Sezonun izlemeye değer 10 filmi

Güncelleme Tarihi:

Sezonun izlemeye değer 10 filmi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2010 00:00

Yaz yavaş yavaş biterken, 2010-2011 sezonunun filmleri konforlu sinema salonlarını bekliyor. Büyük şehirlerin yorucu temposundan kaçıp, iki saatliğine de olsa, başka dünyalara kaçmak herkesin hakkı. Bu hafta; sinema yazarı ve eleştirmenlerden oluşan jüri üyelerimize vizyona girecek filmlerden kaçırılmaması gerekenleri sorduk. Listemizin birincisi Yavuz Turgul’un merakla beklenen filmi Av Mevsimi. Diğer yerli filmler de Prensesin Uykusu, Saç ve Bir Zamanlar Anadolu.

EN İYİ 10

1- Av Mevsimi
2- The Social Network
3- Black Swan
4- Annemi Öldürdüm
5- Biutiful
6- Prensesin Uykusu
7- Saç
8- The Tree of Life
9- Somewhere
10- Bir Zamanlar Anadolu

AV MEVSİMİ
Altı yıldan sonra Yavuz Turgul


Yavuz Turgul’un Gönül Yarası filminden sonraki altı yıllık suskunluğuna son veren Av Mevsimi, oyuncularıyla göz dolduruyor. Bir cinayet davasını araştırırken hayatları kesişen ve altüst olan üç polisin hikayesinin anlatıldığı film 75 kişilik bir ekiple 8,5 haftada çekildi. Yönetmen Yavuz Turgul. Tür: Dram-polisiye. Oyuncular: Şener Şen, Cem Yılmaz, Çetin Tekindor, Okan Yalabık, Melisa Sözen. Gösterim tarihi: 10 Aralık 2010.

THE SOCIAL NETWORK
Facebook’un hikayesi


Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in siteyi kurma ve büyütme hikâyesinin anlatıldığı filmde Zuckerberg’i Jasse Eisenberg canlandırıyor. Kısa zamanda hızla yükselerek fenomene dönüşen sitenin sahibi Mark Zuckerberg dünyanın en genç zengini olmuştur. Ancak bu serveti ve siteyi yönetmek hiç de kolay değildir. Yeni sezonun merakla beklenen filmlerinden The Social Network’ün yüksek bir gişe hasılatı yapması bekleniyor. Yön: David Fincher. Tür: Biyografi. Oyuncular: Jesse Eisenberg, Justin Timberlake, Brenda Song, Andrew Garfield. Gösterim tarihi: 22 Ekim 2010.

BLACK SWAN
Rekabet güzeldir


Çok başarılı bir balerin olan Nina’nın (Portman) hayatında danstan başka bir şey yoktur. Eski bir balerin olan annesiyle New York’ta yaşamaktadır. Kuğu Gölü balesinin yönetmeni Thomas Leroy (Cassel) baş balerini (Ryder) değiştirmeye karar verince, Nina kendini bu rol için rekabet ederken bulur. İki genç kadının rekabet, dostluk ve kendini tanıma hikayelerinin iç içe geçtiği Black Swan; oyuncularından Kunis’e Venedik’te ‘Marcello Mastroianni Genç Oyuncu Ödülü’ kazandırdı. Yön: Darren Aronofsky. Oyuncular: Natalie Portman, Winona Ryder, Mila Kunis, Vincent Cassel. Tür: Gerilim. Gösterim tarihi: 3 Aralık 2010.

ANNEMİ ÖLDÜRDÜM
22 ödüllü bir film

19 yaşındaki yönetmen Xavier Dolan’ın ilk filmi. Biraz otobiyografik, biraz dramatik biraz da eğlenceli konusunu akıcı bir şekilde işlemesi sayesinde eleştirmenlerden olumlu not aldı. Cannes başta olmak üzere, gittiği festivallerde ödüllere boğuldu. Kazandığı 22 ödülün yanı sıra, Kanada’nın Oscar aday adayı oldu. Ebeveyn-çocuk ilişkisinin irdelendiği bu film; eleştirmenlere göre anne-babaların çocuklarına yaklaşımlarında yeni ufuklar açacak. Yön: Xavier Dolan. Oyuncular: Anne Dorval, Xavier Dolan, François Arnaud, Suzanne Clement. Tür: Dram-Komedi. Gösterim tarihi: 24 Eylül 2010.

BIUTIFUL
Bardem’e Cannes’da ödül kazandırdı


21 Gram filmiyle tanıdığımız yönetmen Inarritu, bağımsız filmlerden Hollywood’a geçen yönetmenlerden. Bu filmdeki performansıyla Cannes Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülü kazanan Javier Bardem, yasadışı yollarla para kazanıp ailesini geçindiren bir baba rolünde. Hayatta fazla seçeneği kalmayan ve sıkışmış bir adamın çaresizliğinin anlatıldığı film, oyuncu kadrosuyla da dikkat çekiyor. Yön: Alejandro Gonzalez Inarritu. Oyuncular: Javier Bardem, Blanca Portillo, Martina Garcia, Felix Cubero. Türü: Dram. Gösterim tarihi: 19 Kasım 2010.

PRENSESİN UYKUSU
Kaderi değiştirebilir miyiz


Issız Adam’la modern kadın-erkek ilişkilerine çarpıcı bir bakış getiren ve büyük bir başarı kazanan Irmak, son film için de: “Galiba en güleryüzlü filmim bu olacak” diyor. Farklı insanların farklı hayatlarına ortak bir bakış atan yönetmen, bu kez kaderle mücadeleyi anlatıyor. Fragmanından anlaşıldığı kadarıyla da; gözyaşı ve kahkahayı buluşturan bir film Prensesin Uykusu. Yön: Çağan Irmak. Oyuncular: Sevinç Erbulak, Genco Erkal, Çağlar Çorumlu, Ayşe Nil Şamlıoğlu ve Alican Yücesoy. Türü: Dram-Komedi. Gösterim tarihi: 19 Kasım 2010.

SAÇ
Pirselimoğlu’ndan sessiz sedasız


Tarlabaşında perukçuluk yapan bir adamın asosyal kişiliği ve saplantıya varan düşleriyle sürüklenmesinin enteresan hikayesi. Aynı zamanda yazar olan Tayfun Pirselimoğlu, dördüncü filmi Saç hakkında ser verip sır vermiyor. Filmin gösterim tarihine de henüz karar vermedi. Yön: Tayfun Pirselimoğlu. Oyuncular: Ayberk Pekcan, Nazan Kesal, Rıza Akın. Türü: Dram. Gösterim tarihi: Belli değil.

THE TREE OF LIFE
Masumiyet üzerine


İnce Kırmızı Hat, Badlands ve Day of Heaven gibi ünlü filmlerin yönetmeni Mallick’ten iddialı bir film. Hollywood standartlarına göre küçük sayılabilecek bir bütçeyle çekilen film sadece Pitt ve Penn gibi iki büyük oyuncuyu bir araya getirdiği için bile izlenmeye değer. 1950’lerde yaşayan bir ailenin üç erkek çocuğunun hikayesini anlatan bu film, büyüdükçe kaybedilen masumiyeti anlatıyor. Yön: Terrence Mallick. Oyuncular: Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain. Tür: Dram. Gösterim tarihi: Aralık 2010.

SOMEWHERE
Altın Aslan’ı kucakladı


Kariyeri kötüye giden bir aktörün 11 yaşındaki kızıyla ilişkisini anlatan bu filmi merakla bekleyenlere bir müjdemiz var: Vizyona girmeden önce 17-25 Ekim’deki Filmekimi’nde gösterilecek. Venedik Film Festivali’nin jüri başkanı Quentin Tarantino’nun ‘sanatsal kalitesi bizi büyüledi’ diyerek övdüğü film Altın Aslan kazandı. Ünlü yönetmen Francis Ford Coppola’nın kızı, aileden sinemacı Sofia Coppola 2004’te de ‘Bir Konuşabilse’ ile (Lost in Translation) filmiyle ‘En İyi Özgün Senaryo’ Oscar’ı kazandı. Yönetmen: Sofia Coppola. Oyuncular: Stephen Dorff, Elle Fanning, Michelle Monaghan, Benicio Del Toro. Tür: Komedi-Dram. Gösterim tarihi: 11 Şubat 2011.

BİR ZAMANLAR ANADOLU
Cannes Yolcusu


Üç Maymun filmiyle 2008’de 61. Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanan Ceylan, ertesi yılki Cannes’da da jüri üyesi olmuştu. Filmleri hakkında konuşmayı pek sevmeyen Ceylan bu filmde de kuralını bozmuyor. Bir Zamanlar Anadolu, cinayet soruşturması için gittikleri köyde gerilimli olaylar yaşayan bir doktor ve savcının hikayesini anlatıyor. Bu film de Cannes’da yarışacak. Yön: Nuri Bilge Ceylan. Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel. Tür: Dram. Gösterim Tarihi: Belli değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!