemi kurdu. Adana’daki Amerikan üssünün tam karşısına kurulan radar sistemi sayesinde Kürecik’teki NATO üssü ve İncirlik’teki Amerikan üssü izlenecek. Fransız Le Figaro gazetesine konuşan bir diplomat, Mayıs ayında kurulduğu ifade edilen yeni radar sistemi sayesinde Esad yönetiminin özellikle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanlarını izlemeyi hedeflediğini belirtiyor.

Radar sisteminin kurulduğu iddia edilen yer de ilginç. Sistemin Lazkiye ile Kesap arasındaki bölgeye konuşlandırıldığı belirtiliyor. Türkiye sınırına yaklaşık 10 km mesafede olduğu düşünülen bu bölgede Suriye Ermenileri ve Aleviler yoğun olarak yaşıyor. Kesap bölgesi bin 300 metre yükseklikte olduğu için stratejik bir nokta olarak tanımlanıyor.

Haberin Devamı

Biri bizi gözlüyor

Yüksek tepede kurulu radar, kuzey istikametinde Türkiye’nin yarı topraklarını, kuzeybatıda ise Ege’ye kadar tüm sahil şeridini gözlem altında tutabiliyor.
Kesap’ın seçilmesinin muhtemelen bir başka nedeni daha var. Zira bu bölge, ÖSO militanlarının ele geçirdiği ve “kurtarılmış bölgeye dönüştürülmek istenen” Cebel Akrad tepesine bir hayli yakın mesafede bulunuyor. Suriye Ordusu geçtiğimiz hafta, ÖSO’nun bu noktada daha da fazla güç kazanmasının önüne geçmek amacıyla, Akrad’ın içinde kalan Haffa’ya operasyon düzenlemişti.

Şam ve Lübnan sınırında da var

Hürriyet’in ulaştığı kaynaklar, Rus radar uzmanlarının tüm Suriye içinde yayıldıklarını, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Şam ziyareti sonrası Şam yakınlarında Kasyun Tepesi’nde üç ay kadar önce, en büyük radar sistemini kurduklarını belirtti. Kesap’daki radar, Kasyun’daki merkezi sisteme ek olarak kuruldu. Geçen yıl da Lübnan sınırına İsrail’in kontrolündeki Golan’ı takip etmek için radar sistemi kurmuştu.

Kaynaklar bugüne kadar Amerikan gizli servisi CIA’nin, muhaliflere istihbarat verme konusunda tereddütlü davrandığını, ancak bu yeni Rus radar sisteminin, CIA’yi bölgedeki muhaliflere istihbarat vermeye iteceğini de belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!