Sevgili Süleyman

Güncelleme Tarihi:

Sevgili Süleyman
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bill Clinton, gönderdiği mektupta Demirel'e övgüler yağdırdı. Clinton, ‘‘Sevgili Süleyman’’ diye başladığı mektupta, ‘‘Sergilediğiniz liderlik ve bilgelik için takdir duygularımı ifade etmek istiyorum’’ dedi.

Clinton'dan Demirel'e mektup

ABD Başkanı Bill Clinton, görevden ayrılmasından tam bir gün önce Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e son derece samimi ifadelerle kaleme alınmış bir veda mektubu göndererek, ‘‘Türkiye liderliğiniz altında yeni binyıla güç, kudret ve kendine güvenle girmiştir’’ dedi.

Clinton, ‘‘Sevgili Süleyman’’ diye başlayan, bir yerinde de doğrudan ilk ismiyle ‘‘Süleyman’’ diye hitap ettiği mektubunda, Demirel'in gerek Türkiye'deki liderliği, gerek uluslararası ilişkiler alanında oynadığı rol için alışılagelmişin ötesinde hararetli övgü ifadeleri kullandı.

Başkan Clinton'ın mektubu

‘Ekselansları Süleyman Demirel

Türkiye Cumhurbaşkanı / Ankara

Sevgili Süleyman,

Çankaya'dan ayrılmanızdan önce, son yedi yıl zarfında Türkiye Cumhurbaşkanı olarak sergilediğiniz liderlik ve bilgelik için takdir duygularımı ifade etmek istiyorum.

Türkiye'nin tarihi ve güncel önemini fevkalade müdrikim ve ABD Başkanı olarak görevde bulunduğum sürenin sizin Türkiye Cumhurbaşkanı olarak görevde bulunduğunuz süreyle örtüşmüş olmasını şahsım için büyük bir şans olarak addediyorum.

Bu dönemde ABD ve Türkiye'nin birlikte başardıkları işler gerçekten stratejik değer taşımaktadır. Bunlar sizin vizyonunuz olmadan başarılamazdı. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Hazar Geçişli Doğal Gaz Boru Hattı dahil, Doğu-Batı Enerji Nakil Koridoru kavramı sonsuza kadar sizin isminizle birlikte anılacaktır. Orta Asya'nın yeni bağımsız ülkelerinin küresel uluslar ailesinin tam üyesi haline gelmelerinde sizin şahsi çabalarınız belirleyici rol oynamıştır. Kafkasya ve Balkanlar'a kalıcı barış getirilmesi ümitleri sizin fevkalade önemli şahsi katkılarınız olmadan çok farklı bir noktada kalırdı.

Sevgili Süleyman,

Türkiye liderliğiniz altında yeni binyıla güç, kudret ve kendine güvenle girmiştir. Türkiye'nin gelecek nesillerinin ve dünyanın her yerindeki dostlarının, kamu görevinde elli yıldır süren ve önümüzdeki yıllarda da devam edeceğinden emin olduğum katkılarınızı her zaman en halisane duygularla hatırlayacaklarından hiçbir kuşkum yoktur.

Dostluğumuz benim için çok değerlidir. Hillary ile birlikte Türkiye'ye yaptığımız unutulmaz ziyarette gösterdiğiniz büyük misafirperverliği her zaman hatırlayacağım. Önümüzdeki yıllarda herşeyin gönlünüzce olmasını dilerim.

Saygılarımla

William J. Clinton ABD Başkanı’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!