Sıcaklar bunaltıyor

Güncelleme Tarihi:

Sıcaklar bunaltıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 10, 2001 15:16

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Özkan, yaz aylarında artan hava sıcaklıklarının insanın ruh ve beden sağlığını olumsuz etkilediği uyarısında bulundu.


Prof. Dr. Özkan, hava, çevre ve iklim deÄŸiÅŸikliklerinin insanın hormon ve sıvı dengesini bozarak sinir sistemini etkilediÄŸini belirtti. Aşırı sıcakların da, insanın ruhsal yapısını bozabildiÄŸini vurgulayan Prof. Dr. Özkan, nem miktarı arttıkça mizaç, duygu durumu ve uyku sisteminde deÄŸiÅŸiklikler olacağını, bıkkınlık, isteksizlik, halsizlik ve sinirlilik hali ile çalışma veriminin düşeceÄŸini dile getirdi.Â


Aşırı sıcaklarda vücudun kaybettiği sıvının telafi edilmesi gerektiğinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Özkan, ''En sağlıklı içecek ayrandır. Yapay içecekleri önermiyorum, sıkma meyva suları, su ve ayran içsinler'' dedi. Bu arada geçmişte depresyon geçirmiş veya sinirsel kökenli bedensel işlevsel bozukluğu olan insanların daha dikkatli olmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Özkan, aşırı sıcakların etkisiyle bu hastalıkların yeniden nüksedebileceğini sözlerine ekledi.  

Haberin Devamı

Alman Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Jan Klod Kayuka da, sıcakların çocuk ve yaşlılar başta olmak üzere tüm yaş gruplarını olumsuz etkilediğini ve ortaya çıkabilecek sonuçların her yaş ve hastalık grubunda farklı olduğunu söyledi.  Uzm. Dr. Kayuka, özellikle, kalp damar hastalığı, hipertansiyonu bulunanlar ile karaciğer, böbrek yetmezliği ve diyabet gibi kronik hastalığı olanların ve bağışıklık sistemi baskı altındakilerin sıcaklardan en olumsuz etkilenen grubu oluşturduğunu belirtti. 


Kalp-damar hastaları ile hipertansiyonu bulunanlarda, aşırı sıcağa bağlı tansiyon yükselmeleri ve buna bağlı olarak şuur bulanıklığından beyin kanamasına kadar gidebilen tablolar ortaya çıkardığını belirten Uzm. Dr. Kayuka, 11.00-15.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması gerektiğini ifade etti.  Uzm. Dr. Kayuka, şu önerilerde bulundu: 


Günde 2-2.5 lt su alınmalı, kolalı ve sodalı içeceklere ağırlık verilmeli, açık renkte pamuklu giysiler tercih edilmeli. Sıcak günlerde besin zehirlenmelerine karşı açıkta satılan gıdalardan kaçınılmalı. Ağır yaÄŸlı yiyeceklerden ziyade meyve sebze ağırlıklı bir diyet uygulanmalı. Tatilde olanlar, bol koruyucu güneÅŸ kremi kullanmalı, öğle saatlerinde güneÅŸten kaçınmalı ve kesinlikle alkol almamalı.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!