Şimdi de savcılar peşinde

Güncelleme Tarihi:

Şimdi de savcılar peşinde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 13:02

ABD'li banka Goldman Sachs, ülkenin sermaye piyasası organı SEC'in dolandırıcılık suçlamasıyla aleyhine açılan kamu davasından sonra şimdi de ceza davası tehlikesiyle karşı karşıya.

Haberin Devamı

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, ABD'de federal savcılar, Goldman'ın mortgage'e dayalı menkul kıymet işlemlerinde dolandırıcılık yapıp, yapmadığıyla ilgili cezai soruşturma yürütüyor.

 

Aynı kaynaklar, Manhattan Savcılığı tarafından yürütülen ve henüz ilk aşamasında olan soruşturmanın, SEC'in açtığı dava ihbar kabul edilerek başlatıldığını söyledi.

 

SEC, 16 Nisan'da Goldman aleyhine açtığı davada, kurumu ve Fabrice Tourre adlı yöneticisini, batmak üzere yapılandırılmış mortgage kredilerine dayalı Abaküs adlı türev ürünle, müşterilerine karşı pozisyon almakla ve yanlış yönlendirmekle suçlamıştı.

 

Haberin Devamı

Ancak, hem Goldman hem de Tourre'dan gelen açıklamada ortada bir hatanın olduğu reddedilmiş ve açılan kamu davasına karşı kendilerini savunacakları belirtilmişti.

 

SON KARAR VERİLMİŞ DEĞİL

Haber kaynakları, savcıların suçlamaları dava konusu yapıp yapmayacağı konusunda henüz bir karara varmadıklarını söyledi. Ancak ABD'de başlatılan birçok cezai soruşturma, dava açılması ile sonuçlanmıyor.

 

Diğer taraftan cezai soruşturma, Wall Street'in en büyük bankası için işleri daha da zor hale getiriyor. Konuya yakın kişiler, soruşturmanın odak noktasının SEC'in açtığı kamu davasındakilerden farklı delillere yoğunlaştığını belirtiyor. Ancak bunların, Goldman'ın hangi anlaşmaları olduğuna dair detaylar ise henüz netleşmiş değil.

 

Hem Manhattan Savcılığı hem de Goldman konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmaktan kaçınıyor.

 

ZAMANLAMA İLGİNÇ

Bu gelişme, ABD'de, Wall Street'in son yaşanan küresel finansal krizde oynadığı rolden dolayı daha fazla hesap vermesi gerekliliğiyle ilgili çağrıların arttığı bir dönemde ortaya çıktı. Öte taraftan, finansal krizle ilgili hâlâ devam eden birçok ceza davası ve kamu davası bulunmasına rağmen şimdiye kadar hiçbir Wall Street’li yönetici suçlu bulunmadı.

 

Haberin Devamı

SEC ve Adalet Bakanlığı çoğu zaman soruşturmalar yürütürken ortak hareket ediyor. Bu inceleme Manhattan Savcılığı'nın, Wall Street’te beyaz yakalıların işledikleri suçlara karşı mücadelesini artırdığını da gösteriyor.

 

Goldman olayında, savcıların sorumlulara karşı suçlamada bulunabilmesi için kurumun ya da çalışanların mortgage kredilerine dayalı işlemlerinde bilerek dolandırıcılık yaptıklarını gösteren kanıtları topladıklarına inanması gerekiyor. Savcıların, çalışanlarda ya da kurumda böyle bir niyetin olduğunu ortaya çıkarması ise en süreçlerden biri olarak görülüyor.

 

Goldman, SEC'e karşı yaptığı savunmada yatırımcılarının bilinçli olduğunu ve aldıkları türev ürünlerin hangi menkul değerlere dayalı olduğunu bildiğini söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!