Sıkıysa yakala

Güncelleme Tarihi:

Sıkıysa yakala
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2013 00:00

ABD istihbaratına ait gizli belgeleri ifşa eden CIA eski teknisyeni Snowden, ABD ajanlarıyla köşe kapmaca oynuyor. WikiLeaks’in yardımıyla Hong Kong’tan Moskova’ya uçan Snowden, havalimanında izini kaybettirdi. Ekvador’dan siyasi sığınma hakkı isteyen firari, kendisi için bilet ayrılan Küba uçağına binmedi. ABD, Rusya’dan Bay Muhbir’in iadesini isterken Washington, Pekin ve Moskova arasında ipler gerildi.

Haberin Devamı

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) dünyada milyonlarca kişinin telefon ve internet kayıtlarını izlediği bilgisini basına sızdıran eski CIA teknisyeni Edward Snowden, sırra kadem bastı. Snowden’ın geçen ay Hawaii’den Hong Kong’a kaçmasıyla başlayan hikâyesi, önceki gün Moskova’daki Şeremetyevo havalimanına inişiyle daha da hareketlendi.

GECE OTELDE Mİ KALDI

Gazeteciler, polisler, istihbaratçılar ve Snowden’a sığınma talebini incelediklerini açıklayan Ekvador ve onu arayan Amerikan elçilik yetkilileri havaalanına akın etti. Ancak Snowden’ı burada Rus görevlilerle Ekvador Büyükelçiliği diplomatları dışında gören olmadı. ABD, ‘Pasaportunu iptal ettik’ açıklaması yaparken firari, geceyi, Rus topraklarına ayak basmadan havalimanının E Terminali’nde transit bölümündeki bir otelde geçirdi.

Haberin Devamı

17A KOLTUĞU BOŞ

Moskova’dan Ekvador’a da Venezuela’ya da direk uçuş yoktu. Snowden’ın yerel saatle 14.05’te kalkacak SU150 sefer sayılı Aeroflot 150 uçağıyle Küba’nın başkenti Havana’ya uçağı söylendi. Rus İstihbarat Servisi elemanları, havaalanının pisti gören camlarını kapattı. Kalkış 50 dakika ertelendi. Tam uçağın havalandığı haberleri geldi ki, Snowden’ın içeride olmadığı anlaşıldı. Aynı uçağa bilet alan 30 Rus gazeteci, kaçağın ayırttığı 17 A koltuğunun boş olduğunu bildirdi. Boş koltuğun resimleri hemen ABD basınına düştü. newsru.com isimli Rus sitesi, “Moskova, Snowden saklambaç oyunuyla Washington’a fena çalımlar atıyor. Snowden yerine uçak dolusu gazeteciyi Küba’ya gönderiyor” yorumunu yaptı.

Assange: Sağlıklı ve güvende

Snowden’ın kaçmasına yardım eden WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, firari ve ona yardım eden WikiLeaks görevlisi Sarah Harrison’ın sağlıklı ve güvende olduğunu, ancak yerlerini açıklayamayacağını söyledi.
Moskova ve Pekin’i uyaran ABD Dişişleri Bakanı John Kerry, “Gizlenen kişi ülkesini satmış bir vatan hainidir. Yataklık yapan ülkeler kötü bir oyun oynadıklarını bilmeli. Sonuçlarına katlanırlar” dedi. Beyaz Saray ise Snowden’ın iadesi için Moskova ile işbirliği beklediklerini açıkladı.

Haberin Devamı

O filmdeki gibi

ORJİNAL adı “Catch Me If You Can” olan Sıkıysa Yakala’da, FBI’ın “En Çok Arananlar” listesindeki en genç dolandırıcı unvanını elinde tutan Frank W. Abagnale’in öyküsü anlatılıyor. 26 ülkede 2.5 milyon dolarlık vurgun yapan Abagnale’yi Leonardo DiCaprio, onu yakalayan çalışan FBI ajanını ise Tom Hanks canladırıyor.

ABD o muhabirin peşinde

Washington Post gazetesinin haberine göre ABD istihbaratı, Edward Snowden’ın NSA belgelerini sızdırdığı Glenn Greenwald’ın peşinde. ABD’li yetkililer, “masum bir gazeteci olduğuna” inanmıyor. Brezilya’da yaşayan gazeteci hakkında pek çok cezai kovuşturma olduğu ileri sürülüyor. ABD Kongresi Milli Güvenlik komisyonu üyesi Cumhuriyetçi Peter King, Greenwald’ın “gazetecilik sınırlarını aştığını” ve sorgulanması gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!