Sigara ve benzine vergi zammı

Güncelleme Tarihi:

Sigara ve benzine vergi zammı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2007 09:42

Sigara ve akaryakıttaki ÖTV’yi artırma hazırlığı yapan hükümet, 2008 yılı için buradan 4-5 milyar YTL ek gelir sağlanmasını planlıyor.

Haberin Devamı

Benzinde yüzde 1.79-3.58, motorinde de yüzde 2.63-5.26 arasında ÖTV artışı öngörülürken, sigaradaki ÖTV’nin 10-15 Ykr artırılması için hazırlıklar yapılıyor.

HÜKÜMET, bütçe üzerinde olumsuz etki yaratan gelir performansını artırmak için 2008 yılında 4-5 milyar YTL tutarında ek gelir sağlayacak düzenlemeleri hayata geçirmeyi planlıyor. Başbakan Yardımcısı ve ekonominin koordinasyonundan sorumlu Devlet Bakanı Nazım Ekren’in 3 aylık eylem planını açıklarken değinmediği "ek kaynak" çalışmalarının temelini ise ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) artışları oluşturacak. Maliye Bakanlığı, Hazine ve DPT Müsteşarlığı’nın yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde, akaryakıt ürünlerinden maktu olarak alınan ÖTV ile tütün ve tütün mamulleri üzerindeki asgari maktu ÖTV’ye bir miktar zam yapılacak. Avrupa Birliği (AB) ile vergi alanında üzerinde en çok durulan konulardan biri olan alkollü içeceklerde ise herhangi bir vergi artışı şu aşamada planlanmıyor.

Haberin Devamı

SİGARADAN EK 1 MİLYAR YTL: Üst düzey ekonomi yetkililerinden alınan bilgiye göre, sigara ve akaryakıttaki özel tüketim vergisinin (ÖTV) artırılması planlanırken, bunun dışında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın elektronik haciz ve diğer uygulamaları ile göstereceği performansın katkısıyla yeni yılda önemli miktarda ek kaynak sağlanması amaçlanıyor. Üst düzey bir yetkili, sigaradan 2006 yılında 9 milyar YTL vergi geliri elde edildiğini, bu rakamın 2007 yılında 10 milyar YTL’ye ulaşacağını belirterek, "Sigaradaki ÖTV artışıyla tütün mamullerinden sağlanan vergide yüzde 10’luk bir artış planlanıyor. Burada yapılacak olan vergi artışı, ÖTV ve katma değer vergisi (KDV) olarak yüzde 10 ilave gelir getirecek. Bu da yaklaşık 1 milyar YTL tutarında ek bir kaynak sağlayacak" dedi. Akaryakıtta en son ÖTV ayarlamasının iki yıl önce gerçekleştirildiğini, nispi (oransal) vergi yerine maktu vergiye geçildiğini hatırlatan yetkili, o dönemden bu yana ham petroldeki artışın da etkisiyle akaryakıt ürün fiyatlarındaki hızlı artışa dikkat çekti.

BENZİN ZAMLANACAK: Sigarada halen yüzde 58 oranında nispi vergi ve adet başına da 0.07 YTL’den paket başına 1.4 YTL ÖTV alınıyor. Geçen sürede maktu vergiler sabit kalırken, toplam fiyat içinde ÖTV’nin payının düştüğüne dikkat çeken yetkili, "Bu konuda yeni bir hesaplama yapılacak ve 2005’teki ÖTV yükü ile bugünkü yüke yönelik bir ayarlamaya gidilecek. Ancak akaryakıtta çeşitli ürünlere göre 5-10 Ykr ÖTV artışı düşünülüyor" dedi. Buna göre, akaryakıt ürünlerinde ÖTV artışı benzin fiyatlarında yüzde 1.79-3.58, motorin fiyatlarında ise yüzde 2.63-5.26 oranında artışa neden olacak. Halen 95 oktan kurşunsuz benzinin litresinde 1.36 YTL, 98 oktan kurşunsuz benzinin litresinde 1.48 YTL, motorinin litresinde ağırlık itibariyle kükürt oranı yüzde 0.05’i geçmeyenlerde 0.92 YTL, geçenlerde 0.83 YTL ÖTV uygulanıyor.

Haberin Devamı

AMAÇ KDV GELİRİNİ ARTIRMAK: Bir başka yetkili de, yapılacak düzenlemeyle beklentinin ÖTV’den çok, KDV gelirlerinde bir artış sağlamak olduğunu ifade ederek, ÖTV artışı, sigara fiyatlarına yansıdığında, otomatik olarak KDV gelirlerinde bir artış meydana geleceğini bildirdi. Sigara üreticilerinin fiyat ayarlamasına gitmemesi halinde ÖTV artışının anlamı kalmayacağına da vurgu yapan yetkili, "Tütün mamullerindeki düzenleme için öncelikle sektörle temasa geçilecek ve yaklaşımlarına bakılacak. Enflasyon farkı hesaplanacak ve ona göre bir rakam belirlenecek. Şu an ÖTV’de 10-15 Ykr arasında bir artış üzerinde duruluyor" dedi.

Unakıtan doğruladı son karar Başbakan’ın

Haberin Devamı

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, ÖTV artışını da içeren yeni vergi düzenlemelerine yönelik çalışmaların devam ettiğini yönündeki haberleri doğruladı. Unakıtan, "Çalışmalar tamamlandığında, bunu kamuoyu ile paylaşacağız, gerekli açıklamaları yapacağız" dedi. Bu arada gelen haberlere göre, gerek akaryakıt gerekse tütün mamullerindeki ÖTV düzenlemelerinin ekonomiyle ilgili bakanların değerlendirmesinin ardından ilgili bakanlar tarafından hükümete sunulacak ve son kararı Başbakan Tayyip Erdoğan’ın verecek.

IMF’yle format değişir yüzde 6.5’lik faiz dışı fazla düşebilir

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, CNN Türk’te önceki gün canlı yayında soruları yanıtlarken, "Yüksek Planlama Kurulu toplantısının ardından "elektrik başta olmak üzere yapılacak zamların konuşulduğu ve bunun kararının Başbakan Erdoğan’a bırakıldığı" yönündeki haberlerin doğruyu yansıtmadığını söyledi. Son yapılan toplantıda yatırım bütçesinin görüşüldüğünü söyleyen Erdoğan, yüzde 6.5’luk faiz dışı fazlanın gelecek bütçede hedef olarak koyulup koyulmayacağının sorulması üzerine ise bu oranın gelecek bütçede azalabileceğini, ancak kesin kararın henüz verilmediğini ifade etti. Bir başka soru üzerine de Petkim’e ilişkin nihai kararın da Ramazan Bayramı sonrasında açıklanacağını söyleyen Erdoğan, memur maaşlarına ilişkin olarak da "Yüksek Planlama Kurulu memur zammı ile ilgili kararı vermez. Bununla ilgili kararı Bakanlar Kurulu verir. Bakanlar Kurulu onunla ilgili kararı veriyor. Onu da şimdi bir yere oturtuyoruz. Öyle zannediyorum ki onunla ilgili kararı da açıklayacağız" diye konuştu. IMF ile ilişkilerin 2008 yılında formatının değişebileceğini de vurgulayan Erdoğan, "IMF tabi bugüne kadar anlatıldığı gibi değil. En ucuz krediyi IMF’den alıyorsunuz. Şu anda iç borçlanmada olsun, dış borçlanmada olsun en ucuz borçlanmayı onunla yapıyorsunuz" dedi. IMF ile ilişkilerin gayet iyi şekilde devam ettiğini belirten Erdoğan, görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!