‘Sınır’sız bayram

Güncelleme Tarihi:

‘Sınır’sız bayram
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sınır tel örgülerinin ayırdığı akrabalar, uzun uğraşlar sonrasında bayramda kucaklaşıp hasret giderdi. Ceylanpınarlılar, yıllardır göremedikleri Suriye'deki yakınlarını evlerinde ağırlama mutluluğunu yaşadı.

TÜRKİYE ve Suriye vatandaşı akrabaların yıllardır tel örgüler arkasında sürdürdükleri bayramlaşma çilesi dün sona erdi.

Geçen yıl ilk kez 2 sınır arasındaki tampon bölgede kucaklaşan akrabalar, bu bayram da evlere konuk olmanın mutluluğunu yaşadı. Ancak, Türkiye'deki yakınlarına bayram ziyaretine gelmek istenlerin sayısının 10 bini buldu.

SAYI AZDI AMA...

Suriye'nin ise çok sınırlı sayıda insanı göndermesi, yakınlarını hasretle bekleyen Ceylanpınarlıların tepkisine neden oldu.

Suriye'den‘‘ ‘idari izin' ile dün öğle saatlerine kadar ancak 208 kişi giriş yaptı. Akşama kadar geçişler devam etti ve bu sayı arttı. Pekçok kişi, öğleye kadar kimse gelmeyince umudunu kesti. Sınırdan geçişlerin az olmasının Suriye makamlarının ‘ağır davranmasından' kaynaklandığı ileri sürüldü.

KAVUŞMA HEYECANI

Şanlıurfa Valisi Şahabettin Harput'un bir süre önce Suriyeli yetkililerle yaptığı görüşme sonrası imzalanan bayram protokolünden yararlanmak için başvuran akrabalarda dün sabah heyecan doruğa çıktı.

Ceylanpınarlılar, sabah erken saatlerden itibaren Suriye'den gelecek akrabalarını karşılamak için sınırda beklemeye başladı. İlçede yoğun güvenlik kontrolünde tek tek arananlar, akrabalarını karşılamak için sınıra bırakıldı.

Suriye-Türkiye halayı

Ceylanpınar Kaymakamı Ahmet Ümit, sabah erken saatte Suriye'ye geçti. Bir süre sonra yanına Resulayn Sınır Amiri Yarbay Yaser Erşufi'yi de alarak Türkiye'ye döndü. Suriyelilere sınırda bayram şekeri ikram edildi. Ellerinde ülkelerinin bayraklarını taşıyan yetkililer, davul zurna eşliğinde halay çekerek, bu mutlu günü kutladı. Türk ve Suriyeli yetkililer birbirlerine kendi ülkelerinin bayraklarını hediye etti. Yarbay Yaser Ersufi, sınırda istenmeyen görüntülerin ortadan kalkmasından mutlu olduğunu ve Türk yetkililerin gösterdiği konukseverlikten son derece memnuniyet duyduklarını söylerken, Kaymakam Ahmet Ümit de ‘‘Akraba olan her iki ülke vatandaşlarının kucaklaşmasında gerekli bütün kolaylık sağlandı. Bundan sonra sınırda istenmeyen görüntüler yaşanmayacak’’ dedi.

6 yıl sonra kucaklaşma

Suriye'den bayram ziyareti için gelenlerden sınırı ilk geçen Mehmet Ali Hüseyin Ailesi oldu. Hüseyin Ailesi'ni karşılayan Tahir Denktaş, uzun süredir göremediği akrabalarıyla hasret giderdi. Denktaş, yaklaşık 6 yıldır dayısı Mehmet Ali Hüseyin ve diğer aile bireyleriyle görüşmediğini, şimdiye kadar sadece tel örgüler arkasında birbirlerine seslenerek bayramlaşabildiklerini söyledi. Tahir Denktaş, ‘‘Devletin girişimleriyle bu bayramda yıllardır çektiğimiz eziyet sona erdi. Yetkililere teşekkür ediyoruz. İsteğimiz akrabalarımızın 2 gün değil, bir hafta kalmasıdır’’ dedi.

Datça’da çapkın hayırsevere veto

MUĞLA'nın Datça İlçesi'ne 2 okul kazandıran turizmci 70 yaşındaki Kazım Yılmaz'ın adının bir bulvara verilmesinin ardından, 2 kadına taciz olayına adının karıştığının belirlenmesi ortalığı karıştırdı. Suç belgelerini elden ele dolaştıran Datçalılar, Kazım Yılmaz Bulvarı'nın adının değiştirilmesini istedi.

İstanbul Laleli'de 1 oteli ve düğün salonu bulunan Kazım Yılmaz, Datça'da 1990 yılında merkeze 12 kilometre uzaklıkta deniz kenarında 180 yataklı otel açtı.

Moldavyalı Maria Gagauz (26) ile Elena Deceva (18) da 1998 yılında aylık 200 dolar maaşla burada çalışmaya başladı. Ancak Maria Gagauz, haziran ayında jandarma imdat telefonunu arayarak otel sahibinin cinsel tacizine uğradığını, dövüldüğünü, pasaportları verilmediği için ayrılamadığını bildirdi. Otele giden jandarmanın kurtardığı Maria ‘‘Gece beni odasına çağırıyor, tamamen soyuyordu. İlişkiye girmek istiyordu. İktidarsız olduğundan yapamıyordu. Bunun üzerine sinirlenip, omuzlarımdan ısırıyor ve dövüyordu’’ dedi.

Suçlamaları reddeden otelci yargılandığı mahkemede 6 ay hapis cezası aldı. Yaşlı çapkının 1994'te Söke'de 14 yaşındaki yeni evli bir kadının kaçırılması olayına da karıştığı anlaşıldı. Turizmci Kazım Yılmaz'ın adının kentin yeni açılan en uzun bulvarına verilmesi Datçalıları kızdırdı. Datçalılar, ‘‘Kazım Yılmaz Datçalı değil. İki eğitim yuvası inşa ettirmiş olabilir. Bunu yok saymıyoruz. Ancak kendisinin cinsel tacizden sabıkası var. Caddeden ismi silinsin’’ dediler.

CHP'li Belediye Başkanı Erol Karakullukçu ‘‘Hatamız olabilir. Yeniden gözden geçirebiliriz’’ derken, MHP'li Belediye Meclis Üyesi Eczacı Hüseyin Eryılmaz ‘‘Ben de yeni duydum. İsmi hemen değiştiririz’’ diye konuştu.

Kilisede Ramazan Bayramı kutlaması

HATAY'ın İskenderun İlçesi'ndeki Karasun Manuk Ermeni Kilisesi'nde dün düzenlenen pazar ayininde çifte bayram kutlandı. Hz. İsa'nın doğumunun 2000'inci yılını kutlayan Ermeni cemaati, İslam aleminin Ramazan Bayramı'nı kutlayan mesajlara da yer verdi.

Kilisede konuşan Ermeni Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mikail Tabaş, ‘‘Hz. İsa'nın mesihini kutlarken, İslam aleminin de Ramazan Bayramı'nı kutluyoruz. Her iki dine mensup toplulukların barış ve sevgi içerisinde yaşama devam etmesini dilerim’’ dedi. Tarihi Ermeni Karasun Manuk Kilisesi Papazı Sakis Seruprültan da ayinin ardından yaptığı konuşmada İslam aleminin bayramını kutladı.

Haberin Devamı

PAPAZ-MÜFTÜ BAYRAMLAŞTI

İskenderun Belediyesi'nin bayramlaşma törenine Ortodoks Kilisesi Papazı Dimitri Yıldırım ve vakıf üyeleri de katıldı. Hatay Milletvekilleri ANAP'lı Hakkı Oğuz Aykut, FP'li Mustafa Geçer, DYP'li Mehmet Dönen, Belediye Başkanı Mete Aslan, Kaymakam Günhan Sarıkaya ile Müftü Mahmut Demir'in de hazır bulunduğu törende Papaz Dimitri Yıldırım, herkesin elini tek tek sıktı. Müftü Demir ile Papaz Yıldırım birbirlerini kutladılar ve birlikte dostluk mesajı verdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!