Sezen'in aşkları sesinden belli

Güncelleme Tarihi:

Sezenin aşkları sesinden belli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2000 00:00

Yener SÜSOY
Haberin Devamı

Evinin kapılarını yalnız Hürriyet'e açan Yunan Diva Haris Alexiou, Sezen Aksu'nun derinlerden gelen kadife sesinin kendisini çok etkilediğini anlattı. Alexiou, dün başladığımız röportajın ikinci bölümünde bakın neler söylüyor...

HARİS de tıpkı Sezen gibi muzip, akıllı ve tatlı dilli. Gözlerime inanamadım, el baş parmaklarının tombişliği bile aynı.

‘‘Sezen büyük bir bahçedir. Küçük bir kız gibi gülen, bir bebek gibi ağlayan, bir erkek gibi kızan, bir erkek gibi çalışan. Bir bakarsın çok dişi, bir bakarsın çok komik. Derinlerden gelen kadife sesiyle alt notalarda şarkı söylemesi beni çok etkiliyor. Sezen o kadar zengin duygulara sahip ki, herkes gibi beni de çok etkiliyor.’’

Çok acılar yaşadığını söyleyen bu kadının çok aşklar yaşadığı sesinden, gözlerinden, şarkılarından belli. Tıpkı bizim Sezen'imiz gibi.

MARLON BRANDO'YLA AŞK

‘‘Yener, kocam arkamda dururken bu soruyu niye soruyorsun bana? Aşk, benim en son hücreme kadar geçmiş olan duygudur. Ben çok aşık olmuş bir kadınım. Aşk her zaman sır dolu bir olgudur. İlk aşkımı 12 yaşındayken yaşadım, son aşkımı ise 1990 yılında. Onun adı Sotiris, yani kocam. Marlon Brando'yla bir aşk yaşamak isterdim. Şimdiki gençlerden Brad Pitt de kötü değil hani.’’

KİMYONLU DOLMA SİZİN

Yunanistan AB'ye girmesi Haris'e neler getirdi acaba? Öğrenelim de, bizimkiler şimdiden hazırlıklı olsun.

‘‘Yunanlılarda hiçbir şey değişmedi. Ben de AB'ne girdik diye ben kendimi daha yüksek bir şarkıcı hissetmiyorum.’’

Hazır Türk-Yunan dostluğu sevgi seli gibi akıyor, dolma konusuna da bir açıklık getirelim.

‘‘Yener, bak sana söyleyeyim. Eğer içinde kimyon varsa o dolma sizin, maydanoz, nane varsa o dolma bizimdir. Anlaştık mı?’’

Ne dersiniz, anlaşalım mı?

Tatlıses büyük Nilüfer hoş ses

Müziğe ilk başladığım yıllarda Barbra Streisand ve Feruz'un da hayranıydım. Kazancidis şarkıda benim öğretmenim oldu. İlk yıllarımda kendi ülkemin büyük seslerinin ifade tarzlarını belki ödünç aldım ama, kimseyi taklit etmedim.

Rembetik müzik ile İzmir şarkıları aynı şeyler değildir. Rembetiko Yunanistan'in varoşlarında yaşayanların yarattığı bir müziktir. O dönemde yasak bir müzikti. Rembetiko'da sizin Arabesk dediğiniz ögeler yoktur, daha çok blues diyebilirsiniz.

İbrahim Tatlıses bana bizim eski halk müziği şarkıcılarımızı hatırlatıyor. O da çok büyük, ender rastlanan bir ses. Nilüfer'in sesi de çok hoşuma gidiyor.

Askımı omuzumdan düşürmedim

YUNAN Müziği de Türk Müziği gibi çok duygu yüklü, çok derin müzikler. Başkalarına bizim müzikler oldukça ağır geliyor. Yabancıların hoşuna giden şeyler yapmak için sahip olduğunuz özelliklerden pek çoğunu kaldırmak zorundasınız. Bu da kendi kişiliğinizden feragat etmek demektir. Ben hiçbir zaman uluslarası bir yıldız olamayacağımı çok iyi biliyordum, olmadım da. Bunu yapabilmem için şarabıma su katmam gerekirdi. Uluslararası düzeyde Madonna'yı, Michael Jackson'ı tanıyorlar, beni değil. Silahım gırtlağım olmasaydı, belki o zaman ben de askımın omuzumdan düşmesini düşünebilirdim.

Ben sol'un çocuğuyum

BEN sol'un çocuğuyum. Ülkemizdeki diktatörlük 1967'den itibaren benim kuşağımı zorunlu olarak daha politik yaptı. O 7 yıl boyunca çok yoğun direniş duyguları yaşadık. Ben de bu nedenle sol'dan derin etkilendim. Hiç bir zaman bir partinin üyesi olmaktan hoşlanmadım ama hep birleşik bir sol olmasını arzuladım. Doğmatik bir sol taraftarı olmadığım için daha özgür bir düşünceye sahip oldum. Bugün kendimi PASOK ve ötesindeki sol arasında görüyorum. Bugün sağ ile sol arasında pek fark kalmamış olmasına rağmen yine de ideolojik olarak kendimi sağ'da görmem. Siyasete girmem için çok teklif almama rağmen bunu hiç düşünmedim. Bana hiç uymayacak bir meslek. İnsan hem sanatçı, hem politikacı olamaz.

Zeki Müren'e hayranım

Zeki Müren benim için de çok değerli, hayranı olduğum bir şarkıcı. Şarkılarının sözlerini anlamama rağmen müzik içindeki hareketliliğini ve sahip olduğu performansı hissedebiliyorum. Onun yetenekleri herkese nasip olmaz.

Günde bir paket sigara içiyorum ama, sıkı bir program içindeysem bırakıyorum. Alkolü ise hemen hiç kullanmam, çok özel koşullarda bir kadeh kırmızı şarap, o kadar.

Robert de Niro ve Meryl Streep bence sinemanın devleri, filmlerini hiç kaçırmam.

İlk konserleri depremzedeler içindi

Haris Alexiou ve Sezen Aksu, geçen yıl depremzedeler yararına ilk kez aynı sahneyi paylaştılar. Türk ve Yunan müziğinin iki ustası, 6 Kasım 1999'da İstanbul'da birlikte muhteşem bir konser verdiler, bu konseri 23 Kasım'da da Atina'da tekrarladılar. Bu konserlerde Sezen Aksu, bazı Yunan parçalarını, Haris Alexiou ise Türk parçalarını seslendirdi. Alexiou, 8 ve 9 Ağustos'da Açıkhava Tiyatrosu'nda vereceği konserler için de repertuarına Ege türkülerini aldı.

Yat limanında kolkola yürüdük

Haris Alexiou'nun Atina'nın Kalamaki semtindeki beyaz dubleks villası yat limanına yürüme mesafesinde. Yunanlıların büyük gururu olan dünyaca ünlü besteci-şarkıcı, yat limanında Yener Süsoy'un koluna girip birlikte yürüdü (Üstte). Haris Alexiou'nun Terrier cinsi siyah - beyaz kırçıllı değerli köpeğinin adı Musa. Musa, Yunanca'da ilham perisi anlamına geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!