Sınavsız yüksek okul 2003'te

Güncelleme Tarihi:

Sınavsız yüksek okul 2003te
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2001 01:14

Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki ve teknik ortaöğretimi bitiren öğrencilerin, alanlarıyla ilgili meslek yüksek okullarına sınavsız girişlerini sağlayacak hazırlıkların 2003 yılında tamamlanacağını bildirdi.

Bakanlıktan dün yapılan açıklamaya göre, uluslararası bilimsel yarışmalarda derece alanlar da ödül kazandıkları alanlarda belirlenecek yüksek öğretim kurumlarını seçtikleri takdirde, aynı şekilde sınavsız girebilecekler. Getirilen yeni düzenleme özetle şöyle:

Yeniden Ortaöğretim, mesleki ve teknik eğitim ağırlıklı olarak yeniden yapılandırılacak. Örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim programlarının bir arada uygulanacağı, sertifika, belge ve diploma veren mesleki ve teknik eğitim merkezleri kurulacak. Bakanlıkça hazırlanacak telafi eğitim programlarına katılan ve başarılı olan kalfa, usta ve genel lise mezunlarına meslek lisesi diploması verilecek.

GEÇİŞ

Mesleki ve teknik lisesi mezunu öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri bölümün devamı niteliğindeki meslek yüksek okullarına sınavsız girebilecekler. Meslek yüksek okulunu bitiren bu öğrenciler, yüzde 10'dan az olmamak üzere ayrılan kontenjanlara göre, lisans programlarına (4 yıllık fakülte) dikey geçiş yapabilecekler. Genel lise mezunu olup meslek lisesi telafi eğitimi görerek meslek lisesi diploması alanlar, meslek lisesi mezunları gibi alanlarındaki yüksek öğretim programlarına sınavsız geçiş yapabilecekler.

AYNI HAK

TÜBİTAK'ın belirlediği uluslararası bilimsel yarışmalarda ödül kazan öğrenciler, ödül kazandıkları alanlarda, ÖSYM ve TÜBİTAK tarafından belirlenecek bölümlere sınavsız girebilecekler.

VAKIFLAR

Vakıflar, kazanç amacına yönelik olmamak koşuluyla, bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsüne bağlı olmaksızın, ekonominin ihtiyaç duyduğu alanlarda yüksek nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla meslek yüksek okulu kurabilecekler.

ÇIRAKLIK

19 yaşından gün almış olanlar da yaşlarına ve eğitim seviyelerine göre çıraklık eğitimine alınabilecek. 3-4 yıl olan çıraklık eğitimi, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak 2-4 yıl olarak belirlenecek.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!