Sinemalardan seçmeler

Güncelleme Tarihi:

Sinemalardan seçmeler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2002 02:23

gerilim KIZIL EJDER

RED DRAGON

Yön: Brett Ratner

Oyn: Anthony Hopkins, Edward Norton, Ralph Fiennes, Emily Watson, Mary-Louise Parker, Harvey Keitel, Philip Seymour Hoffman

Karizmatik katil Hannibal üçledi

Kızıl Ejder, Kuzuların Sessizliği'nin psikopat katili Hannibal Lecter'in hücredeki ilk yıllarını anlatıyor. Thomas Harris'in aynı adlı kitabından uyarlanan film daha önce de Manhunter adıyla çekildi. Harris dünyaya Lecter'ı tanıtan Kuzuların Sessizliği ve Hannibal filmlerine kaynaklık eden kitaplarının da yazarı. Kızıl Ejder sinema tarihinin en popüler seri katillerinden Lecter'ı anlatan Kuzuların Sessizliği'ne pek çok açıdan benziyor.


Yönetmenliğini Jonathan Demme'in yaptığı 1988 tarihli Kuzuların Sessizliği beş Oscar kazanmıştı. Bu Oscarlar arasında Hannibal Lecter'i canlandıran başrol oyuncusu Anthony Hopkins'in kazandığı En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ı da var. Lecter'ı yine Hopkins'in canlandırdığı Hannibal filmiyse 2001'de Ridley Scott tarafından çekildi.

Kızıl Ejder, daha önce Manhunter adıyla 1986'de Michael Mann tarafından filme çekildi. Yeni filmin, adını Rush Hour (Bitirim İkili) ile duyuran yönetmeni Brett Ratner ‘‘Manhunter bir kült filmdi, ama romana sadık değildi’’ söylüyor. Anthony Hopkins'in canlandırdığı karakteri o filmde Brian Cox canladırmıştı.

Hannibal Lecter'ı üçüncü kez canlandırmaya pek istekli olmayan Anthony Hopkins, aynı zamanda dostları olan filmin yapımcı çifti Dino ve Martha De Laurentiis tarafından ikna edilmiş. Dino De Laurentiis'in Manhunter'ın yanı sıra La Strada ve Akbaba'nın Üç Günü gibi pek çok ünlü filmin yapımcısı olduğunu da belirtelim. Bu arada Hopkins üçüncü kez Lecter'ı canlandırmaya razı oldu ama filmin Avustralya'da yapılan galasına katılmayı reddetti. Hopkins'in gerekçesi Amerika'yı terörize eden keskin nişancı ile Hannibal filmi arasında bir bağ kurulması.

Filmin kısa öyküsüne gelince: FBI'dan ayrılmaya hazırlanan Will Graham (Edward Norton) bir katilin izini sürmesi için göreve çağrılır. Gerçek adı Francis Dollarhyde (Ralph Fiennes) olan bu katile medya tarafından Tooth Fairy (Diş Perisi) ismi takılmıştır. Ancak o kendisi için Kızıl Ejder ismini kullanmaktadır. Katilin yeni hedefinin Reba (Emily Watson) adlı kör bir kadın olduğunu fark eden Graham, kadını kurtarmak için eski düşmanı olan Dr. Hannibal Lecter'ı (Hopkins) bile ziyaret etmeyi göze alır. Birbirinden kıyasıya nefret eden iki düşman yine karşı karşıyadır.

duygusal

BEYAZ ZAKKUM

WHITE OLEANDER

Yön: Peter Kosminsky

Oyn: Michelle Pfeiffer, Renee Zellweger, Robin Wright Penn, Alison Lohman

Anne hapiste, kız hayat mücadelesinde

Dünya çapında çok satan Janet Finch'in kitabından uyarlanan Beyaz Zakkum sorunlu bir anne kız ilişkisini anlatıyor. Bir annenin sevgisinin zaman zaman oldukça zehirli olabileceğini anlatan film ismini de bu benzetmeden alıyor.


Kendisini terk eden erkek arkadaşını öldüren Ingrid (Michelle Pfeiffer) hapse girdiği halde yetişme çağındaki kızı Astrid'in (Alison Lohman) hayatına müdahale etmekten çekinmez. Los Angeles'daki yetimhaneler arasında mekik dokuyan on beş yaşındaki kızıysa bir yandan kendini keşfetmeye çalışır, bir yandan da ayakta kalabilmek için çok ağır hayat dersleri alır.

Astrid yetimhanelere girip çıktıktan sonra bakıcı annelerin (Penn ve Zellweger) gözetiminde tutulur ancak kendisiyle hapishaneden iletişim kurmaya çalışan baskıcı annesi yüzünden hayatı bir türlü rayına oturamaz. Filme kaynaklık eden aynı adlı kitap Batı'daki çocuklarla ilgili sosyal sisteme bir eleştiri getiriyor. Filmle ilgili bir ayrıntı daha: Başroldeki genç oyuncu Alison Lohman tam 400 adayın katıldığı seçmeden sonra rolü almış.

aksiyon

BALİSTİK

BALLISTIC: ECKS VS. SEVER

Yön: Wych Kaosayananda

Oyn: Antonio Banderas, Lucy Liu

Ajanlar kıyasıya dövüşüyor

Yeni ve dahice tasarlanmış bir suikast aletinin peşine düşen iki iddialı ajan. Biri kadın (Liu), diğeri erkek (Banderas). Erkek başarılı bir eski FBI ajanı Jeremiah Ecks, kadınsa sadece kod adıyla bilinen Sever. Öldüresiye bir eğitimden geçerek mükemmel bir canlı silaha dönüşen Sever varlığı çok az insan tarafından bilinen DIA (Savunma ve İstihbarat Örgütü) için çalışmaktadır. Her iki ajan da çok gizli operasyonlar için çalışan çetin ceviz karakterlerdir. Yönetmen filmin gerçekçi olması için özel efekt kullanımını en aza indirmiş ve çok az dublör kullanmış.

dram

TARAF TUTMAK

TAKING SIDES


Yön: Istvan Szabo

Oyn: Harvey Keitel, Stellan Skarsgaard, Moritz Bleibtreu

Nazi yanlısı büyük orkestra şefi

Oscar ödüllü ünlü Macar yönetmen Istvan Szabo'nun 2001 yapımı son filmi, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın Ekim'de düzenlediği FilmEkimi'nde de gösterilmişti. Filmin konusu şöyle: İkinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonra, ABD ordusunda binbaşı olan Steve Arnold (Harvey Keitel), 20. yüzyılın en büyük orkestra şeflerinden biri olan ve Karajan'dan önce Berlin Filarmoni'yi yöneten Wilhelm Furtwangler'i (Skarsgaard) sorgulamakla görevlendirilmiştir. Arnold, orkestra şefinin Yahudilere yardımcı olmak yerine kariyerini düşünerek Nazilerle işbirliği yaptığı iddiasında ısrarlıdır.

polisiye

9

Mahallede cinayet var

Yazar, senarist ve reklamcı Ümit Ünal'ın ilk uzun metrajlı filmi. Sakin görünen bir mahallede işlenen bir cinayeti anlatan filmde mahalle sakinlerinin sırları tek tek ortaya dökülüyor. 9 Türkiye'de tümüyle dijital kameralarla çekildikten sonra dijital ortamda basılan ilk film. 21. İstanbul Film Festivali'ne katılacakken Denetleme Alt Kurulu tarafından sakıncalı bulunarak sansüre takılan film, son anda sansürden kurtulmuştu. Birçok uluslararası festivale katılan ve ödül kazanan film Oscar Ödülleri'nde Türkiye adına yarışacak film adaylarından biri aynı zamanda.

Yön: Ümit Ünal Oyn: Ali Poyrazoğlu, Fikret Kuşkan, Cezmi Baskın


BU HAFTA GÖSTERİME GİREN İKİ FİLM DAHA

Yeni Başlayanlar İçin İtalyanca

Yön: Lone Scherfig

Oyn: Anders Berthelsen, Ann Eleonora Jorgensen


Danimarka'nın kasvetli banliyölerinden birindeki bir İtalyanca kursunda karşılaşan altı hüzünlü insanın hikayesi. Film, Danimarkalı yönetmen Lars Von Trier'in öncülük ettiği ‘‘Dogma 95’’ kuralları (doğal ışık, kamera kaydırmaları vs) uyarınca çekilmiş.


Her Gün Başka Bir Bela

Yön: Claire Denise

Oyn: Vincent Gallo, Beatrice Dalle


Geçen yılki Cannes film şenliğinde olay yaratan Her Gün Başka Bir Bela, yamyamlık ve aşk arasındaki ilişkiyi epey gerçekçi bir biçimde ele alan, insanın temel dürtülerini kurcalayan bir film.

GÖSTERİMDEKİ DİĞER FİLMLER

KAZARA ZENGİN

Yön: Steven Brill

Oyn: Adam Sandler, Winona Ryder, John Turturro

HZ. MUHAMMED (S.A.V) SON PEYGAMBER

Yapımcı: Badr International

Seslendirenler: Volkan Severcan (anlatıcı), Ayhan Kaya (Hz. Hamza).

AZAP YOLU

Yön: Sam Mendes

Oyn: Tom Hanks, Paul Newman, Jennifer Jason Leigh

KONUŞ ONUNLA

Yön: Pedro Almodovar

Oyn: Rosario Flores, Paz Vega

ÇOK ÖZEL

Yön: Steven Soderbergh

Oyn: Julia Roberts, Catherine Keener

KUTSAL DİRENİŞ

Yön: Elia Suleiman

Oyn: Manal Khader, Amer Daher

INSOMNIA

Yön: Christopher Nolan

Oyn: Al Pacino, Robin Williams

İŞARETLER

Yön: M. Night Shyamalan

Oyn: Mel Gibson, Joaquin Phoenix
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!