Silahlar ‘kirli’

Güncelleme Tarihi:

Silahlar ‘kirli’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hizbullah'ın sözde askeri kanat sorumlusu Sadık Arslan'ın nikahsız yaşadığı Adile Çiftçi'ye ait villada ele geçirilen silahların çok sayıda eylemde kullanıldığı açıklandı. Gaziantep Valisi Güler, bu silahların Batban'da kaybolanlar olup olmadığının araştırıldığını söyledi.

GAZİANTEP Valisi Muammer Güler, Emek Mahallesi'ndeki villada ele geçirilen Hizbullah'a ait silahların, birçok eylemde kullanıldığının anlaşıldığını söyledi. Örgütün sözde askeri kanat sorumlusu Sadık Arslan'ın nikahsız yaşadığı Adile Çiftçi'ye ait villada ortaya çıkarılan cephanelikte bulunan silah ve mühimmat dün gazetecilere gösterildi. Vali Güler, Emniyet Müdürü Ali Kalkan ve Emniyet Müdür Yardımcısı Haşim Tunç ile birlikte yaptığı açıklamada, ele geçirilen silahların miktarının örgütün bir savaş hazırlığı içinde olduğunu gösterdiğini söyledi. Güler, ‘‘Silah ya savaş, ya da savunma için alınır. Eğer, silah çok sayıda ise bu silahların savaş, onların deyimiyle cihat için sağlandığı ortaya çıkıyor’’ dedi.

G-3'LER NEREDEN?

Vali Güler, ele geçirilen silahların ilk incelemeleri sonucu daha önce kullanıldığının belirlendiğine dikkat çekti. Güler, ‘‘Bu, silahların kirli olduğunu gösteriyor. Silahların balistik incelemesi yapıldığında hangi eylemlerde kullanıldığı anlaşılacak’’ dedi. Vali, ele geçirilen silahların Batman Valiliği'nce ithal edilen ve bir bölümü kaybolan silahlar olup olmadığı, ayrıca yalnız Türk Silahlı Kuvvetleri ve korucuların kullandığı G-1 ve G-3 piyade tüfekleri ile MKE yapımı malzemelerin örgütçe nasıl sağlandığı yolundaki soruyu da şöyle yanıtladı: ‘‘Batman'daki kayıp silahlar konusu şu an araştırılıyor. Bu konuda bir şey söylemek mümkün değil. Ancak, biz ele geçen silahların seri numaralarını tüm illere faksladık. Gelecek yanıtlar sonucu bu silahların kayıp silahlar olup olmadığı da ortaya çıkar. G-1 ve G-3 piyade tüfeklerinin de nereden sağlandığını araştırıyoruz. Ayrıca, Hilvan'da ele geçirilen mermiler ile bu silahların ilişkisini belirlemeye çalışıyoruz.’’

HALK DA GÖRECEK

Vali Güler, Hizbullah'ın gerçek yüzü ve amacının belirlenmesi için ele geçirilen silahların önce kamu görevlilerine, daha sonra da halka gösterileceğini belirterek, ‘‘Böylece halkımız din istismarcılarının gerçek yüzünü görecek. Böyle bir tanıtım, halkın polisine olan güvenini daha da artıracak’’ dedi.

Hizbul vahşete 6 bin kimlikli başvuru

TERÖR örgütü Hizbullah'ın kendine özgü bir de askere alma sistemi geliştirdiği ortaya çıktı. Hizbullah'a karşı yürütülen operasyonlarda, örgüte kayıt olmak amacıyla özgeçmiş gönderen 6 bine yakın kişinin bulunduğu, bunlardan 2 bininin intihar komandosu olmaya aday oldukları belirlendi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, 48 ilde sürdürülen Hizbullah operasyonu kapsamında, örgüte 6 bine yakın kişi, özgeçmişlerini göndererek örgüte üye olmak istedi. Özgeçmişlerde Hizbullah örgütünde yeralan kişilerin referans gösterildiği belirlendi. Başvuranların örgüt tarafından takibe alındığı, bazılarının örgüte kazandırıldığı saptanırken, intihar komandosu olmak isteyenler arasında yer alan kişilerin ‘‘cihat’’ döneminde yapılacak saldırılarda görev almalarının kararlaştırıldığı tespit edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü, örgütün kaçırma, infaz etme, öldürme olaylarında kullandığı 411 adamını tespit etti.

4 GÖZALTI

Örgütte görev almak amacıyla özgeçmiş gönderdikleri belirlenen 4 kişi, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından gözaltına alındı. Aralarında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından çalıştırılan Ankara Metrosu'nda görev yapan 1 kişinin de yer aldığı 4 kişinin örgütsel faliyetleri konusunda sorgulamasına başlandığı bildirildi.

Külliye'n devletin...

BEYKOZ Çavuşbaşı Köyü'nde, Fatih Hak ve Hizmet Vakfı tarafından hazine arazisi üzerine kaçak olarak inşa edilen ve bir süre önce 'deprem vaazı'nda devlete ve orduya hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderilen Cüppeli Ahmet Hoca'nın külliyesi, dün Hazine'ye devredildi. Dev külliyenin inşaatına 'Ahmet Yesevi Camii' tabelasının asılı olduğu görülürken, içeride işçilerin yattığı odanın duvarındaki 1997 yılına ait takvim, külliyenin Cüppeli Ahmet Hoca'nın (Ahmet Ünlü) adına yapıldığını açıkça ortaya koydu. Üstünde son olarak 7 Kasım 1997 Cuma gününe ait yaprak bulunan takvimde, ‘‘Kıyamete kadar amel defterinizi hayırla yadedecek olan bu muhteşem esere yardım için acele ediniz.’’ yazılı olması da dikkat çekti. Takvimde, Cübbeli Ahmet Hoca'nın 1997 yılına ait, haftalık vaaz programı da bulunuyor. Yaklaşık 20 dönüm arazi üstünde, 4000 metrekare kapalı inşaat alanı bulunan külliyenin devlete teslimi için jandarma geniş güvenlik önlemleri aldı.

Menengiç meyveleri

Birçok eylemde kullanılmış

Gaziantep Valisi Muammer Güler'in basına gösterdiği silahlar için yapılan operasyona, yörede aşılanmamış fıstık ağacına verilen isim olan ‘‘Menengiç’’ adı verildi. Gaziantep İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, operasyonun en önemli halkası olan cephaneliğe ulaşabilmek için kent içinde toplam 1500 kilometreyi bulan cadde ve sokakları tek tek tarayarak şüpheli durumları ortaya çıkardı. Menengiç Operasyonu'nda ele geçirilen Hizbullah silahlarının tam dökümü şöyle: 120 Kalaşnikof marka tüfek, 28 RPG-7 roketatar, 64 tabanca, 2 uzun namlulu mavzer tüfek, 1 Kanas marka suikast silahı, 1 pompalı tüfek, 1 G1 piyade tüfeği, 1 G3 piyade tüfeği, 1 Fors Sait marka otomatik tüfek, 1 Mat marka tüfek, 3 Uzi marka tabanca, 336 Kalaşnikof şarjörü, 53 RPG-7 roketatar sevk fişeği, 48 RPG-7 roket, 7 bombaatar tabanca, 229 tabanca şarjörü,

124 MKE yapılı el bombası, 24 Rus yapımı savunma tipi el bombası, 21 taarruz tipi el bombası, 4 RDG-5 el bombası, 3 DM-41 NATO standardı el bombası, 3 topuk koparan mayını, 144 elektrikli fünye, 105 adi fünye, 7 aydınlatma fişeği, 3 yangın el bombası, 1 lançer bombası, 21 dinamit lokumu, 2 saniyeli fitilli sprey bomba, 20 MKE el bombası pimi, saniyeli fitil, 2 boru bomba, 8 torba kimyasal madde, 26 bin 400 Kalaşnikof mermisi, 3 bin 500 G3 fişeği, 750 tabanca fişeği, 30 avcı yeleği, 5 terörist giysisi, 1 mobil araç telefonu, 1 Aselsan 4811 TYK - 1 telsizi, 4 telsiz batarya ve 1 şarj kutusu, 2 teyp, 2 radyo, 2 asma kilit zinciri, 1 boğma teli, 1 kelepçe, 2 gece görüş dürbünü, 1 tüfek dürbünü, 1 adaptör, çok miktarda örgütsel döküman.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!