Sezer'den Fransa'ya af yok

Güncelleme Tarihi:

Sezerden Fransaya af yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2001 01:14

Cumhurbaşkanı Sezer, Fransız işadamlarına randevu vermedi. Sezer, "Heyet çok kalabalık. Ayrıca Avusturya Büyükelçisi'ni kabul edeceğim" deyip, randevu talebini geri çevirdi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Fransız Senatosu'nun geçen 18 Ocak'ta sözde Ermeni soykırım tasarısını kabul etmesini, hala affetmediğini net bir tavırla gösterdi.

Cumhurbaşkanı Sezer, İstanbul'un ardından dün Ankara'da temaslarda bulunan Fransız Girişimciler Heyeti'nin (MEDEF) randevu talebini, ‘‘Kalabalık bir heyet. Ayrıca Avustralya Büyükelçisi'ni kabul edceğim’’ gerekçesiyle geri çevirdi.

Normalde, bünyesinde Renault, Carrefour, Eurocopter ve BNP Paribas gibi önemli şirketlerin yöneticileri bulunan MEDEF heyeti, Cumhurbaşkanı Sezer ile görüşmesini de gündemine alarak, randevu talebi için resmen Çankaya Köşkü'ne başvurmuştu.

Ancak, Çankaya Köşkü, bu randevu talebini grubunu kalabalıklığı ve diğer mevcut randevular gerekçesi ile geri çevirdi.

ANKARA HÁLÁ KIZGIN

Sezer'in bu tavrı diplomatik kaynaklarca, ‘‘Türkiye Fransa'yı tamemen affetmedi. Bu tavrını da, MEDEF heyetini, Cumhurbaşkanı düzeyinde değil, sadece Başbakan düzeyinde kabul ederek gösterdi. Fransa'nın Türkiye ile ilişkilerinde daha katetmesi gereken yol var’’ şeklinde değerlendirildi.

Ecevit ile 70 kişiden oluşan dev MEDEF arasındaki görüşmenin sadece 15 dakika sürmesi de Ankara'nın bu anlamlı tutumunun bir diğer göstergesi oldu. Ecevit, Başbakanlığa iki otobüs ve on özel araç ile gelen ve içlerinde Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Garcia'nın bulunduğu heyetle sadece 15 dakika görüştü.

ERİVAN'A İKİ MESAJ

Başbakan Ecevit, dünkü kısa görüşmesinde, MEDEF'i kullanarak Ermenistan'a iki önemli mesaj göndermeyi de ihmal etmedi. ‘‘Türk-Fransız ilişkilerinin düzelmesi için sivil inisiyatif geliştirdik ve buraya geldik’’ diyen MEDEF heyetine Ecevit, ‘‘O zaman, Türk-Fransız ilişkilerini bozan Ermenistan ve bu ülkeyle ilişkilerin geliştirilmesi için tavrımızı belirtmekte fayda var’’ dedi. Ecevit, ardından Ermenistan'da büyük yatırımları olan Fransız işadamları aracılığı ile Erivan'a şu iki net mesajı gönderdi:

Ermenistan, Dağlık Karabağ dahil işgal atında tuttuğu Azeri topraklarından kayıtsız-şartsız derhal çekilmeli.

Azerbaycan ile Nahçıvan arasında bir geçiş koridoru açılmasına izin vermeli''

TÜRKİYE'YE GÜVENİYORUZ

Başbakan Ecevit'le görüşmelerinde Fransız işadamları ayrıca, Türkiye'nin geleceğine yönelik güvenlerini de dile getirdi. MEDEF grubu, büyük potansiyeli ile içinde bulunduğu krizden çıkma yönünde Türk ekonomisinin gücüne güvendiklerini söyleyen Fransız İşadamları, bu yüzden Türkiye'de ileriye dönük yatırımlar yaptıklarını ve buna devam edeceklerini dile getirdi. Ecevit ise buna teşekkür ederek, Türkiye ‘‘Avrupa'nın bir parçası olarak güçlü bir şekilde hakettiği yeri alacaktır’’ yanıtını verdi.

Derviş'ten Muhteşem Süleyman övgüsü

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş de, dün MEDEF heyeti ile Fransız Büyükelçiliğinde öğle yemeğinde biraraya geldi. İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihsel gelişimini Osmanlı İmparatorluğu'ndan bu yana özetleyen bir konuşma yapan Derviş, üslubu ve verdiği bilgiler ile konuşmacıları büyüledi. Derviş'in, ‘‘Muhteşem Süleyman’’ olarak tanımladığı Kanuni Sultan Süleyman dönemindeki ilişkileri anlatması, MEDEF tarafından ilgiyle dinlendi. Ekonomik programı başarı ile uygulayacaklarının altını çizen Derviş, Ermeni soykırım yasasının Fransız Senatosu'ndan geçmesini ise büyük bir talihsizlik olarak değerlendirdi.

Fransız girişimciler Anıtkabir'e gittiler

Fransız Girişimciler Hareketi (MEDEF) Başkanı Ernest Antoine Seilliere ve Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan ve beraberlerindeki heyet, dün Anıtkabir'i ziyaret etti. MEDEF Başkanı Seilliere, Atatürk'ün mozolesine çelenk koydu, Anıtkabir Özel Defterini imzaladı. Heyet daha sonra müzeyi gezdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!