Sıcak tatili kavgası

Güncelleme Tarihi:

Sıcak tatili kavgası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kamu personeline bugün ve yarın için idari izin verilmesi tartışmaya neden oldu. Tatil yapmayan Özel sektör, ‘‘Türkiye tatil ülkesi oldu’’ diyerek karara tepki gösterdi.

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, dün yayınladığı genelge ile Sıcak Tatili'ne açıklık getirdi. Ecevit, zorunlu hizmetler için asgari seviyede eleman bulundurulacağını belirterek, izin döneminde çalışanlara fazladan bir ödeme yapılmayacağını da vurguladı.

Ecevit, bütün kamu kuruluşları ve valiliklere gönderdiği genelge ile şöyle uyardı:

‘‘Vatandaşlarımızın ve kamu çalışanlarının hava sıcaklığındaki anormal yükselmenin olumsuz etkilerinden korunabilmesi amacıyla hizmetlerin aksatılmaması için ve kurum yöneticilerince gerekli önlemlerin alınması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması suretiyle kamuda çalışan memur, işçi ve diğer personelin 13 Temmuz 2000 Perşembe gününden itibaren iki gün idari izinli sayılmaları uygundur.’’

Hükümet Sözcüsü Şükrü Sina Gürel de 16 Temmuz'da ilk kez devlet memuriyetine girecek olan öğretmen adaylarının sınavının ertelenmeyeceğini söyledi. Gürel, kamu bankaları ve hastanelerin de çalışacağını bildirdi.

Kamuda çalışan memur ve işçilerin büyük bir bölümü bu tatilden yararlanıp bugünden itibaren cumartesi ve pazarın da dahil olmasıyla 4 gün izin yapabilecekler. Özel sektörde çalışanlar ise bu iki günlük ‘Sıcak Tatili’nden yararlanamayacak.

SENDİKA ÇALIŞIYOR

İki günlük sıcak tatili işçi konfederasyonu Türk-İş'i de, işveren konfederasyonu TİSK'i de etkilemedi. TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler, tatili şöyle yorumladı:

‘‘Bu tip tatillere baştan beri karşı çıkıyoruz. Türkiye, en çok tatil yapan ülke konumunda. Ülke, bu kadar lüksü kaldıramaz.’’

Pirler, ancak, sıcakların ‘özel bir durum’ olduğunu belirterek, ‘‘Çok aşırı sıcak olacaksa da hak vermek lazım’’ dedi.

DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası Başkanı Süleyman Çelebi, bugün ve yarının ‘Tüm işçiler için tatil’ olması gerektiğini savundu. Çelebi, hükümeti bu konuda önlem almaya çağırdı.

11.00-16.00

arası güneşte

kalmayın

GÜNEŞİN 11 yıllık dönemlerde değişen aktivite göstermesine bağlı olarak temmuz ayı itibariyle patlama artışı görüldüğünü belirten uzmanlar, 11.00-16.00 saatleri arasında güneşte kalınmaması uyarısında bulundular.

Açıklama İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dursun Koçer, İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Türker Özkan ve İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Ökten tarafından yapıldı.

Algılandığı andan itibaren etkisini gösteren yüksek enerjili, mor ötesi ışınların insan cildine zararlı olduğunu vurgulayan uzmanlar, uzun dönem ve yüklü olarak bu ışınların alınması halinde cilt kanseri riskinin artığını belirttiler.

GÜNEŞ PATLAMASI ARTTI

Güneş, 11 yıllık dönemlerde değişen bir aktivite izliyor. Aktif olduğu dönemlerde atmosfer katmanlarında meydana gelen patlamalarla uzaya ‘yüklü’ parçalar fırlatılıyor. Bu parçacıklar dünyaya 1-2 gün içinde ulaşıyor. Kütleler yakın uzay çevresinde başta haberleşme olmak üzere problemlere yol açıyor. 2000 yılı temmuz ayı itibariyle de güneşteki patlamalarda artış olduğu gözlendi. Bu durumun, yıl sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

İSTANBUL

Sıcaklar 4 can daha aldı

YURT genelindeki aşırı sıcaklar can almaya devam ediyor. Adana'da, rahatsızlanarak Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yüksek tansiyon hastası Selma Akyol'un (45) sıcaklar nedeni ile beyin kanaması geçirdiği belirlendi. Akyol, doktorların tüm çabasına rağmen kurtarılamadı.

Isparta'nın Yakaören Köyü'nde Necdet Dalga (40), bahçede çapa yaparken kalp krizinden öldü. Doktorlar, sıcakta güneş altında çalışmanın kalp krizinde etkili olduğunu söyledi. Kırıkkale'ye bağlı Selamlı Köyü'nde tarlada çapa yapan Osman Yılmaz (60) da aşırı sıcaklar nedeniyle rahatsızlanarak öldü.

Nevşehir'in Gülşehir İlçesi'nde serinlemek için Kızılırmak'a giren 16 yaşındaki Yusuf Elmas boğularak öldü. DHA

Hastaneler kesintisiz çalışacak

SAĞLIK Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Vasfi Ulusoy, dün yayınladığı genelge ile bugün ve yarın uygulanacak tatil nedeniyle hastane hizmetlerinin aksamaması için vardiyalı çalışma uygulayan hastanelerde hizmetin 16.00-24.00 saatleri arasında takviyeli olarak verileceği duyurdu. Genelgede şöyle denildi: ‘‘Henüz vardiyalı çalışma sistemine geçmeyen hastanelerde ise hizmetler, hastanelerin acil birimlerinin insan gücü, tıbbi donanım, gerekli sarf malzemesi, ilaç, serum ve ambulans hizmetleri yönünden 24 saat kesintisiz hizmet sürekliliği esasına göre hiçbir olumsuzluk ve aksaklığa meydan verilmeyecek.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!