Sigaraya izin veren şimdi yandı

Güncelleme Tarihi:

Sigaraya izin veren şimdi yandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2011 20:14

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, vatandaşların sigaradan korunması için aldıkları tedbirlerle pasif sigara içiciliğinin önlendiğini belirterek, sigara yasağının ihlal edildiği işletmelere uygulanacak cezaların tahakkuk ettirilmesi görevinin de belediyelerden alınarak valiliklerle kaymakamlıklara verileceğini bildirdi.Akdağ, ceza miktarının iki katına çıkarılacağını, ikinci kez tekrar durumunda da kısa süreli kapatma cezaları verilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin endoskopi merkezinin açılış töreni sonrasında, sigara yasağının ihlali halinde uygulanacak cezalara ilişkin yeni bir düzenlemenin söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine Akdağ, düzenlemenin kapsamında genişleme olmayacağını, mevcut kanunun belli sebeplerle daha iyi işletilmesini sağlayacak tedbir alacaklarını bildirdi.

 

Akdağ, mevcut düzenlemeye göre, restoran, kafe ve kahvehane gibi kapalı mekanlarda sigara içildiği takdirde kolluk kuvvetlerinin tuttukları tutanakları belediye encümenlerine gönderdiğini, belediye encümenlerinin de bu cezaların ödenmesi için söz konusu birimlere, bildirimde bulunduklarını hatırlattı. Ancak, uygulamaların, belediyelerin bu görevlerini layıkıyla yerine getirmediklerini gösterdiğini ifade eden Akdağ, bu hususta çok gayret göstermelerine, genelgeler çıkarılmasına, hatta görevi ihmal konusunda savcılıklara bildirim yapılacağına dair uyarılarda bulunulmasına karşın ödeme emri gönderme oranının yüzde 20'yi geçmediğini söyledi.

 

Haberin Devamı

"İNSANIMIZIN SAĞLIĞINI KORUMAK İSTİYORUZ"

 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şunları kaydetti: “O zaman bir tedbir almak gerektiği açık. Şimdi bu torba kanuna bir madde getirdik. Burada bu görevi, yani cezanın gönderilmesi, tahakkuk ettirilmesi görevini belediyelerden valiliklere ve kaymakamlıklara alıyoruz. Yasalaşınca böyle olacak. Ayrıca ceza miktarını, bu yasağın ihlali halinde iki misline çıkaracağız. Önergenin başlangıçtaki halinde kapatma cezaları da vardı, ancak plan bütçe komisyonunda bu kapatma cezalarını kaldıran önerge kabul edildi. Bu konuyu da tartışıyoruz. İkinci tekrardan sonra, yani ikinci ihlalden sonra kısa süreli kapatma cezaları da verebiliriz. Bunun için de konuyu tartışıyoruz. Başbakanımızın ve hükümetimizin, bu arada bu işi takiple görevli olan Sağlık Bakanı olarak benim kararlılığımız kesin. Biz, hiç kimseyi cezalandırmak, müessesesine para cezası yazmak, kuruluşunu kapatmak falan istemiyoruz. Ama insanımızın sağlığını korumak istiyoruz. Dolayısıyla bu ihlallerden de kuruluşlar kaçınsınlar, yapmasınlar duyurumu bir kere daha ifade etmek istiyorum. Çünkü bu hususta müsamahalı davranmayacağız. Vatandaşımızın, insanımızın sağlığını korumaya mecburuz ve aldığımız tedbirlerle de pasif sigara içicileri artık bayram ediyor.”

Haberin Devamı


Akdağ, araştırmalara göre bu gibi yerlerin iş hacimlerinin azalmadığını, aksine arttığını, açılan işyeri sayısının kapananlardan fazla olduğunu ifade etti.
Bir başka soru üzerine Akdağ, iş yeri kapatma konusunu söz konusu torba yasaya bir önergeyle eklemeyi planladıklarını ama buna TBMM'nin karar vereceğini bildirdi.

AMBULANSLARA REFAKATÇİ ALINMAMASI

“Ambulanslara refakatçi alınmamasının çocuk hastalarda sorun oluşturduğu, bu konuda bir şey yapılıp yapılmayacağının” sorulması üzerine Akdağ, şöyle konuştu:“Aslında çocuklar için refakatçi alınabiliyor. Arkadaşlarımla konuştum, emziren anneler için bir istisna koymuşlardı, 5 yaşın altındaki çocuklar için bu istisnayı genişleteceğiz. Ancak burada neden refakatçi alınmayacak, esas bunu konuşmak lazım. Genellikle bu tip haberler 'ambulanslara refakatçi yasağı' gibi lanse ediliyor. Bu kelimeyi kullanarak lanse etmemek gerekiyor. Ambulansların arka tarafındaki hizmet veren kısımlarında iki arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımızın rahat çalışması için o mekanın kalabalık olmaması gerekiyor. İkincisi de görevliler ve hastalar ambulansa bağlanıyorlar. Ambulanslar da hızlı hareket eden araçlar, zaman zaman bütün eğitimlere rağmen kazalar olabiliyor. Dolayısıyla orada bu tedbirlerin alınma imkanının olmadığı refakatçilerin bulunmasının geçmişte o refakatçilerin zararları olduğunu gördük ve bu tedbiri aldık. Ama çocuklar için yine gerekli tedbirleri almak şartıyla istisna hükümlerimiz olacak.”

“KEMAL KILIÇDAROĞLU'NU CİDDİYETE DAVET EDİYORUM”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Akdağ'ın da memleketi olan Erzurum'da başlayacak kış olimpiyatları öncesinde kar yağmamasını “hükümetin bereketsizliği” olarak değerlendirdiği hatırlatılarak, bu konuda görüşü sorulan Akdağ, “Kılıçdaroğlu'dur, ne derse yeridir diyeceğim. Başka hiçbir şey söylemiyorum. Yakışıyor kendisine bu laflar” dedi.

Haberin Devamı


“CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki hastane polemiğiyle ilgili neler söyleyeceksiniz?” sorusuna da Akdağ, “Ben Kemal Kılıçdaroğlu'nu ciddiyete davet ediyorum sadece. Erzurum'daki sözleri de böyle bir sözdü. Ciddi olsun, ana muhalefet partisi liderine ciddiyet yakışır” diye konuştu.


Akdağ, aile hekimine muayene olabilmek için tanınan kayıt süresinin 1 şubatta dolduğunun anımsatılması üzerine de, vatandaşların aile hekimlerini www.ailehekimliği.saglik.gov.tr adresindeki internet sitesinden kolayca öğrenebileceklerini belirtti.Yakında aile hekimliğiyle ilgili bilgilendirme kampanyası başlatacaklarını kaydeden Akdağ, aile hekiminin bir aile sağlığı merkezinden de öğrenilebileceğini, istenirse bu merkezdeki bir aile hekimine de kaydolunabileceğini söyledi.

“BÜYÜK GRİP SALGINI YOK”

Akdağ, ülkedeki gribal enfeksiyonlarla ilgili bir soruya karşılık da, şu anda büyük bir salgın olmadığını bildirdi.Sağlık Bakanlığı'nın grip ve nezle virüslerinin dolaşımını takip ettiğini belirten Akdağ, “Şu anda böyle bir salgın durumu yok ama kış mevsiminde gördüğümüz bu hastalıklarda antibiyotikler etkisizdir. Dolayısıyla çok özel durumlar dışında antibiyotik kullanmak gerekmiyor. Hem hekimlerimiz, hem de vatandaşlarımız bu açıdan dikkatli olmalılar. Gereksiz antibiyotik kullanımı antibiyotiklere karşı direnç oluşturur. Yan etkileri de vardır. Üstüne sinüzit, orta kulak iltihabı eklenmişse kullanılır” diye konuştu.

Haberin Devamı


“Aile hekimliğinden geldiklerini söyleyerek hırsızlık yapanlara karşı uyarılarının ne olacağı?” da sorulan Akdağ, vatandaşların sadece evlerinin kapısına bu yolla gelenlere değil, herkese karşı dikkatli olması ve kimlik sorması gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!