Sesüstü ile iletişim kuran ilk amfibi

Güncelleme Tarihi:

Sesüstü ile iletişim kuran ilk amfibi
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2006 00:00

Eşine az rastlanır bir Çin kurbağası, kullandığı sesüstü (ultrasound) iletişim yöntemi ile bilinen ilk amfibi (karada ve denizde yaşayan) canlı olma özelliğine sahip oldu. Şu ana kadar sadece yarasa, yunus balığı ve balina gibi birkaç memeli hayvanın iletişim kurmak için aşırı yüksek frekanslı ses kullandığı biliniyordu.

Haberin Devamı

Çin’in Anhui bölgesinde yaşayan eşine az rastlanır bir kurbağanın sesüstü yöntemiyle iletişim kurduğu anlaşıldı. Bilim adamları tarafından yapılan açıklamaya göre bu özelliğiyle kurbağa, sesüstü yardımıyla iletişim kuran bilinen tek amfibi olma niteliği taşıyor. Şu ana kadar, aşırı yüksek frekanstaki sesler olarak tanımlanan sesüstü iletişim yöntemini sadece yunus balığı, balina ve yarasa gibi birkaç memeli canlının kullandığı biliniyordu.

 

 “Amolops tormotus” olarak isimlendirilen Çin kurbağasının vokalizasyonu, bilim adamları tarafından ‘oldukça sıra dışı’ olarak nitelendiriliyor. Pek çok kurbağa sesi sadece yukarı veya aşağı yönelimli ses frekansı kullanırken Amolops tormotus; kuşların, balinaların ve primatlarınkine benzer bir biçimde, inişli çıkışlı ani ses ifadeleri kullanıyor. 20 Kilohertz’in ötesi için tanımlanan sesüstü frekanslarını kullanan Amolops tormotus, Çinli ve Amerikalı bilim adamları tarafından daha ileri araştırmalar için incelenmeye devam ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!