'Şii türbesine düzenlenen saldırıdan Zalmay Halilzad sorumlu'

Güncelleme Tarihi:

Şii türbesine düzenlenen saldırıdan Zalmay Halilzad sorumlu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2006 16:42

Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi Başkanı Abdülaziz el Hekim, bugün bir Şii türbesine düzenlenen saldırıdan kısmen, Şiilerin kontrolündeki güvenlik kuvvetlerini desteklemeyeceklerini açıklayan ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad'ın sorumlu olduğunu ileri sürdü.

Hekim, gazetecilere yaptığı açıklamada, Halilzad'ın Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, “Amerika'nın silahlı milislerle bağlantılı mezhep gruplarının yönettiği kurumları artık desteklemeyeceği” şeklindeki açıklamasını hatırlattı.
“Büyükelçinin açıklamasının kesinlikle sorumlu bir açıklama olmadığını, kendisinin bir büyükelçi gibi davranmadığını” söyleyen Hekim, “Bu açıklamalar daha fazla baskı için bir neden ve terörist gruplara yeşil ışıktır. Ve dolayısıyla kendisi kısmen sorumludur” dedi.

Halilzad, açıklamasında, Iraklıları, mezhepçi gruplarından olmayan kimselerin başında bulunduğu bir Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı kurmaya çağırmıştı.  Irak'ın şimdiki İçişleri Bakanı Beyan Cabr, Hekim'in partisine üye bulunuyor. Bu arada, kimliği belirlenemeyen silahlı kişiler, Bağdat'ın doğu kesiminde Sünni bir imamı öldürdü.
Şeyh Halil el Duleymi adlı imam, Bağdat'ın Bub el Şam mahallesindeki Raşidiye Camii'ne girerken açılan ateş sonucu öldü.

Samarra'daki Askeriye Türbesi'ne bu sabah düzenlenen bombalı saldırıdan sonra çıkan olaylarda, Bağdat ve Basra'da ilk belirlemelere göre 18 Sünni camisine ve Irak İslami Partisi'nin Bağdat bürosuna silahlı kişilerce saldırı düzenlendi.
Polis, bir caminin tamamen yandığını, diğer camilere hafif silahlar ve bomba atan tüfeklerle saldırıldığını açıkladı.
Bağdat'ın 180 kilometre güneyindeki Divaniye'de ise Şii din adamı Mukteda Sadr'a bağlı milislerin Sünnilere saldırması sonucu çıkan çatışmada, Sadr milislerinden bir kişinin öldüğü belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!