Sigara tiryakileri dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Sigara tiryakileri dikkat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sigara Yasası'nın bugünden itibaren yürürlüğe girmesiyle tiryakilerin artık daha dikkatli olmaları gerekiyor. Ayrıca yasayla birlikte sigara reklamları yasaklanacak ve 18 yaşından küçüklere sigara satılamayacak.

Sigaranın insan ve toplum sağlığı üzerindeki zararlarını gidermek amacıyla geçen yıl çıkarılan ‘Sigara Yasası’ bugünden itibaren yürürlüğe giriyor. Sigara konusunda yeni bir dönem başlarken, tiryakilerin artık daha dikkatli olmaları gerekiyor. Geçen yıl 26 Kasım'da yürürlüğe giren ‘Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’a, hazırlık gerekçeleri ve sözleşme durumları göz önüne alınarak bir yıllık geçiş süresi tanınmıştı.

DUMANSIZ MEKANLAR

Yasaya göre, bugünden itibaren sigara konusunda yasak olan fiiller ve bu konuda öngörülen cezalar şöyle:

Tütün ürünlerinin kullanımı sağlık, eğitim, öğretim ve kültür hizmeti veren yerler, kapalı spor salonları, toplu taşımacılık yapan her türlü nakil vasıtaları ve bunların bekleme salonları, 5 veya 5'ten fazla kişinin görev yaptığı kamu, kurum ve kuruluşlarında yasaktır.

Sigara içilmeyen yerlerde, sigara içenler için ayrı bir bölüm tesis edilir. Bu bölümden sigara içilmeyen yerlere duman gidişini engelleyecek, havalandırma, tecrit gibi tedbirler alınır.

Tütün ve tütün mamüllerinin isim, marka veya alametleri kullanarak, reklam ve tanıtımının yapılması veya bunların kullanılmasını özendirici kampanyalar düzenlenmesi yasaktır.

18 yaşından küçüklere tütün ve tütün mamülleri satışı yapılamaz.

Tütün ve sigara içilmesinin yasaklandığı yerlerde yasağı ve buna uymamanın sonuçlarını belirten uyarılar herkes tarafından görülecek yerlere asılacaktır. Bu uyarının yapılmasında ilgili yerlerin yetkilileri sorumludur.

TRT ve özel televizyon kuruluşları ayda en az 90 dakika sigaranın zararları konusunda uyarıcı yayınlar yapmak zorundadır.

500 MİLYON LİRA CEZA

Yasaklara aykırı hareket edenler önce uyarılacak ve o yeri terk etmesi istenecektir. Bu bildirime rağmen tütün ve tütün mamüllerini içenler zabıta marifetiyle o yerden uzaklaştırılacaktır.

Gerekli uyarı levhalarını asmayan yerlerin yetkilileri veya amirleri hakkında 10 milyon lira ceza verilir.

Kapalı mekanda sigara içenleri uyarmayan yetkili ve amirler de 10 milyon lira para cezasına çarptırılır. Uyarıya rağmen sigarayı içmeyi sürdürenler hakkında aynı ceza uygulanır.

Sigara reklamı yapanlar hakkında 10 milyon liradan 500 milyon liraya kadar ağır para cezası verilir. Tekerrür halinde bu cezanın yukarı haddine hükmolunur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!