Şeyma'nın ölümüne neden olan doktora tazminat cezası

Güncelleme Tarihi:

Şeymanın ölümüne neden olan doktora tazminat cezası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2010 11:03

İZMİR'in Bornova İlçesi Altındağ semtinde oturan inşaat işçisi Şeref Över, yanlış tedavi sonucu kızı 11 yaşındaki Şeyma Över'in ölümüne neden olmakla suçladığı Dr. Bora Övünç'e açtığı tazminat davasını kazandı. Mahkeme, Övünç'ü yasal faiziyle birlikte 115 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti.

Haberin Devamı

Gönül ve Şeref Över çifti, şiddetli karın ağrısı şikayeti bulunan, Yunus Emre İlköğretim Okulu 4'üncü sınıfta okuyan kızları 11 yaşındaki Şeyma Över'i evlerinin yakınında bulunan SSK Tepecik Hastanesi'nde (Daha sonra Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu) görevli eski Başhekim Yardımcısı Dahiliye Uzmanı Dr. Bora Övünç'ün özel muayenesine götürdü. Şeyma Över'i muayene eden Dr. Övünç, iddiaya göre böbreklerini üşüttüğünü düşündüğü küçük kıza iğne vurdu. Kızlarını eve götüren Över çifti, gece tekrar rahatsızlanınca hastaneye getirirken yolda kaybetti.

Yapılan otopside Şeyma Över'in ince bağırsak düğümlenmesi sonucu öldüğü belirlendi. Bunun üzerine aile kızlarının ölümüne neden olduğu iddiasıyla Dr. Bora Övünç hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Dr. Bora Övünç hakkında Asliye Ceza Mahkemesi'nde ‘Tedbirsizlik, meslek ve sanatta acemilik, nizam ve emirlere riayetsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek’ten 5 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Suçlamaları kabul etmeyen ve tutuksuz yargılanan Dr. Bora Övünç, “Şeyma annesi tarafından karın ağrısı şikayetiyle bana getirildi. Bana gelmeden öncede yakında bulunan Özel bir polikliniğe götürmüşler. Orada görevli doktor hemen acil servise gitmeleri gerektiğini söylemiş ve bir belge yazmış. Maddi durumlarının iyi olmadığını, babasının işte olduğunu belirtip, ısrarla benim muayene etmemi istediler. Ben de muayene etmezsem hasta kısa bir süre sonra veya yolda ölürse sorumluluğum doğar diye baktım. Ön tanı olarak idrar yolu enfeksiyonu tespit ettim. Buna uygun antibiyotikleri numune olarak bize bırakılan ilaçlardan ücretsiz olarak kendilerine verdim. Bu verdiğim ilaçlar arasında ağrı kesici yoktu, bir günlük doz vermiştim. Kötüleşmesi halinde hastaneye götürmelerini söyledim. O gece saat 22.30'a kadar işyerimde çalıştım. Hatta kendilerine cep telefonumu da verdim. Ama beni aramdılar. Çocuğun öldüğünü sonradan duydum. Benim tedaviyle ilgili bir kusurum yoktur” dedi.

Haberin Devamı

YANLIŞ TEDAVİ UYGULAMIŞ

Adli tıp kurumu da mahkemeye gönderdiği raporda, Şeyma Över'in ölümünde, hem kliniği oturmuş müdahalede gecikilirse ölümcül seyredebilen bir hastalığı teşhis etmek için gerekli özeni göstermediği, hem de hastalığın ciddi olabileceğini vurgulayıp, hastanın İzmir gibi bir metropolde daha donanımlı hastanelerde ve uzman hekimler tarafından muayanesinin gerektiği konusunda yönlendirmeyip, hastalığı iyleştirci etkinlikten uzak bir tıbbi tedaviye başladığı için Dr. Bora Övünç'ün olayda kusurlu olduğunu belirtti. İzmir Tabip Odası Onur Kurulu da Dr. Bora Övünç'e iki ay meslekten men cezası verdi. Hakim, Dr. Bora Övünç'ü 1 yıl hapis cezasına çarptırdı. Duruşmalardaki tutum ve davranışları nedeniyle 10 ay hapse indirilen cezası 1890 TL paraya çevrilip, ertelendi.

Haberin Devamı

“KIZIM HER GECE RÜYAMA GİRİYOR”

Baba Şeref Över, eşi Gönül ve kızı Şehriban Över, avukatları Ali Topçu aracılığıyla Dr. Bora Övünç'e 100 bini manevi 20 bini maddi toplam 120 bin lira tazminat istemiyle dava açtı. Acılı baba Şeref Över, avukatı Ali Topçu aracılığıyla mahkemeye verdiği dilekçesinde, “Kızım okulda ve mahallede sevilen birisiydi. Derslerinde çok başarılıydı. Ölümü hepimizi yıktı. Eşim bir türlü kendine gelemedi. Her gece kızımı rüyamda görüyorum” dedi. Acılarının bir nebze de olsa hafiflemesi için tazminat karar verilmesini istedi.

İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen tazminat davası bir süre önce sonuçlandı. Mahkeme, aile hekimi olarak görev yapan Dr. Bora Övünç'ü, yasal faziyle birlikte 115 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!