Sinemalarda neler var

Güncelleme Tarihi:

Sinemalarda neler var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2002 01:55

dram

AZAP YOLU

ROAD TO PERDITION

Yön: Sam Mendes

Oyn: Tom Hanks, Paul Newman, Jude Law, Jennifer Jason Leigh, Stanley Tucci

Hem mafya kovalamacası hem baba-oğul trajedisi

Çok parlak bir yönetmen ve çok parlak oyuncular bu filmde bir arada. Paul Newman yaşlı mafya babası rolünde müthiş bir oyun çıkarıyor. Tom Hanks ve Jude Law da cabası. Herkese hitab eden kaliteli bir film.


Azap Yolu, öncelikle yönetmeni açısından ilginç. Sam Mendes (37) bir İngiliz tiyatro yönetmeni olarak çok genç yaşta sivrildi. Londra'nın ünlü Donmar Warehouse Tiyatrosu'nu parlak bir biçimde yöneterek zirveye taşıdı. Nicole Kidman'ı bir piyeste oynatarak kendinden söz ettirdi. ‘‘Kabare’’ oyunundaki başarılı rejisi sayesinde sinemacı Spielberg onu keşfederek bir film yönetmesini istedi. Ortaya Amerikan Güzeli (American Beauty) çıktı ve Mendes bir Oscar kazandı. İşte Azap Yolu (Road to Perdition), bu genç yönetmenin ikinci filmi. Tom Hanks, kendisini bir kez daha Oscar adayı yapabilecek bir oyun çıkarıyor. Filmin bir başka büyük starı da Paul Newman. Görsel açıdan başarılı olan filmin herkesi etkileyecek bir öyküsü var:

1930'larda büyük bunalım ve mafyayla çalkalanan Chicago'da Mike O'Sullivan (Tom Hanks), ünlü gangster John Rooney (Paul Newman) için çalışan bir tetikçidir. Rooney tetikçisini kendi oğlundan bile daha fazla sevmektedir. O'Sullivan aynı zamanda çok iyi bir koca ve iki oğluna çok düşkün bir babadır. Ama bir gün oğullarından biri, babasının ekmek parasını insanları öldürerek kazandığını öğrenir. O'Sullivan patronuna oğlunun tanık olduğu cinayeti kimseye söylemeyeceğine dair güvence verir ama Rooney işi şansa bırakmaz. Bu küçük tanığı ve annesini öldürtür. O'Sullivan artık diğer oğlunun hayatını kurtarabilmek ve intikam almak için kaçmak zorundadır. Bu kez peşinde meslektaşı tetikçi Maguire (Jude Law) vardır...

Bu gerilim ve mafya filmi bir yandan da ‘‘Babaların günahlarını oğulları öder’’ inancını işliyor. Tetikçi, kendi oğullarından birini koruyamadığı için, diğer oğlunu kurtarmak üzere bütün gücünü ortaya koyuyor ve bu süreçte baba bildiği adamı da reddetmek zorunda kalıyor.

çizgi film

HZ. MUHAMMED (S.A.V.) SON PEYGAMBER

HZ. MUHAMMED (S.A.V.)

Yapımcı: Badr International

Seslendirenler: Volkan Severcan (anlatıcı), Ayhan Kaya (Hz. Hamza)

Çağrı'dan sonra İslam'ın doğuşunu anlatan ilk film

Yıllardır İslamiyet'i anlatan tek film diye Çağrı'yı (The Message) izleyip durduk. Bu hafta çizgi film ‘‘Hz. Muhammed (s.a.v): Son Peygamber’’ gösterime giriyor. Filmi bir Arap şirketi, bir Amerikan animasyon şirketinin stüdyolarında yaptı.


Bu film merkezi Virgin Adaları olan ve televizyon ve video için İslami pazarı hedef alan filmler üreten Arap şirketi Badr International Corporation tarafından yapıldı. Film El Ezher ve Lübnan'daki Yüksek İslam Konseyi'nin onayından geçirildi. İmaj Stüdyoları'nda yapılan Türkçe seslendirmelerinde ilahiyatçı Suat Acar'dan yardım alındı.

Film için 196 binden fazla çizim hazırlandı. Geleneksel iki boyutlu film formatında yapıldı, ama bilgisayar efektleri kullanıldı. Filmin tasarımı Kaliforniya'daki RichCrest Animation stüdyolarında gerçekleştirildi. Film Hz. Muhammed'e peygamberliğin inişinden, Hendek Savaşı sonrası Müslümanların Mekke'ye dönerek Kabe'deki putları yok etmesine kadar uzanan süreci ele alıyor.

Peki bu nasıl bir film? Filmi haftalık Aksiyon Dergisi için değerlendiren Nihal Bengisi Karaca şunları söylüyor:

‘‘Karşılarına çıkacak yapımın Dreamworks yapımı bir Musa Prens olacağını sananlara uyarıda bulunalım. Film animasyon sanatının son dönemlerde kazandığı muhteşem ivmelerin göstergesini taşımıyor. Kamera hareketleri, grafik destekleri, karakterleri türlü mimik ve jestlerle donatılmış ve mükemmel tasvir edilmiş bir çalışma değil. Üstelik birkaç değişikliğin dışında senaryo da neredeyse Çağrı filmiyle aynı. İzleyeceğimiz filmin, içinde Muhammed (s.a.v) olmayan bir Hz. Muhammed (s.a.v) filmi olacağını tahmin ediyorduk doğrusu ama yapım ekibi besbelli, Çağrı filminin Arap ülkelerinde gördüğü tepkilerden epey ders almış; çünkü filmin karakterleri göstermeme ‘hassasiyeti' kimi izleyicide hayal kırıklığı yaratacak düzeyde.

Çünkü Hz. Muhammed (s.a.v) ile birlikte Hz. Hatice'nin, Hz. Ebu Bekir'in, Hz. Ömer'in, Hz. Ali'nin, Hz. Aişe'nin hatta Hz. Hamza'nın ‘gösterilmemesi', daha doğru bir ifadeyle ‘canlandırılmaması', en yüzeysel şekilde bile bir temsilin sözkonusu olmayışı filmi hem gerçek aktörlerle çalışıldığı için çekinceleri bir yere kadar makul sayılabilecek Çağrı filmine benzetiyor, hem de zaten basit ve yalın olmak zorunda olan senaryoyu sığ sulara sürüklenme tehlikesiyle başbaşa bırakıyor.’’

komedi

KAZARA ZENGİN

MR. DEEDS

Yönetmen: Steven Brill

Oyuncular: Adam Sandler, Winona Ryder, Peter Gallagher, John Turturro

Gary Cooper'ın 66 yıllık filminin yeni versiyonu

Mr. Deeds, eski zamanların starı Gary Cooper'ın oynadığı Mr. Deeds Şehre Gidiyor adlı başarılı komedinin yeni versiyonu. Komedyen Adam Sandler başrolde.


Komik adam Adam Sandler, bu kez fakirlikten zenginliğe hızlı bir geçiş yapan Longfellow Deeds'i canlandırdığı Kazara Zengin (Mr. Deeds) filmi ile karşımızda. Filmde, sıradan bir hayat yaşarken uzun zamandır kayıp olan bir akrabasından yüklü bir mirasın kendisine kaldığını öğrenen Deeds'in başına gelen komik olaylar anlatılıyor. Deeds, zengin olunca bir anda gazetecilerin ve televizyon programı yapımcılarının ilgi odağı haline geliyor. Deeds paranın herşeyi değiştirdiğini ancak herkesi değiştiremeyeceğini ispatlamak zorunda kalıyor.

Kazara Zengin, 1936 yılında Oscar kazanan ünlü yönetmen Frank Capra'nın yönettiği, başrollerinde Gary Cooper ve Jean Arthur'un oynadığı klasik ‘‘Mr. Deeds Goes to Town’’ adlı komediden uyarlanmış. 1990'ların gelecek vaad eden en parlak genç yıldızıyken daha sonra hızla düşen, kötü filmlerde oynayan ve son olarak hırsızlık suçlamasıyla mahkemelere çıkan güzel Winona Ryder da filmin diğer oyuncusu.

GÖSTERİMDEKİ DİĞER FİLMLER

KONUŞ ONUNLA


Yön: Pedro Almodovar

Oyn: Rosario Flores, Paz Vega

ÇOK ÖZEL

Yön: Steven Soderbergh

Oyn: Julia Roberts, Catherine Keener

KUTSAL DİRENİŞ

Yön: Elia Suleiman

Oyn: Manal Khader, Amer Daher

INSOMNIA

Yön: Christopher Nolan

Oyn: Al Pacino, Robin Williams

İŞARETLER

Yön: M. Night Shyamalan

Oyn: Mel Gibson, Joaquin Phoenix

KEDMA


Yön: Amos Gitai

Oyn: Andrei Kashkar, Helena Yarakova

AVANAK AJAN: ALTIN KUŞ

Yön: Jay Roach

Oyn: Mike Myers, Beyonce Knowles

SIMONE

Yön: Andrew Niccol

Oyn: Al Pacino, Rachel Roberts

TARIK ZAFER TUNAYA MERKEZİ

Yeniden Akıl Defteri


Şu anda sinemalarda Christopher Nolan'ın yönettiği, Al Pacino'nun oynadığı Insomnia filmi oynuyor. Yönetmeni şöhrete kavuşturan ilk filmi Memento'yu (Akıl Defteri) kaçırmış olanlar, Guy Pearce'ın oynadığı bu ilginç filmi Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde bugün, yarın ve pazar günleri 19.00'da seyredebilir. 12-17 Kasım arasında Tarık Zafer Tunaya'da ‘‘İşaretler ve Mucizeler’’ filmi var. Yöneten Jonathan Nossiter, oynayanlar Stellan Skarsgard ve Deborah Kara Unger.

BİLGİ ÜNİVERSİTESİ

Kaçıranlara Piyanist


İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin Kuştepe'deki kampüsünde 8 Kasım Cuma 19.30'da, 9 Kasım Cumartesi 14.00'de ve 10 Kasım Pazar 14.00'de Michael Haneke'nin ödüllü filmi La Pianiste (Piyanist) oynuyor. İsabelle Huppert ve Annie Girardot'nun oyunları müthiş. 11 Kasım Pazartesi 19.30, 12 Kasım Salı 19.30 ve 13 Kasım Çarşamba 19.30'da yine Michael Haneke'nin yönettiği, Susanne Lothar'ın oynadığı Funny Games (Ölümcül Oyunlar) gösterilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!