Sinemada korsan kopya korkusu

Güncelleme Tarihi:

Sinemada korsan kopya korkusu
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2001 00:00


Haberin Devamı

Müzik değişim programı Napster'in yasaklanma aşamasına gelmesiyle müzik piyasası rahat bir nefes aldı. Ancak şimdi internetle sinemacıların başı dertte. Birçok filmin daha vizyona girmeden internet aracılığı ile yasal olmayan yollardan seyirciyle buluşması şirketleri kara kara düşündürüyor.

Amerika'da sinema salonlarıyla henüz yeni buluşan Hannibal ve Crouching Tiger, Hidden Dragon gibi filmlerin internette yasal olmayan yöntemlerle dolaşması, film endüstrisinde olumsuz yankılar uyandırmaya devam ediyor.

Sinema salonlarından ve DVD filmlerinden indirilen vizyonun yeni filmlerinin internet üzerinden yasadışı yöntemlerle izleniyor olması, internet üzerinden dinlenen müziklerde olduğu gibi kınanıyor.

Film stüdyoları için bu yeni akımı araştıranlar her gün 350-400 bin kadar filmin çeşitli yöntemlerle kaydedildiğini söylüyorlar. Bu rakamın geçtiğimiz 1,5 yıl içinde neredeyse iki katına çıkacağı tahmin ediliyor.

FBI DEVREDE

Film korsanlığı şimdilik çok gelişmiş görünmüyor. En hızlı bağlantılarda bile uzun metrajlı bir filmi indirmek saatler alıyor. Gnutella ve Hotline gibi filmlerin değiş tokuşunu sağlayan sitelerin kullanımı, müzik değişim programı Napster kadar kolay değil.

Sinema Filmleri Birliği'nin korsanlıkla savaşan bölümünün başında bulunan eski FBI müfettişi Ken Jacobsen, organizasyonun FBI'dan, filmleri ağda yayınlayanlara karşı tedbir almasını istediğini belirtiyor. Ayrıca içlerinde bazı üniversitelerin de bulunduğu internet servis sağlayıcılarına, bu işlemlerin durdurulması için uyarı mektupları yollandı.

Yasadışı indirimi önlemek isteyen stüdyolar kendi abone online servislerini kurmaya başladılar. ‘‘Stüdyolarımızın dijital dünyaya doğru yöneldiğini görüyoruz.’’ diyen Jacobsen, ‘‘Yakında filmlerin internetten gönderileceğini tahmin ediyoruz.’’ diyor.

NASIL YAPILIYOR

Vizyona yeni giren ya da girecek olan filmler bazen stüdyolardan sızdırılıyor ve ağda çoğaltılıyor. Yaygın olarak kullanılan yöntem ise filmin dijital kamera kullanılarak sinema salonunda bir video kasetine kaydedilmesi. Bu yöntemde projeksiyonun önüne kaliteli bir kamera konuluyor. Kameranın önünden birilerinin geçmesi engelleniyor. Ses kayıt cihazı da sinema salonundaki amfinin olduğu yere asılıyor. İşte internet üzerinden seyredilen filmlerin büyük bir kısmı bu yöntemle çekliyor.

Bir başka yöntem de satın alınan ya da kiralanan DVD'leri bilgisayarda indirilebilecek bir format olan Div-X'e çevirmek ve disket sürücüne kaydetmek.

Ağdan indirilen filmlerin kalitesi bazen o kadar iyi olmasa da kimi zaman VHS'den daha iyi olabiliyor. Filmin kalitesi temelde nereden alındığına bağlı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!