Sessiz ayakkabılar Taksim'de

Güncelleme Tarihi:

Sessiz ayakkabılar Taksimde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2011 16:24

Bireysel silahsızlanmaya dikkat çekmek isteyen sessiz ayakkabılar, Taksim’de bir araya geldi.

Haberin Devamı

Umut Vakfı tarafından her yıl düzenlenen etkinlik bu yıl da 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma gününde yapıldı. Etkinliğe Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile eşlerini ya da çocuklarını rastgele ateşlenen silahlarla kaybetmiş aileler katıldı. Gençler ise, ellerindeki ’ Bireysel Silahlanmaya Hayır ’ dövizleriyle silahlanmaya karşı çıktı. Rastgele ateşlenen silahlar sonucu hayatını kaybedenler ise, kırmızı halı üzerine bırakılan karanfiller ve bir çift ayakkabıyla anıldı.

SESSİZ AYAKKABILAR TAKSİM'DE / Foto Galeri

"SİLAH KANUN TASARISI ÇALIŞMALARINDAN UMUTLUYUZ"

Etkinlikte bir konuşma yapan Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, şunları söyledi:

"Bireysel silahlanma Türkiye’de önemli bir sorundur. Türkiye 178 ülke arasında bireysel silahlanmada 14. sırada yer almaktadır. Bunun bir sorun olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Bu sorunu çözmekte önemli bir adım olan silah kanun tasarısında da bireysel silahlanmayı zorlaştırıcı önlemler oldsun istiyoruz. Geçen sene yasa tasarısı İçişleri Alt Komisyon üyesi bazı vekillerimiz ruhsatlandırmanın suçu engelleyeceğini ileri sürmüşlerdir. Oysa bu, yaşanan gerçeklerle örtüşmemektedir. İster ruhsatlı ister ruhsatsız olsun silahlar ölüm saçmaktadır. Bu sebeple silaha erişim zorlaştırılmalı, çok sıkı kontrol altına alınmalıdır."

Dedeman on yıl içinde silahlı şiddet olaylarında iki kattı artış yaşandığını, son iki yılda ise, basına yansıyan şiddet haberlerinde yüzde 50 artış olduğunu kaydetti. Dedeman, "Bu durum 2009 yılında ortalama 3 bin kişiyi ateşli silahlar yüzünden kaybediyorken, şimdi 4 bin 500’lere ulaşabileceğimizi gösteriyor" dedi.

Dedeman, milletvekillerine konuyla ilgili mektup gönderdiklerinden de bahsederek, "Yeni dönem vekillerimize gönderdiğimiz mektuplara adığımız yanıtlardan en çok şunu anladık. Kadın vekillerimiz bu konunun takipçisi olacaklar. Bu bizi çok mutlu etti. Gereken hassasiyet, duyarlılık oluşmuş durumda. Bu yüzden yeni dönemdeki silah kanun tasarısı çalışmalarından umutluyuz " şeklinde konuştu.

"BU ADALETLE YAŞADIĞIMA LANET EDİYORUM"

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da "Sessiz ayakkabıların sahipleri aramızda yok. Onların üretebileceği erdemler, sevinçler, yüce hasretler de aramızda yok. Biz onların sessizliğinin çığlığıyız. Yok yere kaybettiğimiz güzel kardeşlerimizin gittikçe büyüyen sesiyiz. Bazen sessizlik bütün sözlere bedeldir. Bütün acıları en büyük hayalkırklıklarını anlatır. Sessiz ayakkabılar bize dile gelmeyen duyguları, yaşanmamış hayatlardan ne kalmışsa herşeyi anlatıyor " dedi.

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde kızı Damla Karadağ’ı 14 ay önce rastgele ateşlenen bir silah sonucu kaybeden Arif Karadağ da kürsüye çıkarak yaptığı konuşmada, "Kızımızı 8 yaşındayken kaybettik. Kızımızı kaybettiğimiz dönemdeki acılarımız, çektiğimiz sıkıntılar kelimeler sığacak anlamda değil. Bu 14 ay içinde yaşanan süreç, bir Türk evladı olarak ne kadar gururlansam da, bu ülkede yaşadığıma ve bu adaletle yaşadığıma lanet ediyorum. 14 ay boyunca yaşadığımız sıkıntı ve acı çocuğumuzu kaybettiğimiz acıdan bize daha fazla geldi " diye konuştu. Suçun muhtar tarafından işlendiğinin ortaya çıkmasının ardından muhtarın 2 yıl, yeğeninin de 5 yıl ceza aldığını ve muhtarın serbest kaldığını belirten Karadağ, " Acılarımız bire değil ona katlandı " dedi.

KARANFİL VE AYAKKABI BIRAKARAK ANDILAR

Konuşmaların ardından pandomim sanatçısı Pınar Alev, bireysel silahsızlanmaya dikkat çekmek için, yaşananları pandomimle anlattı. Etkinliğe katılanlar daha sonra, ruhsatlı ya da ruhsatsız silahların ateşlenmesi sonucu hayatını kaybedenleri, kırmızı halıya karanfil ve bir çift ayakkabı bırakarak andı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!