Siirt’te kadın radyosu

Güncelleme Tarihi:

Siirt’te kadın radyosu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Siirt'te bir eğitim mucizesi yaşanıyor. Siirt Valisi Osman Acar'ın hayata geçirdiği ‘‘Siirt Valiliği Toplumsal Kalkınma Projesi’’ne (TOKAP) kadınlar büyük ilgi gösterdiler. Üç yıl sürecek olan proje, kadınların eğitim ve üretime katılmasını kapsamakta. Siirtli kadının eğitilmesi, Vali Acar için çok önemli. Bu nedenle kadının kent hayatına intibak etmesini, Türkçe okuma yazmasını, yarım kalan eğitimini tamamlamasını, vatandaşlık bilgisiyle milli ve manevi değerleri kazanmasını, aile planlaması, ilkyardım, çevre temizliği ve ev ekonomisini, el sanatlarını öğrenmesini sağlamak istiyor.

Osman Acar'ın kafasında 1989'da Diyarbakır'ın Dicle İlçesi'nde kaymakamlık yaptığı sırada proje fikri doğdu. 9 Kasım 1997'de Siirt Valisi olduğu gün, basın toplantısında projeyi başlatacağını söyledi: ‘‘Bin kursta 10 bin kadın!..’’ Gece gündüz düşünüp yazarak projenin nasıl hayata geçirileceğini planladı. Milli Eğitim ve daire müdürlerini de kattı bu çalışmaya; başlangıçta yadırgansa da, ‘‘Genç biri. Acaba hayal mi kuruyor’’ diye...

ÜZücü Rakamlar

Projeyi kağıt üzerinde bitirdiğinde programlama başladı. Alan taraması yapıldı. Siirt Milli Eğitim Müdürlüğü, 25 bin küsur kız çocuğundan yaklaşık 14 bininin okula gitmediğini saptadı: Yüzde 54.4... Erkek çocuklarda okuma-yazma bilmeme oranı ise yüzde 13'tü.

Vali Osman Acar, durumun çok vahim olduğunu belirterek ‘‘Bu rakamlardan daha kötüsü olamazdı. 14-44 yaşları arasındakilerde daha da kötüydü: Yüzde 61. Erkeklerde daha az: Yüzde 21’’ diye konuşuyor. Vali Acar, okuma yazma bilmeyenlerin aynı zamanda Türkçe bilmediğini vurguluyor.

Vali Osman Acar, kurs için kenar mahallelerdeki evleri uygun bulmuş. Çünkü kadınları şehir merkezine getirmek imkansız gibiymiş. Evler kiralanmış hemen. O civardaki okullarda da hafta sonu kursları açılmış. 15 Aralık-15 Ocak arasında, 346 kursa 6500 kadın başlamış. Şubat ayına gelindiğinde 652 kursta 11600 kadın sayısına ulaşılmış. Vali Acar, ‘‘Bu insanları eğitmemiz lazım. İhtiyacı olan temel eğitimi, resmi dilimiz olan güzel Türkçeyi, uygarlığın gereği olan ne kadar erdem ve değer varsa öğretmemiz lazım. Kendini aşıp yeni ufuklar çizebilen insanlar yaratmalıyız. Bu melekeler de ancak eğitimle kazanılabilir’’ diyor. Acar, kurs ve katılım sayısını daha da çoğaltmak isteğinde: ‘‘Az sayıda kurs, karanlıkta yakılmış bir kibrit alevi gibiydi. Bu yüzden 10 bin ışıkla karanlığı boğacağız dedik. Şartlarımız uygun olsa 20 bin kadını katacağız.’’

KADINLAR ORDUSU

Siirt'in kenar mahallelerini, Aydınlar ve Baykan ilçelerindeki kursları dolaştık. Çok sayıda öğretmen ve öğrenciyle görüştük. İstisnasız hepsi büyük heyecan içindeydi. Valiye, projeye güveniyorlardı, kendilerine de.

Üniversiteye devam edemeyen çok sayıda lise mezunu Siirtli genç kız, TOKAP için seferber olmuş. Valiliğin duyurusu üzerine başvuran bu gençler, kısa süreli bir pedagoji eğitiminden geçmişler. Bunun dışında, öğretmenlerden gönüllüler de işe koyulmuş. Sonunda 400'ü lise mezunu, 300'ü öğretmenlerden oluşan 700 kişilik eğitim ordusu oluşturulmuş.

Aile baskısını nasıl aşıp gelmişti onca kadın? Vali Acar, ‘‘Mahallesinde açtık kursu. Vatandaşı kursun ayağına değil, kursu vatandaşın ayağına götürdük. Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı'nın imkanlarını kullandık. Kursa gidenlere para, malzeme verdik’’ diye konuşuyor. Kursa gelen kadınlar, para için geldiklerinin düşünülmemesini istiyorlar. Öğrenmenin tadına vardıklarını, ortaokulu, hatta üniversiteyi okumak istediklerini söylüyorlar. Vali Acar, kadınlara çok güveniyor. Uyum sağlama, değişim yeteneklerinden hayranlıkla söz ediyor.

RENKLERİ ÖĞRENDİLER

Vali Mehmet Süer İlköğretim Okulu'nda 21 çocuğun eğitildiği ana sınıfına gidiyoruz. Lise mezunu öğretmen Venhar Gençaslan, çok çocuklu ve yoksul ailelere ait bu çocukların, bütün gün sokakta kendi başlarına bırakıldıklarını, bu nedenle davranış bozukluğu ile büyüdüklerini anlatıyor. Gençaslan, öğrencilerindeki değişimi ‘‘Çoğu Türkçe bilmiyordu. Bir ayda dördü okuma yazma öğrendi’’ diye anlatıyor. Projeye yapılan yardımlardan bu ana sınıfı da payına düşeni almış: ‘‘İlk kez yeni bir çift çorap görenler vardı. Saatlerce baktılar bu çoraplara.’’ Çocuklar renkleri öğrenmişler. Dairenin ne olduğunu, teşekkür etmeyi, izin istemeyi... Bizim için ‘‘Mini mini bir kuş’’ şarkısını söylüyorlar.

İLGİLENEN OKUYUCULARA

Böylesine büyük bir proje, tabii ki maddi manevi destek istiyor. Vali Osman Acar, TOKAP için maddi desteği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'ndan sağlamış. Üç yıl sürecek proje kapsamında daha yapılacak çok şey var. Bütün bunlar doğal olarak parasal kaynak gerektiriyor. Siirt'te yaşanan bu eğitim mucizesiyle yakından ilgilenen okurlar için, Siirt Valiliği'nin telefon, faks numaraları, İnternet ve e-mail adresleriyle banka hesap numaraları şunlar:

Siirt Valiliği banka hesap numaraları:

Zirarat Bankası Siirt Şb. 30003/213112;

Emlakbank Siirt Şb. 85969

İş Bankası Siirt Şb. 408186

Siirt Valiliği telf: (0484) 2231001 ya da 04, faks: 0484 2235450

e-mail: siirtvaliligi @ ihlas.net.tr

İnternet adresi: www.ihlas.net.tr/firmalar/siirtvaliligi

Fatma, kadın radyosunun ilk DJ’i

Fatma Şendur'un babası yok. Kendisi, 5 kardeşin üçüncüsü. Genç kız Siirt'in kenar mahallesinde yoksul ve çaresiz yaşarken, Vali'nin kampanyası sayesinde artık harçlığını çıkartmaya başladı. Bugün Fatma Şendur, üç aylık öğretmen. Hafta sonları kadınlara, hafta içinde 10-18 yaş arasındaki öğrencilerine okuma-yazma öğretiyor. Öğrencilerinin önceleri minübüse binemediğini, çünkü hangi semte gittiğini okuyamadıklarını anlatıyor: ‘‘Öyle hevesliler ki şimdi her şeyi okuyorlar. Sevdikleri sanatçının adını yazıyorlar.’’ Fatma, aynı coşkuyla, 10 gün sonra başlayacağı Kadının Sesi Radyosu'ndaki DJ'liğe hazırlanıyor.

Evler okul oldu

Proje kapsamında kiralanan binaların yanısıra, metruk evler de okula dönüştürülüyor. Elbirliğiyle onarılıp badana edilen bu evlerde öğrenciler, çeşitli eğitim faaliyetleri yapıyor, makrome örmeyi öğreniyorlar.

Defile yapıldı

Siirt'e bağlı Aydınlar (Tillo) ilçesindeki genç kızlar, kursta kazandıkları el becerilerini, büyük bir gururla sergiliyorlar. Bu amaçla ürünlerin sergilendiği bir de defile yapıldı. El emeği, göz nuru ürünleri görenler, gözlerine inanamadı.

YARIN DEVAM EDECEK






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!