Sibirya soğuğu geliyor

Güncelleme Tarihi:

Sibirya soğuğu geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2002 02:05

İstanbul başta olmak üzere Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu'da 10 gün etkisini kabetmeyecek olan soğuk hava ve aralıklı kar yağışı, yarın yurdun hemen hemen her yerine etkisi altına alacak. CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli'nin tahminine göre, yarın, Akdeniz Bölgesi dışında yurdun büyük kısmında yer yer tipi şeklinde olmak üzere kar yağışları gözlenecek.

İnternette meteoroloğların inceleme yapabildiği atmosfer haritalarının yayınlandığı sitelerden faydalanarak hava tahmininde bulunan Meteoroloji Mühendisi Sürmeli, Türkiye'nin Sibirya'dan gelen uzun süreli bir soğuk hava sisteminin etkisine girdiğini belirterek şunları söyledi:

1987’İ HATIRLAYIN

‘‘Bu sistemlerin genel karakteri uzun süreli olmalarıdır. Bu da karın erimesini engelliyor ve buzlanmayı arttırıyor. Önümüzdeki 10 gün boyunca, Marmara, Ege, İç Anadolu ve Karadeniz başta olmak üzere yurdun büyük kısmında soğuk havanın etkisi görülecek. Sonrasında havanın ısınıp ısınmayacağı da meçhûl.’’

1987 yılında Sibirya'dan gelen bir başka soğuk hava sisteminin Türkiye'de hayatı felç ettiğini hatırlatan Sürmeli, ‘‘Bu senekinden farklı olarak 1987'de nem ve kar yoğundu. Bugünkü soğuk hava ise süresi ve soğuğun etkisi itibarıyla o senekine benziyor. Bu kış son 15 yılın en soğuk kışı olabilir’’ dedi.

VİYADÜĞE DİKKAT

Sürmeli 10 günlük soğuk hava sisteminin muhtemel sonuçları için çeşitli uyarılarda bulunarak, ‘‘Karayollarında seyredenlerin özellikle köprü ve viyadüklere dikkat etmesi gerekli. Buralarda soğuk hava hem alttan, hem üstten geldiği için buzlanma daha çabuk oluyor. Tuzlama çalışmaları da kardan önce ya da karın başlamasıyla birlikte hemen yapılmalı’’ dedi. Tuzlanmanın neden olduğu çukurlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!