Şiddet yuvasıydı, sevgi yuvası oldu

Güncelleme Tarihi:

Şiddet yuvasıydı, sevgi yuvası oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2007 16:42

Malatya'da 2005 yılında bakıcıların çocuklara uyguladığı şiddet görüntüleriyle gündeme gelen 0-6 Yaş Çocuk Yuvasının adı, 0-6 Yaş Sevgi Çocuk Yuvası olarak değiştirildi, fiziki şartları iyileştirildi, sıcak bir ortam oluşturuldu.

Malatya Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Konan, yuva olaylarının ikinci yılını doldurmak üzere olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Her şeyden önce anlayışımızı çocuklara bakış açımızı değiştirdik. Sosyal hizmetler olaylardan dersini aldı. Yuva olaylarından sonra yuvanın fiziki koşullarının da yetersiz olduğu belirlendi. Önce yuvanın ismi '0-6 Yaş Sevgi Çocuk Yuvası' olarak değiştirildi. Çocuklar koğuş sistemiyle tek odada hep beraber yatıyor, hamam sistemiyle tek banyoda yıkanıyorlardı. Şimdi yuvaya prefabrik bir ek bina eklendi. Koğuş sisteminden grup sistemine geçildi.

Yuvada toplam 7 oda var. Yuvada sadece bir banyo vardı. O şiddet görüntülerinin yer aldığı banyo. O banyo şu anda lavabo yapıldı. Şimdi yuvada beş banyo var. Odalar cıvıl cıvıl renklerde çarşaflar ve mobilyalarla süslendi.”

KORİDORLARDA VE ODALARDA ÇAMAŞIR KURUTULMUYOR

Daha önce yuvadaki koridor ve odalarda çamaşır kurutulduğunu, yuvanın çamaşır koktuğunu anlatan Konan, “Bu görüntüden ve kokudan yuvayı kurtaralım diye bir çamaşır makinesi, bir kurutma makinesi aldık ve koridorla odalarda çamaşır kurutmaktan kurtulduk” dedi.

Yuvada çalışan temizlikçilerle bakıcıların işlerini ayırdıklarına işaret eden Konan, şöyle konuştu:

“Eskiden çalışanlar hem temizlik yapar, hem da çocuklara bakarlarmış. Şimdi temizlik elemanları sadece binanın temizliği ile ilgileniyor. Bakıcıların kız meslek liselerinin çocuk gelişimi bölümünden mezun olması şartını getirdik.

Bakıcılarımız, çocukların temizliği, banyosu, yemeği ve oyunlarıyla ilgileniyor. 20 bakıcımız, 8 temizlik görevlimiz var. İki de sosyal hizmet uzmanımız var.”

Yuvada mülakat odası ve sosyal servis odasının bulunduğunu ifade eden Konan, “Mülakat odasında çalışanlar ve çocuklarla konuşuluyor. Sorunları varsa dinleniyor. Sosyal servis odasında sosyal hizmet uzmanı çalışıyor. İnceleme yapıyor, gerekirse rapor yazıyor” diye konuştu.

Olaylardan önce yuvada güvenlik elemanı olmadığını belirten Konan, “Güvenlik birimi oluşturduk. Kapıya güvenlik noktası yaptırdık. Şu anda yaklaşık 26 çocuğumuz var. Bir bakıcı, 8 çocuğa bakıyor. Bakıcı elemanlara 'Anne' deniyor. Bu insanların çocuğa şefkat, sevgi, hoşgörü ve sabırla yaklaşan insanlar olmasına dikkat ettik, bu nitelikleri taşıyanları istihdam ettik. Diyebilirim ki, Malatya 0-6 Yaş Çocuk Sevgi Yuvası Türkiye'deki en iyi çocuk yuvalarından biri” dedi.

“ANNEM NE ZAMAN GELECEK?”

Yuvada çocuklara gösterilen sevginin aile ortamı ile kıyaslanamayacağını belirten Konan, şöyle devam etti:
“Burada çocukların hiç bir maddi sorunu yok. Manevi olarak da elimizden geleni yapıyoruz. Ancak, yine de sevgi ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Çocuklardan biri diyormuş ki, (Annem ne zaman gelecek?) O nedenle mümkün olduğu kadar koruyucu aile uygulamasını yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.”

Bakıcı annelere vardiya sistemini uyguladıklarını ifade eden Konan, şu bilgiyi verdi:

“Eskiden bu yuvada 40 çocuk kalıyordu. Şu anda 26 çocuk var. Çocukları koruyucu aile uygulaması ile ailelerine döndürmeye çalıştık. Nispeten başarılı da olduk. Bakıcı annelerin vardiyaları var. Bu vardiyalarda da bir bakıcı sadece 8 çocuğa bakıyor. Mümkün olduğu kadar aynı gruba aynı annenin gelmesini sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü özellikle 0-2 yaş arasındaki çocuklarda alıştığı annenin kokusu çok önemli. O kokuyu hep almak istiyorlar. Bunun yanı sıra bir de çocuklarda model alma var. Aynı annenin gelmesi model almaları için de önemli bir faktör.”

OCUKLARIN GÜNLERİ NASIL GEÇİYOR

0-6 Yaş Sevgi Çocuk Yuvası Müdürü Mehtap Göldağ ise çocukların bir günlük programını şöyle özetledi:

“Çocuklarımız sabah 08.00'de kalkıyor, kahvaltılarını yapıyor. 10.30-12.00 saatleri arasında resim, boyama gibi eğitsel faaliyetlerimiz oluyor. Öğlen yemeklerimizi 12.00'de yiyoruz. 13.00-15.00 saatleri arasında uyuyorlar. 15.00'te meyve saati yapıyoruz. Çocuklar, yaz mevsimi olduğu için genellikle günlerini bahçede geçiriyorlar. Günlük 1.5 saatten fazla televizyon izletmiyoruz çocuklara. Akşam yemekleri 18.00'de yeniyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!