Şevval orucu ne zaman tutulur? Fazileti ve hükmü nedir?

Güncelleme Tarihi:

Şevval orucu ne zaman tutulur Fazileti ve hükmü nedir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2018 14:20

Ramazan ayını oruç ve teravih gibi ibadetlerle geçiren Müslümanlar, Ramazan'ın bitmesinin ardından başlayan Şevval ayına özel Şevval orucu hakkında araştırma yapıyor. Sünnet olan bu orucun nasıl ve hangi tarihlerde tutulacağı araştırılıyor. Peki, Şevval orucu ne zaman tutulur? Şevval orucu nedir?

Haberin Devamı

Mübarek Ramazan ayının bitmesi ve Şevval ayının başlamasıyla birlikte Şevval orucu ne zaman ve nasıl tutulur sorusu vatandaşlar tarafından en çok merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Şevval orucunun nasıl tutulacağı ve şevval orucunun neden önemli olduğunu merak eden vatandaşlar konu hakkında araştırma yapıyor. İşte, Şevval orucu hakkında merak edilen detaylar...

ŞEVVAL ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Şevval orucu, Ramazan'ın ardından tutulması tavsiye edilen bir oruçtur. Farz olmayan bir ibadet olan Şevval orucu, Ramazan ayından sonra tutulmaktadır. Peygamberimiz Hz. Muhammed, "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." buyurmuştur.

Yani Müslüman vatandaşlar, Ramazan ayının ardından gelen 30 günlük Şevval ayı içerisinde herhangi bir 6 gün oruç tutabilir. Böylelikle Hz. Muhammed'in buyurduğu gibi sanki bütün yıl oruç tutmuş gibi olur.

Haberin Devamı

ŞEVVAL ORUCU NASIL TUTULUR?

Ramazan ayının ardından içerisine girilen Şevval ayında tutulan Şevval orucu, 6 gün sürmektedir. Şevval orucunu Ramazan Bayramı'nda tutmak haramdır. Şevval orucu, tıpkı Ramazan ayında tutulan oruç gibidir. İmsak vaktinde oruç başlar ve akşam ezanında oruç bozulur. Bu oruç art arda tutulabileceği gibi, ara verilerek de tutulabilir.

ŞEVVAL ORUCUNUN HÜKMÜ NEDİR?

Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 421, 422).

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.

BAKMADAN GEÇME!