Sevimli Hayaletler

Güncelleme Tarihi:

Sevimli Hayaletler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

İyilerle kötülerin amansız mücadelesi hayaletler aleminde de devam ediyor. Sevimli Hayaletler, insanların yüzyıllardan beri ilgisini çeken hayaletler, ruhlar ve ölüm sonrası yaşam gibi konuları daha önce rastlanmadık bir biçimde anlatıyor.

Doğa üstü yaratıklar, özellikle de hayaletler, sinema için her zaman verimli bir malzeme oldu. Kimi yönetmenler, seyircinin tüylerini diken diken edip, kanını dondurmayı, kimileri de hayalet figürünü kullanarak seyredeni kahkahaya boğmayı tercih etti. Ama, her iki durumda da hayaletler, yani gözle görülmeyen ama varlığına inanılan bu yaratıklar, beyazperdenin vazgeçilmez unsurları oldular. Çizgi film kahramanı Sevimli Hayalet Casper ya da ünlü Hayalet Avcıları, sinemaseverlerin belleğinde tazeliğini hala koruyor.

Tarihe geçmiş bu hayalet öykülerinin son halkası olan The Frighteners (Sevimli Hayaletler) bir kaç gün önce gösterime girdi. Filmin yapımcısı, ünlü Geleceğe Dönüş serilerine yönetmen olarak imza atan Robert Zemeckis. Yönetmen ise Yeni Zelandalı Peter Jackson. Beyazperdenin ufak- tefek sevimli aktörü Michael J. Fox ile Trini Alvarado, Peter Dobson, John Astin filmde önemli rolleri paylaşıyorlar.

ÖZEL EFEKTLER

Sevimli Hayaletler, temel özellikleriyle bir gerilim filmi. Ama yer yer ürpertici yer yer de komedi unsurunun ağırlıklı olduğu sahnelerle dolu.

Film, Fairwater adlı küçük bir kasabanın en 'işini bilir' dolandırıcısı Frank Bannister'ın yaşadığı ilginç olaylar üzerine kurulu. Frank, tek kelimeyle sıradışı bir adamdır. Mum ışığında güzeller güzeli doktor Lucy ile yediği yemek, Lucy'nin yıllar önce ölmüş kocası tarafından yarıda kesilir. Bu arada Frank da eşini beş yıl önce bir trafik kazasında yitirmiştir ve o günden beri de ruhlar alemi ile yakın ilişkisi vardır. Üstelik, dolandırıcı Frank'in en iyi iş arkadaşları da ölüdür. Bannister, ekmek parasını bu üç hayalet arkadaşıyla ruhsal temizlik seansları düzenleyerek kazanır.

Ama, yaşadığı küçük kasabadaki tek hayalet avcısı Frank değildir. Sebebi açıklanamayan bir dizi cinayet ortalıkta kötü ruhlu hayalet avcılarının da dolaştığını gösterir.

Filmdeki, iyi ve kötü hayaletler bilgisayar teknolojisindeki gelişmenin en son ürünlerinden. Bu olağanüstü görsel efektleri Maske, Who Frammed Roger Rabbit ve Geleceğe Dönüş filmlerinin de efektlerini hazırlayan Wes Takahashi yapmış.

Yönetmen Jackson, bu hayaletlerin sadece birer görüntü unsuru olmadığını aynı zamanda filmin anahtar karakterleri olduğunu söylüyor. ‘‘Bu ruhlar, aslında ölümden sonra bir başka dünyada kendilerini geliştirme ve aşama kaydetme hakkı verilmesi gerekirken, bu dünya üzerinde sıkışıp kalmışlar. Yani ölümle yaşam arasındaki çizgide takılıp kalmışlar. Öteki dünyada kendilerini nelerin beklediğini bilmedikleri için bu dünyada kalmaya devam ediyorlar.’’

Sevimli Hayaletler altı aylık bir çalışmanın ürünü. Çekim ve prodüksiyon çalışmalarının büyük bir bölümü de yönetmen Peter Jackson'ın ülkesi olan Yeni Zelanda'da yapılmış. Filmin 400'ün üzerindeki bilgisayar destekli efektleri için çok sayıda blue screen ekran kullanılmış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!