Sezer: Türkiye net tavır koymalı

Güncelleme Tarihi:

Sezer: Türkiye net tavır koymalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2007 18:08

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını kabul eden tasarıya ilişkin, “Türkiye bu konuda çok kesin ve net bir tavır ortaya koymalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Sezer, yaptığı yazılı açıklamada, Ermeni lobisinin girişimleri üzerine çeşitli ülkelerde zaman zaman aynı iddialar gündeme getirilerek, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerinde sıkıştırılmak istendiğini belirtti.

ABD Dış İlişkiler Komitesi'nin, bu iddiaların tanınmasını öngören tasarıyı kabul etmesinin de aynı zihniyetin yeni bir halkasını oluşturduğunu ifade eden Sezer, “Diğer alınan ve alınmak istenen kararlar gibi ABD'de alınan bu kararın da haklı bir yanı kesinlikle yoktur” dedi.
ABD'nin Türkiye'yi stratejik müttefik olarak gördüğünü söylediği bir dönemde böyle bir kararın alınmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını vurgulayan Sezer, şunları kaydetti:
“AKP hükümeti ile yakın ilişkiler içinde olan ABD yönetiminin böyle bir kararın çıkmaması için çaba harcadığı iddialarının ne kadar inandırıcı olduğunun sorgulanması gerekir.

Haberin Devamı

ABD yönetimi Türkiye'den bir şey istediği zaman, istenen şeyin TBMM'de kabul edilmediği durumlarda bundan Türkiye yönetimlerini sorumlu tutmaktadır. Ama aynı ABD yönetimi benzeri durumlar karşısında kendi meclislerinden geçen Türkiye aleyhine kararlardan kendini sorumlu görmemektedir. ABD yönetimi, öncelikle bu çelişkiye açıklık getirmelidir.”

Sezer, Ermeni iddialarının tarafsız tarihçiler tarafından bile kabul edilmediğini, konunun çeşitli ülkelerde özellikle seçim dönemlerinde birkaç Ermeni oyu için gündeme getirilmesinin artık Türk halkına bıkkınlık verdiğini ifade etti.

Türkiye'nin bu konuda çok kesin ve net bir tavır ortaya koyması gerektiğini vurgulayan Sezer, “Bütün siyasi partiler ve Türkiye'nin etkili sivil toplum örgütleri ortak deklarasyon hazırlamalı. Bu deklarasyon ABD Temsilciler Meclisi'ne gönderilerek, Dış İlişkiler Komitesi'nin aldığı kararın burada gündeme getirilmesi önlenmelidir. Konu ulusal bir konudur ve partiler üstüdür” görüşünü dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!