Sıkıysa Carlos’u yakala

Güncelleme Tarihi:

Sıkıysa Carlos’u yakala
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2010 00:00

Onlarca dolandırıcılık suçundan aranırken bir Türk ile evlenip sahte pasaportla Türkiye’ye kaçan Amerikan vatandaşı, 4500 dolar maaşla ABD Büyükelçiliği’nde aşçı olarak işe girdi. Leonardo DiCaprio ile Tom Hanks’in “Sıkıysa Yakala” filmini anımsatan vurguncuyu CIA yakaladı.

BAŞROLLERİNİ ünlü aktörler Leonardo DiCaprio ile Tom Hanks’in paylaştığı “Sıkıysa Yakala” filmi Türkiye’de gerçek oldu. ABD’nin Florida eyaletinin Tampa Bölgesi’nde yaşayan Brezilya asıllı Amerikan vatandaşı Carlos Enrique Rodriguez’in (34) adı, 2006 yılı ile 2008 yılı arasında 26 ayrı dolandırıcılık olayına karıştı. Onlarca farklı kimlikle yaşayan Rodriguez, hakkında açılan davalarda gıyabi olarak yargılanırken, 2008 Mayıs ayında ABD’ye tatile giden Türk vatandaşı F.R. (27) ile tanıştı, üç ay sonra da F.R.’ye evlenme teklif etti. İkili 2008 Ağustos ayında bir kilisede evlendi.

Eşinden gizledi

Türk eşinden dolandırıcılığını gizleyen Rodriguez, 24 Ekim 2008’de yargılandığı ilk davadan 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar, Tampa’daki Hillsborough Şerif Ofisi’ne gönderilerek Rodriguez’in gözaltına alınması istendi. Ancak polisler mahkeme kayıtlarındaki adreslerde Rodriguez’e ulaşamadı. Bu arada dolandırıcı, eşi F.R.’ye durumu anlatarak Türkiye’ye kaçmaları gerektiğini söyledi.

Kendisine, “Carlos Sakazar” adına düzenlenmiş sahte bir pasaport yapan Rodriguez, 2009 Ocak ayında eşiyle birlikte Türkiye’ye geldi. Ankara’da Ümitköy’de lüks bir eve yerleşen ikili, iş aramaya başladı. ABD’de bir süre lokantalarda çalıştığı öğrenilen Rodriguez, 2009 Şubat’ında kendisine bu kez sahte bir aşçılık sertifikası düzenledi.

CIA ortaya çıkardı

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne giden Rodriguez, aşçı olduğunu ve hayatının geri kalan kısmını Türkiye’de geçirmek istediğini söyleyerek iş istedi. Yapılan güvenlik taramasının ardından Rodriguez, 4500 dolar maaşla ABD Büyükelçiliği’nde aşçı olarak işe alındı. Elçilikte aylarca “Carlos Sakazar” ismiyle aşçı olarak çalışan Rodriguez’in ilginç oyunu, CIA’nın Türkiye’de görev yapan irtibat ajanlarınca ortaya çıkarıldı. Geçtiğimiz Mart ayında elçilikte çalışan tüm personelin bilgilerini tek tek kontrole alan ajanlar, aşçının kimlik bilgilerinin ve vatandaşlık numaralarının ABD’de başka bir isme daha kayıtlı olduğunu tespit etti.

Kimliğini itiraf etti

Ankara Emniyet Müdürlüğü’yle irtibata geçen ajanlar, Rodriguez’in evinde yakalanarak gözaltına alınmasını talep etti. Yabancılar Şubesi ve Mali Suçlar Bürosu ekiplerinin düzenlediği ortak operasyonla yakalanan Rodriguez, yapılan sorgusunda gerçek kimliğini açıklamak zorunda kaldı. Rodriguez daha sonra polis eşliğinde ABD’ye getirilerek güvenlik görevlilerine teslim edildi.

İşte o film

ORJİNAL adı “Catch Me If You Can” olan Sıkıysa Yakala’da, FBI’ın “En Çok Arananlar” listesindeki en genç dolandırıcı unvanını elinde tutan Frank W. Abagnale’in öyküsü anlatılıyor. 26 ülkede 2,5 milyon dolarlık vurgun yapan Abagnale’yi Leonardo DiCaprio, onu yakalayan çalışan FBI ajanını ise Tom Hanks canladırıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!