Silahsız çözüme bir şans

Güncelleme Tarihi:

Silahsız çözüme bir şans
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2013 01:30

ABD’nin Suriye’ye operasyonu için sayılı günler kaldığı konuşulurken, Dışişleri Bakanı Kerry’nin bir lafı sonrasında Rusya’nın açıkladığı silahsız çözüm formülü, başkentlerdeki hesapları değiştirdi. Şam “Kan akmasını önleyecekse Rus formülünü kabul ediyoruz” dedi. Suriye’nin kimyasal silahların denetime açılması, Avrupa ve Arap ülkelerinden destek buldu. ABD, “BM’de görüşelim” dedi. Suriyeli muhalifler ise öfkeli.

Haberin Devamı

SURİYE üzerindeki savaş bulutları, 24 saat içinde gelen sürpriz adımlarla aralanmaya başladı. Önceki gün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin “Suriye kimyasal silahlarını teslim ederse operasyon olmayabilir” demesinin ardından Rusya’nın bu yöndeki önerisi dün Suriye yönetimi tarafından kabul edildi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Esad rejiminin, kimyasal silah cephaneliğini deklare edeceğini ve kimyasal silahların önlenmesiyle ilgili uluslararası konvansiyonu imzalayacağını açıkladı. Rusya, önerinin Kerry’nin sözleriyle başlamadığını geçen haftaki G-20 zirvesi dahil ikili görüşmelerde tartışıldığını duyurdu.
Bu gelişmeler Washington’da yankı yarattı. Kongre’den Suriye’ye savaş tezkeresi alabilmek için kamuoyu oluşturmak üzere önceki akşam 6 televizyon kanalına birden çıkan ABD Başkanı Barack Obama, “Beşar Esad kimyasal silahları güvenilir biçimde teslim ederse saldırıyı iptal eder misiniz” sorusuna “Mutlaka” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

OBAMA ERTELEME İSTEDİ

Suriye’nin kabul açıklaması üzerine ABD ve müttefikleri de durumu yeniden değerlendirme konusunda anlaştı. Obama Rusya’nın önerisine zaman tanımak için Kongre’de operasyonla ilgili yapılacak oylamanın ertelenmesini istedi.

KERRY-LAVROV CENEVRE’YE

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, dün sabah Suriye’nin kimyasal silahlarının uluslararası kontrol altına alınması için “etkili ve somut” bir plan üzerinde çalıştıklarını ve Şam’la işbirliği halinde olduklarını bildirdi. Günlerdir ABD’li mevkidaşıyla telefon diplomasisi yürüten Lavrov’un yarın da Kerry ile Cenevre’de bir araya gelerek son gelişmeleri yüz yüze masaya yatıracağı öğrenildi. Kerry “Suriye’nin bu fırsatı oyalama için değil samimi olarak değerlendirmesini umduğunu söyledi.

Michelle ‘Hayır’ der

PBS ve NBC televizyonları Başkan Barack Obama’ya First Lady Michelle Obama’nın Suriye’ye olası müdahale hakkında ne düşündüğünü sordular. Barack Obama, eşinin bu müdahaleye karşı olduğunu açıklarken “Michelle’e başka bir savaşa girmek istiyor muyuz diye sorsanız “Hayır” der” diye konuştu. Obama’nın CNN’deki mülakatında küçük bir gerginlik de yaşandı. CNN’in anchorman’i Wolf Blitzer, Obama ile röportaj yaparken birden durdu ve Başkan’dan direkt kameraya bakıp Esad’a konuşmasını istedi. Obama karşı çıktı. “Kameraya bakmam gerekmiyor. Mutlaka, bunu gören adamları vardır” dedi.

Haberin Devamı

Muhalifler öfkeli

Rusya’nın ‘Esad’ın kimyasal silahları uluslararası toplumun denetimine versin’ önerisi Suriyeli muhalifleri kızdırdı. Suriye’de Esad rejimi ile çarpışan muhaliflerin askeri kolu Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Fransa sözcüsü Fahad El Masri, Rusya’nın önerisinin “Esad’ın yeni bir oyunu” olduğunu ileri sürdü “Suriye’de askeri müdahale olmadan çözüm olmaz” görüşünü savundu. Fransız haber kanalı BFM TV’ye konuk olan El Masri, “Bu tamamiyle bir manipülasyon. Göz boyayacak, bir kısmını verecek, hepsini vermeden kurtulacak. Askeri operasyondan vazgeçilmesi için bir taktik. Uluslararası toplumu oyalanak için bunu kabul ediyor. Suriye’de askeri müdahaleden başka bir çözüm yoktur” dedi. - Arzu ÇAKIR MORIN/PARİS

Haberin Devamı

Saldırayım mı saldırmayayım mı

ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye’ye askeri müdahale konusundaki tereddütü, Suriyeliler arasında da espri konusu oldu. Askeri müdahale olasılığı nedeniyle gergin bekleyişin ardından ABD’den gelen yorumlarla rahatlayan Suriyeliler, “kararsız Obama”yla ilgili karikatürleri ve esprileri sosyal medyada paylaşıyor. Facebook’ta en çok paylaşılan fotoğraflardan birinde Obama’nın fotoğrafının altında, “Kongre bana saldırı için yeşil ışık yaktığında, eşim Michelle’e soracağım. O onay verirse devam edeceğim” yazıyor. Sosyal medyada çok paylaşılan bir karikatürde papatya falı bakan Obama, “Saldırayım mı, saldırmayayım mı” derken görülüyor. Esad yanlısı Suriyeliler de, Facebook’ta “Sayın Başkan, haklısınız. Üç yıl daha bekleyelim ki Suriyelilerin soyu tükensin” notuyla Obama’yı eleştiriyor. Bir futbol stadyumunda dev ekranlardan Suriye’ye müdahaleyi izleyenleri gösteren bir karikatürde de “Şiş ve içkili bir gece” yazıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!