Side'de Ana Tanrıça Kibele bulundu

Güncelleme Tarihi:

Sidede Ana Tanrıça Kibele bulundu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2006 20:12

Antalya'nın Manavgat ilçesi Side beldesi batı nekropolünde yapılan kurtarma kazılarında, ana tanrıça Kibele'nin heykeli bulundu.

Haberin Devamı

Side Müzesi Müdürü Arif Küçükçoban, Side Antik Kenti'nin batı nekropolündeki temizlik çalışmaları sırasında ortaya çıkan lahitlerin ardından, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle başlayan kurtarma kazı çalışmalarında, Kibele heykeline rastlandığını bildirdi.

22 santimetre yüksekliğinde beyaz mermerden yapılan heykelde, Kibele'nin iki yanında aslan bulunan bir taht üzerinde oturtularak tasvir edildiğini belirten Küçükçoban, Side Belediyesi'nin desteği ve kendisinin başkanlığında, arkeologlar Metin Caz ve Onur Nugay tarafından yürütülen Roma Dönemi mezar kurtarma çalışmaları sonucunda bulunan heykelin, İ.Ö. 8. yüzyıla ait olabileceği kaydetti.

Heykelin tasvir edildiği tanrıçanın Frigler'de “Kibele”, Hititler'de ise “Kubaba” olarak bilindiğini dile getiren Küçükçoban, heykelinin Hitit ve Frig kültürlerinin ve ana tanrıça inancının bölgedeki etkisiyle ilgili yeni bilgilere ulaşılması bakımından son derece önemli olduğunu vurguladı. Küçükçoban, eserin tarihinin belirlenmesi konusunda Akdeniz Üniversitesi ile birlikte çalışma yapacaklarını bildirdi.

BEREKET TANRIÇASI “KİBELE”

Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, Yunan uygarlığını etkileyen Frigler'in, ana tanrıça kültürünün simgeleri arasında kabul ediliyor.

Haberin Devamı

Yunanlıların “Kibele” olarak adlandırdıkları Frig ana tanrıçası, ”Kubaba”, “Kubile” ve “Agdistis” isimleriyle de anılıyor.

Yapılan araştırmalarda, bereket tanrıçası olarak bilinen Kibele, Anadolu'daki İslam öncesi inançlara ait bir ana tanrıça figürü özelliği ile tarihçilerin ve arkeologların ilgisini çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!