Şimdi vekil değil vatandaş olursa aday olabilir

Güncelleme Tarihi:

Şimdi vekil değil vatandaş olursa aday olabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Milletvekilliğini kurtarmak için Bekir Yıldırım'la evlenip yeniden ‘‘TC nüfus cüzdanı’’ alan FP'li Merve Kavakçı'nın yarattığı milletvekilliği krizini, kader davasını reddeden Danıştay'ın Başkanı Erol Çırakman noktaladı. Çırakman, ‘‘Merve Kavakçı, vatandaşlığı aldığı takdirde milletvekilliğini de geri alabilir mi? sorusuna, kesin bir dille, ‘‘Hayır. Ama seçimlere girebilir’’ yanıtını verdi.

Başbakanlık çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çırakman, ‘‘Kavakçı'nın durumu Bakanlar Kurulu'nda tekrar görüşülecek mi?’’ sorusu üzerine, şu değerlendirmeyi yaptı: ‘‘Hayır. Bakanlar Kurulu görüşmüş kararını vermiştir. Danıştay kararın yerinde olduğunu söylemiştir. Bundan sonra ne olacağı Meclis'in bileceği şeydir.’’

YSK'DAN FARKLI BAKIŞ

YSK yetkilileri ise Kavakçı'nın milletvekilliği konusunda daha önce verdikleri kararın ‘‘Kesin ve geçerli’’ olduğunu açıkladılar. Yetkililer, ‘‘Kavakçı'nın seçiminde sonra oluşan seçilme yeterliliğinin kaybı nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesine karar verme yetki ve görevi TBMM'ye aittir. Bu konuda verdiğimiz 17 Mayıs 1999 tarihli karar geçerliliğini koruyor’’ dediler.

İÇTÜZÜK MANEVRASINA RET

Bu arada, milletvekilliğini kurtarmak için her yolu deneyen Kavakçı, avukatı Hacı Ali Özhan aracılığı ile, Anayasa Mahkemesi'ne ilginç bir başvuruda bulundu. Kavakçı, boşluk bulunan TBMM İçtüzüğü'nün kıyafetle ilgili maddesinde, ‘‘Türbanla girilip girilmeyeceğine ilişkin tespit’’ istedi. Özhan, bu çerçevede Kavakçı'nın Genel Kurul'a türbanla alınmamasının da, değerlendirilmesini istedi. Ancak, Anayasa Mahkemesi bu talebi, dün ‘‘Başvuru hakkınız yok’’ diye reddetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!